10 grunner til å være vertsfamilie

Utvekslingsstudent i Norge feirer 17. mai

1. Du får en venn for livet
Å ha en utvekslingselev som bor hos dere i tre, fem eller ti måneder gir grunnlaget for et livslangt vennskap. Dere bor sammen, lever gjennom hverdagens oppturer og nedturer og lærer hverandre godt å kjenne. De fleste vil ha kontakt i mange år etter at eleven har reist hjem.

2. Du lærer om en annen kultur
De unge vil selvsagt fortelle mye om sin egen kultur, så hvis du senere reiser til landet vil du ha bedre evne til å forstå kulturen, under overflaten.


3. Du ser din egen kultur i et nytt perspektiv
Det er nyttig å sette sin egen kultur i perspektiv. Når du møter et annet menneske som er nysgjerrig på om din egen kultur, vil du bli enda mer bevisst på dine verdier og din kulturelle bakgrunn.

4. Du får et nettverk i et annet land
Du får ikke bare en venn i et annet land, men hele nettverket. Elevens familie og venner vil garantert bli glad for å bli kjent med deg og gjengjelde noe av det du selv har gitt.

5. De er med på å skape kulturell åpenhet i Norge
Å oppleve et menneske fra en annen kultur på nært hold vil gjøre deg mer åpen og forståelsesfull med hensyn til kulturelle forskjeller. Dette gjelder også miljøet man presenterer utvekslingseleven for, direkte eller indirekte.

6. Du er en del av en stor opplevelse for en ung person
Å være utvekslingselev i et annet land er for mange noe av det største man har rukket å oppleve. Det du gir et annet menneske er noe du vil bli husket for.

7. Det er morsomt å følge utviklingen til unge mennesker
Å oppleve utviklingen fra ankomst til Norge, med språklige utfordringer og en ny kultur, til senere å se den samme personen føle seg hjemme og beherske både språk og kultur, er svært inspirerende. Det minner en på at alt er mulig!

8. Inspirasjon til familien
Å åpne sin familie for et annet menneske vil sikkert inspirere familielivet. Ofte er det å få en utvekslingselev et godt incentiv til å få gjort mer av det dere liker å gjøre sammen, og dermed øke samholdet i familielivet.

9. Det er gøy!
Det oppstår mange morsomme situasjoner som man sammen med ungdommene sikkert kan le av i mange år. Hva med å se en australsk elev gå på ski, en japansk elev som lager matpakke, eller en italiensk elev smake på brunost for første gang? Svært ofte møtes man på humor til tross for kulturelle forskjeller, og det kan gi en god latter!

10. Du forbedrer dine egne språkkunnskaper
Kommunikasjon i begynnelsen vil mest sannsynlig være på engelsk. De unge vil dessuten være ivrige etter å lære bort ord og fraser på sitt eget språk, samtidig som de ønsker å lære norsk.