Spørsmål og svar – Bli vertsfamilie

utvekslingselev i Norge

Under finner du ofte stilte spørsmål om vårt vertsfamilieprogram. Ta gjerne kontakt dersom du har flere spørsmål. 

Hvor lenge kan vi være vertsfamilie?

vennene mine på utveksling

Du kan være vertsfamilie i alt fra et par uker til ti måneder. Våre utvekslingselever tilbringer vanligvis tre, fem eller ti måneder i Norge.

Vi har også velkomstfamilier som tar imot utvekslingselevene i kortere perioder, dersom eleven ikke har fått en fast vertsfamilie ennå, eller den faste vertsfamilien skal på ferie.

Du kan også bli velkomstfamilie hvis er interessert i å være vertsfamilie i en lenger periode, men ønsker å prøve i en kortere periode ført. Ditt hjem – ditt valg!

 

Kan vi velge hvilken elev vi skal være vertsfamilie for?

Ja, hvem du velger å være vertsfamilie for er helt opp til deg.

Møt utvekslingselevene

 

Har vi nok å tilby eleven?

vertsfamilie om sommeren

Mange potensielle vertsfamilier er bekymret for at de ikke har nok å tilby våre elever; huset er ikke stort nok, eller gjør ikke nok aktiviteter på fritiden. Dette trenger du ikke å bekymre deg for. Du kan være sikker på at du har noe unikt å tilby, selv om du kanskje ikke ser det selv akkurat nå.

Det er ofte de små tingene som har størst innvirkning på elevens utvekslingsopphold. Det kan være å lage en norsk matrett, oppleve førjulstiden i desember eller å spille brettspill på en regnfull søndag.

Elevene forventer seg en vanlig familie som ser frem imot å dem, og vise dem hvordan hverdagslivet i Norge ser ut. Så lenge du er åpen for dette, har du mer enn nok å tilby.

 

Må vi å ha egne barn?

med venner

Nei, det er ikke er krav. Vi ønsker alle slags familier! 

Hva skjer etter at vi har meldt interesse?

Vi har laget en guide hvor du finner informasjon om hvordan prosessen ser ut, fra begynnelse til slutt.

 

Er huset vårt stort nok?

Vi stiller ingen krav for hvor mye plass du har hjemme. Eleven trenger ikke et eget soverom; de kan dele rom met en jevnaldrende vertssøsken av samme kjønn. Å dele rom med en vertssøsken er ofte veldig gøy!

Eleven må imidlertid få din egen seng og er sted til å legge klær og private eiendeler.

Vertsfamiliene forteller

 

Kommer eleven til å hjelpe til hjemme?

Opraen

Ja, utvekslingseleven er ansvarlig for å holde sitt eget soverom ryddig og hjelpe til med husarbeid akkurat som de andre familiemedlemmene. Det er viktig at du og eleven snakker om hva som forventes av hverandre når eleven kommer frem.

Du er ansvarlig for å handle og lage mat, men du kan selvfølgelig be eleven om hjelp til disse oppgavene. Kommunikasjon er virkelig nøkkelen i dette tilfellet.

 

Hvor mye tid forventes det at vi gir eleven?

norsk natur og kultur

Utvekslingseleven vil gå på ungdom- eller videregående skole akkurat som en vanlig norsk ungdom. Elevene kommer til Norge for å oppleve den norske hverdagen, og det forventes ikke at vertsfamilien underholder eleven med fritidsaktiviteter.

Elevene kan derimot trenge litt ekstra oppmerksomhet i begynnelsen av utvekslingen, mens de fortsatt tilpasser seg kulturen og skolehverdagen. Det settes stor pris på om du har mulighet til å vise eleven rundt i området.

Etter en stund vil eleven sannsynligvis våre opptatt med sine nye venner og fritidsaktiviteter, og da trengs ikke like mye oppmerksomhet som i starten. 


Har vi økonomisk ansvar for eleven?

Du står for bokostnader som leie, vann og elektrisitet, samt matvarer. Utvekslingseleven betaler for egne toalettsaker, klær, busskort, fritidsaktiviteter osv. Det forventes ikke at du betaler for noe utover kost og losji. 

 

Får vi betalt for å være vertsfamilie?

utvekslingselev i Tromsø

Nei, det gjør du ikke. Vi vil at våre vertsfamilier skal ta imot en utvekslingselev fordi de synes det er morsomt og givende, ikke på grunn av økonomiske insentiver.

Er du derimot vertsfamilie før, mens eller etter at ditt eget barn reiser på utveksling med oss, får du en rabatt på ditt barns programavgift.

 

Må vi søke om skoleplass for eleven?

Nei, vi i Explorius tar oss av alt det praktiske i forbindelse med utvekslingen, som å søke om skoleplass, visumsøknad, forsikring osv. Du trenger ikke å ordne noe – slapp av og se frem til eleven kommer!


Utvekslingselever forteller

 

Hva skal eleven gjøre om vi har en ferie planlagt? 

meg og mine vertssøsken

Ingen problem! Enten kan eleven være med på ferien etter avtale med elevens familie* ellers hjelper vi i Explorius med å finne en alternativ overnatting hos en av våre velkomstfamilier i ditt nærområde. Eleven kan ikke overnatte alene hjemme.

Kontakt oss dersom dere har noen planlagte reiser, så finner vi den mest praktiske løsningen for dere og eleven.

*Eleven står selv for kostnadene.

 

Kan vi ta imot flere utvekslingselever?

Ja, du kan ta imot inntil to utvekslingselever, men de kan ikke komme fra samme land eller ha samme morsmål.

Å ta imot flere elever er ofte en veldig morsom opplevelse for alle innblandet. For deg og din familie, som får to nye internasjonale familiemedlemmer, og for utvekslingselevene, som for et ekstra internasjonalt søsken.

 

Kan vi være vertsfamilie flere ganger?

Ja, mange av våre vertsfamilier tar imot elever flere ganger. Å være vertsfamilie er en fantastisk opplevelse hvor livslange vennskap ofte skapes. Huset føles over tomt når utvekslingseleven reiser hjem, og mange av våre vertsfamilier ønsker da å ønske en ny elev velkommen, ofte fra et annet land! 

Møt utvekslingselevene