Skoleavsluttning og åtte dager til hjemreise!

skoleslutt i Argentina

Hei, jeg heter Hanna og jeg er på utveksling i Río Tercero, Argentina. Nå begynner det å nærme seg slutten av utvekslingsåret. 
 
Grunnskolen i Argentina er delt opp i to deler: primaria og secundaria
Hver av de er seks år lange. Sjetteåret, eller ‘sexto’ som det heter, feires både i primaria og i secundaria, men spesielt i slutten av sistnevnte. Det er helt avhengig fra by til by og skole til skole hvordan denne feiringen skal være, men alle har sine faste tradisjoner.

Jeg har vært så heldig å få gå i ‘sexto’ her
noe som, bortsett fra å være fantastisk gøy, i grunnen føler litt rart. Jeg er med på en stor feiring av noe jeg vet jeg ikke kommer til å avslutte. Skoleåret i Argentina begynner nemlig i mars og slutter i desember. Det er i sånne situasjoner det går opp for meg at jeg er her på midlertidig opphold. Vennene mine planlegger avslutningsfester og jeg kan ikke stort annet enn å skyte inn at jeg vil være med på Skype.

skoleslutt utveksling

Feiringen vår startet allerede i fjor
som en markering på at femte-året, eller ‘quinto’ var på vei til å være over. Vi lagde t-skjorter med skriften ‘chau quinto, llegó sexto’, eller ‘hade quinto, sexto er kommet’. Det hele ble feiret med en hel del hopping, roping og konfetti utenfor skolens område, før vi dro til elva og fortsatte feiringa.

På min skole, og de aller fleste andre skolene i landet blir det gjort to presentasjoner i sjette-klasse
En genser i forkant av vinterhalvåret, og en t-skjorte i starten av sommeren. Det er ganske strenge skoleuniform-regler her, i hvert fall på de private skolene, og det eneste unntaket gjelder nettopp disse to plaggene. Begge to markeres med en eller annen form for presentasjon og avsluttes med nettopp den samme hopping- roping- og konfettien som i femte-klasse. Forrige onsdag presenterte vi genserne vi hadde laget i vår klasse, noe av det hyggeligste jeg har vært med på i løpet av året her.

I dag har jeg åtte dager igjen før jeg setter meg på flyet hjemover
Jeg synes feiringen er et eksempel på noe av det jeg kommer til å savne kanskje aller mest med Argentina – den enorme danse- sang- og festgleden som er her. Jeg er blitt himla forelska i dette landet, argentinerne og den argentinske kulturen. Selv om det skal bli godt å komme hjemme til kjente og kjære, kjenner jeg allerede på lengselen etter alt her. 

Hilsen Hanna

 

Hanna blogger fra Río Tercero i løpet av sitt utvekslingsår i Argentina. Vil du også reise på utveksling til Argentina? Avtal et intervju for å starte søknadsprosessen i dag! 


Avtal intervju