Å være vertsfamilie beriker familien!

familien

Vi er en familie på fem som bor på Finnsnes i Troms. Familien vår består av Hilde og Hogne, som er i tidlig 40-årene og barna; Malin på 18, Jonas på 16 og Andre på 14. Vi er en sosial familie og har mye besøk. Malin bestemte seg når hun gikk første året på videregående at hun ville bli utvekslingsstudent. Hun utvekslet til Canada og Kubeck. Hun bodde hos en vertsfamilie, gikk på skole og lærte seg fransk. Hun hadde et fantastisk lærerikt år. Når hennes år begynte å nærme seg slutten foreslo hun at vi skulle være vertsfamilie. Vi hadde et kort familiemøte via Skype og vi var alle enige om at det var noe vi ønsket gjøre. Vi valgte å bli vertsfamilie mye på grunn av at vår datter hadde vært på utveksling, og følte at vi kunne tilby et godt opphold for en vertselev i vår familie.

Prosessen med Explorius gikk veldig fint og raskt og vi ønsket å få Elena fra Italia til oss. Vi var så heldig at vi fikk henne og vi opprettet kontakt med henne og hennes familie. Hun kom 1. september og gleden var stor da vi var å hentet henne på flyplassen i Tromsø. Praten til å begynne med gikk på engelsk, men vi var raske til å begynne å lære henne norsk. 

Elena har vært en del av familien dette året og bidratt til mye latter og moro i hverdagen
Hun gle rett inn i familien hos oss. Vi har vært utrolig heldige. Hun er svært utadvendt, positiv og har mye humor. Når vi ser tilbake på det året som har gått har vi mange gode minner. Slik vi ser det har vi knyttet bånd for resten av livet. Hun har vært aktiv med i matlaging og likte godt den norske maten. Den faste taco kvelden med TV-titting, mange gode filmer og serier, skiturer, fjellturer, shopping og kafe besøk. Brettspilling og utveksling av god musikk og lange gode samtaler om alt mellom himmel og jord. Elena fikk også mange gode venner på skolen som tok henne med på mange aktiviteter, rundtur på Senja, konsertbesøk i Oslo og mange andre sosiale arrangementer.

I løpet av året har vi i Norge våre tradisjoner knyttet til jul, påske, 17. mai osv. Elena var aktiv med i våre tradisjoner og vi fikk høre om hennes tradisjoner og kulturen fra Italia og hennes hjemby, Trieste.

Vi kan egentlig ikke si at vi har hatt noen store utfordringer med å ha vertselev
Det er klart at språket var en stor utfordring for Elena og det tok litt tid før hun turte å snakke norsk, men da var det gjort og hun mester i dag norsk muntlig og skriftelig. En utfordring kan også være noe sjalusi blant våre engene barn og Elena nettopp fordi hun knyttet så sterke bånd til oss som vertsforeldre. Dette løste vi med å snakke sammen alle sammen. 

Vi vil anbefale andre familier å være vertsfamilie fordi det beriker familien, det utvider det sosiale nettverket 
Det er viktig å bidra slik at unge mennesker kan få muligheten til å komme til Norge og lære vår kultur, vårt språk og våre tradisjoner. 

Hilsen Hilde & Hogne

båttur
ski