En litt annerledes jul

I dag er 26. desember, som betyr at jeg offisielt har kommet meg over noe av det vanskeligste vi utvekslingselever må gjennom; jula.

For meg, har de siste dagene vært vanskeligere enn jeg hadde forestilt meg. Altså, det vil ikke si at de ikke har vært fylt med mye fint. Egentlig hele desember har vært veldig koselig; jeg hadde bursdag den tolvte, som også var siste skoledag før ferien (som varer i 3 mnd forresten)! Så nå har vi sommerferie, og jeg tilbringer dagene med familie og venner, for det meste i bassenget for det er fader meg oppimot 40 grader her og man blir seriøst kokt levende med mindre man er inne med air condition, eller i bassenget. Det var jo en greie som førte til at jeg fikk ca null julestemning i år. Jeg har savna snø, kulde, det å tulle seg inn i et teppe på sofaen om kvelden og se på julefilmer, med en kopp kakao i hånda og fyr i peisen...for det funker liksom ikke midt på sommeren.


bassenget
Lange sommerdager ved bassenget

Det som sørga for at jeg i hvert fall fikk littttt julestemning, var at vi gjorde en sånn ”secret santa” greie med alle venninnene mine som var veldig koselig, også bakte vi en hel haug med pepperkaker! De blei utrolig populære forresten, alle her hadde kun sett det på film osv, aldri smakt det, så de blei jo helt fascinerte. Jeg lagde det med Julie, hun andre norske utvekslingseleven som kom å besøkte meg en uke, også likte de det så godt at jeg måtte lage det en gang til ahaha. Oversatte og skrev ned oppskriften for dem til og med! Så ja, stor hit. Herved kjent som las masitas de Noruega, siden jeg sa de var fra Norge, selv om de definitivt ikke er fra Norge hahah.

Argentinske venner
Jentene i klassen, med gavene vi fikk fra hver vår secret santa/amigo invisible

pepperkaker
Her lagde vi pepperkaker med Julie, kusina og fetteren min, og søstra mi Pilar

pepperkaker
Runde 2

Så sett bort ifra at jeg ikke har sett en eneste julefilm, så har ikke julen vært så ille haha. Men den var annerledes. Det var første juleaften jeg ikke tilbrakte med familien, og jeg har tenkt litt ekstra på dem i det siste, og savnet dem litt mer enn vanlig. Første gang jeg ikke så Grevinnen og Hovmesteren på lille juleaften, noe som knuste en bitteliten bit av hjertet mitt. Men det var utrolig koselig å lære hvordan argentinerne feirer jul, som naturligvis var annerledes enn hvordan vi feirer den i Norge. Jul er liksom ikke like stor greie her; de pynter ikke huset særlig, det er ikke vanlig å ha juletre, og de hører ikke på julemusikk (!!!????). Det som er tradisjonen her, er at man samles hele familien på kvelden den 24., som her er Noche Buena, og spiser en ascado selvfølgelig (en tradisjonell måte å grille kjøtt på, favorittmaten til de fleste argentinere, og blir spist til enhver høytid, i helgene...så ofte som mulig egentlig), og når klokken slår tolv, DA er det juleaften, altså den 25. Da deler man ut gaver, noe som heller ikke er like stort som i Norge, og så samles du med alle vennene dine og drar ut på boliche/nattklubb resten av kvelden. Så her er egentlig juleaften mer for å tilbringe med venner, mens hjemme er det familien som liksom er viktigst.

Jeg satte utrolig pris på å tilbringe jula her med vertsfamilien min. Det var jo litt spesielt, siden det var vår første men også siste jul sammen. Men jeg må innrømme at jula også var den første gangen jeg faktisk følte hjemlengsel. De sa før vi dro, at dette er den tøffeste tiden i utvekslingsåret. Det kan jeg si meg enig i. For første gang siden jeg kom hit har jeg vært litt nedenfor. Det betyr ikke at jeg ikke er lykkelig her, og jeg tror heller ikke det er så ille at man kjenner litt på savnet. Jeg tror det er ganske naturlig, og egentlig litt godt. Jeg har tenkt mye på alt det jeg har som venter på meg hjemme, og har innsett hvor utrolig takknemlig jeg er for familien min, hvor glade jeg er i de, og hvor viktige de er for meg. Selvfølgelig er jeg uendelig takknemlig for hver dag, hvert minutt, hvert spesielle øyeblikk jeg får dele med vertsfamilien min her, men må si at jula gikk til å tenke på de der hjemme.

Men GOD JUL da, uansett hvor du er i verden!