Skolen i Australia

Norsk student i skoleuniform

Før jeg dro til Australia hadde jeg innstilt meg på at alt kom til å være helt annerledes fra hva jeg var vant med hjemme i Norge. 

Jeg hadde sett for meg at kenguruer konstant ville hoppe rundt i gatene, at jeg kom til å se store, ekle edderkopper daglig og at alle kom til å hilse på meg med «G’day mate!». Heldigvis var ikke alt så ekstremt som mine forestillinger tilsa, og jeg har faktisk ikke sett en eneste edderkopp foreløpig!

Likevel er det et par ting som er vidt forskjellig fra hvordan vi har det i Norge, og et veldig godt eksempel på det er skolen. Skolen i Norge og skolen i Australia er faktisk så forskjellige, at de nye klassekameratene mine sitter og måper når jeg forteller om den skolen som jeg har vokst opp med.

Den første, og kanskje også den største forskjellen jeg ble presentert for var skoleuniformen.
Som dere kanskje vet så er uniform påbudt på alle skoler i Australia, men noen skoler er strengere enn andre. Jeg har blitt plassert på en kristen privatskole, noe som betyr at de er ekstremt streng på uniformen som består av skinnsko, strømpebukse, skjørt, skjorte, slips, cardigan og blazer. Vi får heller ikke ha håret løst, bruke neglelakk eller mye sminke. Jeg må innrømme at selv om jeg savner friheten til å gå med hva jeg vil, så er det ganske digg å stå opp hver morgen uten å ofre en tanke til hva jeg skal kle på meg!

Flere av reglene vi har på skolen kan minne om de vi hadde på barneskolen hjemme.
Vi får ikke tygge tyggis, sitte inne i friminuttene eller bruke mobilene våre i løpet av skoledagen. Det kan jo virke som en utfordring for en gjennomsnittlig norsk ungdom, men det er faktisk ikke så vanskelig å legge fra seg mobilen i et par timer. Her nede har vi ingen små friminutt, men til gjengjeld så har vi to lunsjpauser. Jeg har ikke tellingen på hvor mange som har spurt meg om hvordan vi klarer å overleve en skoledag i Norge med bare én lunsjpause.

Når vi først er inne på mat; her er det veldig vanlig å ha med seg små chipsposer, muffins og godteri i matpakkene sine! En ganske stor forskjell fra Norge hvor vi stort sett har med oss et par skiver og en frukt. Jeg kommer nok til å holde meg til den norske standarden på det området, men det er gøy å se hvor store forskjeller det er.

Rent faglig sett, så liker jeg meg kjempegodt i Australia. Her får vi velge alle fagene våre selv, noe jeg ser på som en veldig god ordning. Man får mye mer motivasjon når man bare jobber med stoff som man faktisk liker, og mine favorittfag må være Visual Arts og Outdoor Education. Jeg liker meg altså veldig godt på den nye skolen min og synes de har tatt meg kjempe godt imot. Foreløpig ser dette ut til å bli et veldig annerledes, men skikkelig bra skoleår!

Hilsen Hanne Sofie

En typisk skolelunch i Australia