Bli vertsfamilie: Slik fungerer det

Utvekslingsstudenter i Norge

Steg 1: Hvem kan bli vertsfamilie?
Steg 2: Meld din interesse
Steg 3: Møt utvekslingselevene
Steg 4: Intervju og hjemmebesøk
Steg 5: Velkommen til programmet!
Steg 6: Bli kjent med din utvekslingselev
Steg 7: La utvekslingsåret starte!
Steg 8: Under utvekslingsåret
Steg 9: Etter utvekslingsåret

Opplev verden fra ditt eget hjem ved å bli vertsfamilie for en av våre utvekslingselever. Å være vertsfamilie er en fantastisk mulighet til å utvide ditt internasjonale nettverk og lære mer om en annen kultur – fra din egen stue!

I over 10 år har Explorius ønsket internasjonale elever i alderen 15-18 år velkommen til Norge. Disse nysgjerrige og ambisiøse elevene kommer her for å gå på skole, og lære mer om den norske kulturen og språket. I gjengjeld får vertsfamiliene våre et internasjonalt familiemedlem, og er dypt innblikk i en ny kultur og tradisjoner.

En morsom og givende opplevelse

Å bli vertsfamilie er virkelig en morsom og givende opplevelse som vi kan anbefale til alle som er interessert i ungdom og kulturell utveksling. Å ta imot en utvekslingselev er også en utmerket forberedelse for deg som har et barn som skal reise utenlands med oss. På denne måten vil du få en bedre forståelse for relasjonen mellom vertsfamiliene og utvekslingselevene, samtidig som du vil holde deg opptatt ved å ta vare på en annen ungdom når ditt eget barn er ute på sitt store eventyr.

Utvekslingselever fra hele verden

Våre elever kommer fra hele verden og ser frem til å lære mer om hverdagen i Norge. Vil du introdusere dem til din hverdag? Ta sjansen på å bli vertsfamilie for en ambisiøs og nysgjerrig utvekslingselev – det kommer til å bli et minne for livet!

Under finner du informasjon om hvordan du blir vertsfamilie for Explorius, steg for steg.

 

Steg 1: Hvem kan bli vertsfamilie?

norsk natur og kultur 

Det er ingen typisk Explorius-familie – vi er åpne for alle typer familier, i hele Norge. Enten du bor på landet, midt i byen, har egne barn eller er enslig. Det viktige er at du er interessert i ungdommer og andre kulturer, samt at du er åpen for å ønske en nysgjerrig elev velkommen inn i ditt hjem og din hverdag i Norge.

Utover dette finnes det noen andre, mer praktiske, kriterier du må oppfylle for å kunne være vertsfamilie. Disse er:

  • Være minst 25 år
  • Ha hatt et godkjent intervju
  • Ha de økonomiske forutsetningene som skal til for å være vertsfamilie (kunne stå for kost og losji)
  • Alle familiemedlemmer over 18 år må ha plettfri vandel
  • Ha en ekstra seng og nok plass i huset til elevens personlige eiendeler*

*Eleven må få en egen seng, men kan dele rom med en jevnaldrende vertsøsken av samme kjønn.

 

Steg 2: Meld din interesse  

Utvekslingsstudent på ski i Norge

Hvis du er interessert i å være vertsfamilie og møter kriteriene over, vis din interesse allerede i dag. Vi kontakter deg da for å fortelle mer om vårt vertsfamilie-program og besvarer ev. spørsmål du måtte ha.

Du mottar også et søknadsskjema som vi ønsker at du fyller ut. Her ber vi deg om å fylle ut informasjon om deg selv, din familie og dine interesser. På denne måten hjelper vi deg med å finne utvekslingselever som passer din profil. Søknaden er helt uforpliktende!Steg 3: Møt utvekslingselevene

vår tyske utvekslingselev

Du kan allerede nå få en introduksjon av noen av utvekslingselevene som snart kommer til Norge. Les deres personlige brev og kanskje du finner en god match til din familie. Det er opp til deg å velge den eleven som passer deg og din familie.

Møt utvekslingselevene

 

Steg 4: Intervju og hjemmebesøk

Vi har lokale kontaktpersoner i hele Norge, og den som bor nærmest ditt område vil komme hjem til deg for et intervju og omvisning i ditt hjem. Den lokale kontaktpersonen vil også være din kontaktperson i Explorius når/om du påbegynner vårt vertsfamilie-program.

Kontaktpersonen vil fortelle deg mer om hvordan programmet fungerer og besvare alle spørsmål du måtte ha. Målet er at vi skal bli bedre kjent med hverandre, for å kunne vurdere om vertsfamilie-programmet passer deg og din familie.

Om alt går som det skal under hjemmebesøket, vil vi introdusere deg til studentene som matcher din profil. Vi håper du finner en utvekslingselev som du vil ønske velkommen i ditt hjem.

Vertsfamilien forteller

 

Steg 5: Velkommen til programmet!

familiemiddag

Etter et vellykket intervju og hjemmebesøk aksepteres du til programmet, og du er endelig klar til å bli vertsfamilie for en av våre forventningsfulle utvekslingselever.

 

Steg 6: Bli kjent med din utvekslingselev

Utvekslingsstudent i Norge feirer 17. mai

Explorius tar hånd om all den praktiske planleggingen av elevens utveksling, som å finne skoleplass i nærheten av ditt hjem. Du trenger ikke å tenke på noe av det administrative.

Vi anbefaler at du kommer i kontakt med eleven gjennom sosiale medier eller e-post allerede i dette stadiet. Det kan være fint å bli introdusert til hverandre før dere møtes personlig.

 

Steg 7: La utvekslingsåret starte!

vertsfamilie

Nå er det endelig tid for å møtes og la utvekslingsåret starte. Uansett om du er vertsfamilie i noen måneder eller et helt år, er vi sikre på at du vil få mye godt ut av denne erfaringen. 

Steg 8: Under utvekslingsåret

exchange student from australia

Vår representant i ditt område vil være din personlige kontaktperson i løpet av utvekslingsåret, og er bare en telefonsamtale borte til enhver tid. Som vertsfamilie hos Explorius, kan du være sikker på at vi alltid forsikrer oss om at din opplevelse av utvekslingen er både positiv og verdifull.

Vi arrangerer lengre turer for våre utvekslingsstudenter og deres jevnaldrende vertssøsken i løpet av året. De vil blant annet få tilbud om å reise til Oslo og Stockholm, samt en skitur på våren der sjansen for å se nordlys er stor.

Den lokale kontaktpersonen arrangerer vanligvis samlinger for utvekslingselevene i området, der vertsfamiliene også får mulighet til å møtes. 

Utvekslingselever forteller

  

Steg 9: Etter utvekslingsåret

utveklsingselever

Tiden kommer til å gå raskere enn du kan se for deg, og snart vil det være tid for å si farvel til ditt nye familiemedlem.

Ved slutten av utvekslingen er elevene opptatt med skole og forberedelsene for hjemreise. Alle utvekslingselevene reiser hjem innen sju dager etter skoleslutt. Deres kontaktperson kommer til å gjøre en siste evaluering før eleven reiser hjem. Når skoleåret er over, et det tid for å si farvel til eleven og den fantastiske tiden som vertsfamilie.