Plutselig er vi i 2017!

Utvekslingsstudentene i Canada

Overgangen fra ett år til et nytt har vært ganske annerledes enn hva jeg har vært vant til, men det betyr ikke at det var kjedelig. Jeg har opplevd nye juletradisjoner, og jeg tror vi har startet en ny nyttårstradisjon.

Juletida
Julefeiringen her har vært ganske så annerledes enn den hjemme, men det var vel egentlig ikke å så overraskende med tanke på at jeg faktisk er i et annet land. Det har gått veldig rolig for seg; jeg tror faktisk jeg aldri har hatt en så avslappende juletid. Lille julaften eksisterer ikke her, det er rett og slett bare dagen før Christmas Eve. Det er egentlig mer slik at 24. desember er lille julaften her, siden den 25. desember er Christmas Day. Hele 23. og 24. desember gikk alle kledd i gårdklær og sov lenge. Julaften gikk jeg og vertsmor en tur med de to ponniene for å gjøre dem mer vant til å gå med leietau og grime, og det var vel det mest spennende som skjedde i løpet av de to dagene. Det må nesten nevnes at jeg gikk med høy i håret og klærne deler av julaften – da vet du at du er på en gård! Til middag den 24. desember bestilte vi kinamat, det har vært tradisjonen helt siden vertsfamilien flyttet hit til Nova Scotia.

Christmas Day, folkens, slo julestemningen til. Den hadde vært ganske fraværende etter at snøen forvant, men det å våkne opp til fylte julestrømper, fyr i peisen, julesanger og julegaver under treet fikset det problemet. Etter at gavene var åpnet var det tid for frokost, med croissants, pølser, egg, bacon, toast og alt mulig annet. Dagen gikk med på å nyte stemningen i huset og å innvie de nye koseklærne man hadde fått. Lunsjen var liten og lett, slik at man skulle ha plass til den kommende enorme kalkunmiddagen. Den bestod av det samme som vi hadde til Thanksgiving, med poteter, mais, erter, brød, gravy og tranebær, men denne gangen hadde vi en enorm skinkestek i tillegg. Igjen hadde vi kalkun og skinke til lunsj og middag i flere dager etterpå.

Jeg må nesten nevne de enorme temperatursvingningene vi har hatt her i løpet av juleferien. Det var en periode hvor vi hadde 30 cm snø og temperaturer nede i -29 grader. Plutselig skiftet været, og to dager etterpå var nesten all snøen borte og vi var oppe i 12 grader. Det er over 40 graders forskjell på bare et par dager! Naturlig nok pådro jeg meg en kraftig forkjølelse…

Nyttår
Også nyttårsaften gikk roligere for seg en jeg er vant til, både med tanke på stress og lydnivå. Vi hadde en lett middag, ettersom vi inviterte en annen familie over på tapas senere på kvelden. De hadde to sønner, og i tillegg hadde vertsbror hadde en kompis på besøk. Lydnivået på guttene var vel det nærmeste vi kom en bråkete nyttårsfeiring. Siden vertsfamilien har hester og har sett hvordan de reagerer på fyrverkeri, bestemte de seg i år (strengt tatt i fjor) for å sende opp lanterner i stedet. En koselig markering som er mye mer behagelig for alle dyrene. 1. januar kom moren og de to guttene hit igjen, i tillegg til vennen til vertsbror, og vi gikk alle en tur innover i skogen oppi bakken her.

Jeg tenkte jeg også kunne nevne en litt morsom opplevelse når det kommer til uttale av navn. Bursdagen min er 9. januar, som i år falt på en mandag. På skolen er vi så heldige at alle bursdager nevnes over høyttaleranlegget hver morgen. De fleste canadiere har ikke noe problem med å si Ingrid, men Hoel viste seg å bli en liten utfordring. «Happy Birthday today to Ingrid… Høøel… Sorry, Ingrid Howl». Det er selvfølgelig ikke deres feil at de ikke vet hvordan man uttaler norske navn, men de internasjonale elevene fikk seg en god latter.

Vi er allerede en måned inn i 2017, og denne uka begynner 2. semester på skolen. Selv om overgangen har vært annerledes, har den på ingen måte vært skuffende eller kjedelig!

Snakkes!
Ingrid

Hyggelig å bo på gård
Fineste hesten