Til ettertanke

Hanne Sofie i Australia

Det er noe jeg alltid har tenkt mye over, spesielt etter at jeg dro på utveksling
Det er enkelt å bare slenge denne tanken ut som tomme ord sammen med alle de andre rare og for så vidt helt unødvendige tankene mine, men noen ganger synes jeg at det er viktig å tenke litt over de tingene som vi tar som en selvfølge. Vi Nordmenn er 1/1500 av verdens befolkning. Det er det samme som én dag i løpet av fire år. Ett sekund i løpet av 25 minutter. Én krone av den fine jakken du ønsker deg. Når man er født i Norge, er man også født med helt latterlig mange muligheter, rettigheter og ikke minst trygghet! Jeg tror ikke vi selv vet hvor heldige vi er.

Vi kan ta utvekslingsladet mitt Australia som en sammenligning
Et stabilt i-land hvor de aller fleste lever godt. Likevel satt klassekameratene mine å måpte da jeg fortalte om skolen i Norge. Bare det at skolegangen er gratis i Norge er helt fremmed og utenkelig for ungdommene der nede. Flere av mine Australske venners foreldre jobber utelukkende for å ha råd til å sende barna sine til skolen. Det er noe vi kan ta som en selvfølge i Norge.

Og dette er bare Australia. Et land på samme nivå som oss
Det er så vanvittig mange barn i verden som ikke engang har mulighet til å gå på skole, mange fler enn vi kan forestille oss. Deres største ønske er å ha muligheten til å lære å lese, regne, eller i det minste skrive et par ord. Explorius støtter en organisasjon som ønsker å gjøre noe med dette. For hver eneste student som drar på utveksling med Explorius så støttes også en skoleelev i Tanzania eller Gambia igjennom organisasjonen Aiducatius. Vi som drar på utveksling får altså leve ut drømmen vår parallelt med en elev i Afrika. Ganske forskjellige drømmer, eller hva?

De mulighetene vi har i Norge er helt unike, men det er ikke før man får se de store kontrastene at man innser det. Det er trist å tenke på hvor mange skoleelever i Norge som dropper ut, eller som bare ikke bryr seg om hvordan det går på skolen. I motsetning til barna i Tanzania og Gambia, har vi absolutt alt lagt til rette foran oss. Vi får til og med skolebøkene våre gratis! Det eneste som kreves av oss er en bitte liten innsats. Etter dette kan vi utdanne oss til å bli akkurat hva vi vil, uansett om det er lærer, skuespiller, advokat eller lege som er den store drømmen. Når man faktisk er oppmerksom på hvor heldige vi er som har disse mulighetene, er virkelig den lille innsatsen så mye å be om?

Hilsen Hanne Sofie