Fattigdom, utdanning og hjelp

Vakker himmel i Argentina.

En del av verden jeg ikke har opplevd før. Har bare hørt om fattigdom på tv og nett. Trykker liker på et Facebook-bilde av et barn i nød, slik at skyldfølelsen ikke spiser meg innvending mens jeg scroller videre ned, men i grunnen har jeg jo ikke gjort noen forskjell. 

”Hvor mange land har du vært i?”, ”…du har jo så masse penger”, ”jeg har aldri vært på et fly, har du?”. Dette er noen kommentarer jeg har fått mens jeg har vært her. I starten syntes jeg det var litt rart, for det å reise på ferie hver sommer med fly gjør jo så å si alle. Trodde jeg. Slik er det slettes ikke. Tiden min her har satt sine spor, jeg har lært at deg jeg ser på som vanlig ikke nødvendigvis er vanlig for andre i verden, og at min oppvekst er av den skjeldene typen. 

Gjennom min utdanning har jeg lært om fattigdom og hvor viktig det er å ta en utdanning. Og jeg er så takknemlig for at jeg har den kunnskapen, for det kan hjelpe på så mange måter.  Fremtiden til så veldig mange er så usikker, og de kan miste alt de har når som helst. 

Jeg vet at en dag i juli vil jeg bli hentet av mamma og pappa på flyplassen for å dra hjem til mitt hus. Jeg vet at der vil kjøleskapet være fult av mat og at middagen er garantert. Jeg vet at mitt eget rom står like fint som da jeg forlot det og at når jeg legger meg om natten vil alt være like trygt når jeg står opp.

Ikke alle er så priviligert, og noen av dem bor akkurat her hvor jeg er nå. Store deler av byen består av små nedslitte hus, med få rom og jeg har bare hørt om én familie som har oppvaskmaskin. 

Jeg har personlig sett hus jeg ikke ville kalt hus. En presenning over noen betongdeler uten dør engang. Ting jeg alltid har sett på som garantert og aldri måtte ha bekymret meg for, holder millioner av mennesker våkne på natten. Og det gjør vondt å tenke på at det er så lite jeg som enkelt person kan gjøre med det, men kunnskapen jeg får gjennom alt dette, vet jeg vil få betydning!

Jeg er så heldig at jeg får reise til et annet land, lære et nytt språk og ny kultur og oppleve en helt ny verden som en del av min utdanning. Utdanning er så viktig, og det kan ikke bli sagt ofte nok. Det nøkkelen til noen av største problemene i verden og gjennom Explorius hjelper jeg ett barn i Tanzania eller Gambia med å få en utdanning. 

Vi sier det er tanken som teller, men i noen tilfeller gjør det ikke det! Jeg vet at mitt opphold her har endret meg og at jeg kommer til å ta det med meg videre i livet. Livet er gull verdt og jeg velger å utnytte hvert sekund! Jeg vil gjerne gjøre en forskjell, og nå er jeg ett steg nærmere.

Takk for at du tok deg tiden til å lese!
Hilsen Kristin

Skolearbeid i Argentina.