En vertsmors erfaring

vertsfamilieselfie

Å utvide familien med en ny kultur
Min mann og jeg har alltid likt å reise og vi har alltid hatt stor interesse for andre kulturer og ikke minst mennesker. I 2013 så flyttet Lucas på 16 år fra Tyskland inn til oss i tre måneder på høst/vinter halvåret. Å ta valget om å være vertsfamilie var en spontan avgjørelse og vi tenkte egentlig bare: «Hvorfor ikke»? Lucas hadde valgt å komme til Norge for å lære norsk og dermed bygge på muligheten om å gå på universitet i Norge, og muligheten til å oppleve norsk vinter og natur. 

Han kom raskt inn i miljøet på skolen og fikk seg venner. Han er en sosial gutt som rask fant sin plass i familien og i det sosiale noe som gjorde det lettere for han å lære seg norsk. På fritiden og i helgene så dro vi på hytta, dro på kino, museer eller bare en gå tur i byen. Vi fikk lært Lucas å stå på snowboard og han brukte alle ettermiddager i bakken etter skoletid med venner. De tre månedene gikk kjempefort og like fort kom julen og avreisen tilbake til Tyskland. Etter han reiste tilbake holdt vi jevnt og trutt kontakten over telefon og på facebook både med han og hans foreldre hjemme. Året etter ble vi invitert hjem til Lucas og hans familie i Tyskland som bor i en liten bygd en times kjøretur fra Frankfurt. Vi bestemte å komme i Påsken når Lucas hadde skoleferie og foreldrene hans kunne ta seg noen dager fri. Vi ble en uke hos familien Zimmer og ble tatt med på rundtur i Moseldalen og Köln av Lucas. Han gledet seg til å kunne få vise oss sitt liv og sitt land slik som vi hadde vist han året før.

Vi fikk servert tyske matretter og fikk lære mye av tysk kultur og historie mens vi var på besøk. 

Det var en utrolig fin opplevelse å kunne bli enda bedre kjent med Lucas og hans familie og vi anser han som en del av vår familie. Han vil alltid ha muligheten til å komme «hjem» til Norge når han ønsker. Nå et halvt år etter så planlegger han en tur tilbake til Norge for å besøke oss etter han er ferdig med skolen til neste år. Det gleder vi oss til!

Det var en så god og hyggelig opplevelse å være vertsfamilie i 2013 at vi bestemte oss for å være vertsfamilie igjen i år. Vi valgte Yasmin fra Brasil og Fasai fra Thailand til å komme å bo hos oss et helt skoleår. I begynnelsen var vi også velkomst familie for Fabio fra Brasil til hans vertsfamilie ble godkjent.

Nå har Yasmin og Fasai bodd hos oss i over to måneder og snakker allerede litt norsk. Vi synes det er kjempe spennende å ha muligheten til å lære om to ulike kulturer i vårt hjem. Som vertsfamilie har vi lært oss både ord på thailandsk og på portuguesisk og vi har fått en god innføring i deres kultur og levemåte. Dette er en mulighet for å oppleve et land og kultur på en dybde en turist aldri vil få. Det er også utrolig gøy å gi to ungdommer muligheten til å komme til Norge og til å oppleve vår kultur. Begge jentene elsker å være ute i naturen og de elsker å løpe og gå turer i skogen. For Yasmin er det en frihet hun aldri har opplevd i Brasil. 
Vi har en tradisjon i familien vår at vi alltid forsøker å spise middager sammen hver dag. Middagsbordet vårt er alltid fylt med latter, opplevelser og erfaringer som vi deler sammen. Både for oss som vertsfamilie så er det nye erfaringer å bli kjent med to nye mennesker og deres forventninger og verdier. For studenten så er det mye nytt hvordan veldig mye virker rart eller spennende for de i vår norske kultur. For eksempel det at vi bruker vaskemaskin og oppvaskmaskin istedenfor å vaske for hånd kan virke rart. I Brasil bruker de ikke vaskemaskin, men vasker klær mens man dusjer for hånd. Fasai synes det er kjempe rart å spise brød til frokost fordi hun spiser bare hvit ris til frokost hjemme. Begge jentene kommer fra et tropisk klima og de synes det er rart å måtte gå med sokker og sko. 

Hvis du er en av de som tenker tanken eller vurderer å bli vertsfamilie så er det beste rådet å bare hoppe i det. Min erfaring er at mange synes det virker som mye jobb å være vertsfamilie og at man må holde en tett agenda slik at studenten ikke skal kjede seg. Selvfølgelig er det gøy å reise rundt i Norge og å se mye, men det er viktig å tenke at det som er vanlig for oss er eksotisk, rart og spennende for utvekslingsstudenter. De trenger ikke konstant aktivitet for å oppleve norsk kultur eller å ha et fantastisk år. 

Det er ikke kun et år for studenten men også for deg som vertsfamilie som kommer til å lære mye nytt i løpet av året som vertsfamilie. Vi gjorde det fordi vi ville gjøre noe nytt og spennende, og vi valgte å gjøre det igjen fordi vi ønsker et internasjonalt nettverk og vi ønsker å utvide vår familie og våre erfaringer. Vi planlegger allerede nå at vi skal besøke Fasai i Thailand året etter hun er reist hjem og at samtidig skal Yasmin også komme fra Brasil. Det blir en liten familiesamling på andre siden av kloden, og vi gleder oss!

Hilsen Hanna