Hva er egentlig 17. mai?

Vår Tyske datter
Forunderlige tradisjoner!
«Hva er det egentlig med 17. mai?», spurte vår tyske datter dagen før dagen og fikk et lynkurs om diverse unioner, 1814, Wergeland, nesten-krig i Halden, nasjonalromantikk, grunnlov, kongesang, verdenskriger, binders og blendingsgardiner, frihet, vår og lave sko, iskrem, barnetog og gnagsår. «Jeg forstår», sa hun og var sannsynligvis enda mer forvirret. 
Ved hjelp av sikkerhetsnåler og en del improvisering (og et parkert bunadspoliti) fikk vi henne inn i min gamle Aust-Agder modell 1977.
Uten forventninger, med flagg, et par vertssøstre, stor undring og et åpent sinn kastet hun seg ut i nasjonaldagen. Den var like varm som bunaden, folk smilte om kapp med sola og kjente og ukjente gratulerte hverandre med dagen. 
Full fart fra det ene arrangementet og kakefatet til det andre dagen lang. Og da kvelden kom krøp vi til køys med solbrente neser, pølser i magen, ømme legger og et sprakende fyrverkeri på netthinnen. Og fortsatt har vi ikke svart ordentlig på spørsmålet; «Hva er det egentlig med 17. mai»? 

På bildet ser vi på barnetoget, ei venninne og to søstre synger «Det er Norge i rødt, hvitt og blått» av full hals. Forunderlige nordmenn! 

- Bente, vertsmor for Carlotta fra Tyskland