Nye sprell i Canada!

Utsikt over hele Canada!

Våren kommer!
Våren har endelig kommet hit til Prince George, og den har vært etterlengta for å si det mildt! Før all snøen gikk bort fikk jeg heldigvis litt tid i bakkene, og jeg har også funnet på mye annet sprell. 

Tur til Jasper
I begynnelsen av måneden dro jeg og en liten gruppe fra alle skolene i byen til Jasper for å delta i et utforrenn. Jasper må jo være ”alle” nordmenns syn på Canada, med snøhvite fjell så langt øye kan se. Dog hadde jeg aldri prøvd utfor før, og det kom tydelig frem når resultatene ble lest opp... Hadde fortsatt en veldig fin tur, selv om den gjerne skulle ha vart mye lenger (varte bare to dager!). Resten av tiden når vi ikke kjørte utfor ble brukt til å nyte utsikten og utforske de andre bakkene. Følelsen av å stå på toppen av fjellet og se utover «The Canadian Rockies» var ubeskrivelig, og det er slike øyeblikk som virkelig er verdt å ta med seg videre.

Musikk og fyrverkeri
I denne måneden ble det også holdt en markering fordi det var ett år siden Canada Winter Games ble holdt i byen. Det var en fin atmosfære, med både musikk og sang, samt boder som var stilt rundt omkring. Kvelden ble avsluttet med fyrverkeri!

Hit that birdie!
Jeg har også startet med badminton, noe som er veldig moro! Før jeg dro sa alle at jeg måtte starte på en idrett, og jeg skjønner nå hvorfor de sa akkurat det. Det er mye lettere å komme i kontakt med andre, og reisingen er jo også et pluss. Har allerede spilt en turnering, og heldigvis var dette bare for å komme i gang og for å terpe regler, snarere enn å konkurrere. Har jo aldri spilt badminton annet enn under ferier, så en slik turnering var akkurat det jeg trengte. 

Å gi noen andre en sjanse
Så over til noe helt annet, noe som fikk meg til å tenke litt. 

Jeg kom til å huske på hva min samfunnsfaglærer sa til meg her for leden. Han begynte å snakke om hvor heldige vi var. At vi hadde rent drikkevann, bodde i et hus og kunne gå på skole. Sånne ting som vi lett tar for gitt, spesielt når vi er så vandt til det. Jeg tror aldri det gikk helt opp for meg før jeg kom hit, hit hvor ting er relativt likt men likevel veldig annerledes. Ikke at jeg aldri har tenkt på det før, men bare det å få det fra et annet perspektiv var nok til å få meg til å skjønne at søren så heldig jeg er. Ikke nok med at jeg har tilgang til rent drikkevann, et hus å bo i og  muligheten til å gå på skole. Jeg har også muligheten til å gå på skole i et annet land! 

Noen har dessverre ikke tilgang eller mulighet til noe av dette, med andre ord; ikke like heldige som oss. Det har seg sånn at det er barn som ikke har tilgang på rent drikkevann, ikke har et ordentlig hus å bo i, og hvor skole og utdanning bare er en fjern tanke for dem. Du har sikkert hørt det før, men vet du egentlig hvordan det er? Her snakker vi om barn som kan bruke en hel dag på å finne vann, og som må forsørge familien så godt som overhode mulig. Noen bor for langt unna en skole, andre har rett og slett ikke råd til å betale for det, og mange steder mangler utdanningssystemer totalt.  

Skole og utdanning er nøkkelen å få barn og unge ut av fattigdom, men dessverre er ikke mulighetene til stede for alle. Da gjelder det at vi alle forsøker å hjelpe de som trenger å få et utdanningstilbud. Et eksempel på hva man kan gjøre er organisasjonen Explorius støtter som heter AiDucatius. De sponser barn i Afrika som ellers ikke ville hatt mulighet til å gå på skole ved å betale for deres skolegang. 

Når jeg først hørte om det, tenkte jeg ikke så mye over det, men etter å ha satt meg mer inn i det, ser jeg at dette er en genial idé! For hver student som reiser på utveksling med Explorius, får en afrikansk student et skolepengestipend for et akademisk år. At jeg er med på å endre et annet barns liv er uvurderlig, like uvurderlig som den fantastiske utvekslingen jeg har begitt meg ut på.

Snakkes senere! 

Karl

Karl med venner i Canada.
Karl på konsert i Canada
På ski i Canada