Bli vertsfamilie

17. mai feiring i Norge

Norge har blitt populært blant unge utvekslingselever
Hvert år får Explorius inn søknader fra elever i hele verden som drømmer om å gå på skole i Norge. Elevene har ulike grunner til å velge Norge, men fellestrekkene er at de har interesse for ett eller flere felt i kulturen vår, og at de har lært litt norsk før de kommer hit. For en tenåring fra et annet land er den skandinaviske hverdagen veldig eksotisk.

De fleste elevene kommer i august for å ta hele skoleåret her, mens andre kommer for å ta høstsemesteret eller vårsemesteret. Alle elevene har ulike personligheter og interesser, og dermed er det rom for mange ulike vertsfamilier!

10 grunner til å bli vertsfamilie

1. Du får en venn for livet. Å ha en utvekslingselev som bor hos deg/dere i fem eller ti måneder gir grunnlaget for et livslangt vennskap. Dere bor sammen, lever gjennom hverdagens oppturer og nedturer sammen, og lærer hverandre godt å kjenne. De fleste vil ha kontakt i mange år etter at eleven har reist hjem. 

2. Du lærer om en annen kultur. De unge vil selvsagt fortelle mye om sin egen kultur, så hvis du senere reiser til landet vil du ha en bedre evne til å forstå kulturen, under overflaten. 

3. Du ser din egen kultur i et nytt perspektiv. Det er nyttig å sette sin egen kultur i perspektiv. Når du møter et annet menneske som er nysgjerrig på din kultur, vil du bli enda mer bevisst på dine verdier og din kulturelle bakgrunn.

4. Du får et nettverk i et annet land. Du får ikke bare en venn i et annet land, men hele nettverket. Elevens familie og venner vil garantert bli glad for å bli kjent med deg og gjengjelde noe av det du selv har gitt. 

5. Du er med på å skape mer kulturell åpenhet i Norge. Å oppleve et menneske fra en annen kultur på nært hold vil gjøre deg mer åpen og forståelsesfull med hensyn til kulturelle forskjeller. Dette gjelder også miljøet man presenterer utvekslingseleven for, både direkte og indirekte. 

6. Du er en del av en stor opplevelse for en ung person. Å være utvekslingelev i et annet land er for mange noe av det største de har rukket å oppleve. Den opplevelsen du gir et annet menneske er noe du vil bli husket for. 

7. Det er morsomt å følge utviklingen til unge mennesker. Å oppleve utviklingen fra ankomst til Norge, med språklige utfordringer og ny kultur, er svært inspirerende. Det minner en på at alt er mulig!

8. Inspirasjon til familien. Å åpne hjemmet for et annet menneske vil sikkert inspirere familielivet. Ofte er det å få en utvekslingselev et godt incentiv til å få gjort noe mer av det dere liker å gjøre sammen, og dermed øke samholdet i familien. 

9. Det er gøy! Det oppstår mange morsomme situasjoner som man sammen med ungdommene kan le av i mange år. Hva med å se en australsk elev stå på ski, en japansk elev lage matpakke, eller en italiensk elev smake brunost for første gang? Svært ofte møter man på humor til tross for kulturelle forskjeller, og det kan gi en god latter!

10. Du forbedrer dine egne språkkunnskaper. Kommunikasjon i begynnelsen vil mest sannsynlig være på engelsk. De unge vil dessuten være ivrige etter å lære bort ord og fraser på sitt eget språk, samtidig som de ønsker å lære norsk.

Høres dette interessant ut? Ta kontakt for å lære mer om å være vertsfamilie.