It’s the most wonderful time of the year, eh?

Vakkert vinterlandskap i Canada


Da har vinteren kommet til Canada! Når jeg ser ut av stuevinduene på skogen bak huset, er det som å se ut i et vinterland. Det er utrolig vakkert! Nettene er stjerneklare, tregreinene henger tunge med snø, alle har pyntet til jul og familiens hester vasser i snø til knærne. Det er deilig å få litt snø, når det har vært så dårlig med det i Oslo i det siste.

Julestemning
30. november kom den første snøen, og skolene var stengt. Dagen ble brukt til å pynte til jul, og med snøen, julepynten og julesanger hadde jeg mer julestemning i november enn jeg har hatt på julaften de siste årene i Norge! For meg virket det altfor tidlig å pynte til jul, men jeg har sett julepynt og juletrær i butikkene siden oktober. 1. november hadde noen pynta huset med lys og candy canes og alt som er, så det er visst vanlig å pynte i god tid her. Den første helgen dro jeg, vertsmor og vertssøster på julegrantenningen i den lille byen vår, Shubenacadie. Vi sang Christmas carols, og det var kakao og koselig stemning.

Med alle julesangene om å feire jul med familien, og familier som kommer sammen til middag og slikt, skal det sies at jeg har kjent på hjemlengselen. Jeg trives kjempegodt i familien, men jeg har savnet min egen. Du har sikkert hørt det før, men når hjemlengselen slår til er det bare å finne noe å gjøre! Det er sikkert det eldste trikset i boka, men det hjelper veldig å bli litt travel og engasjere seg. Jeg har kjøpt julegaver, snakket med de andre utvekslingselevene om hjemlengsel, og hjulpet til med baking og pynting. Få det ut, folkens!

Jeg har vært i to «Christmas parties», som egentlig er mer som sammenkomster, med vertsfamilien. Den ene av sammenkomstene ble holdt av en dame som har hjulpet familien min med hestene deres, og hun har svensk familie. Dermed ble det en liten Luciafeiring midt oppi alt sammen, noe jeg syntes var veldig koselig. Her feirer man ikke Lucia – de fleste har aldri hørt om det. Men med litt hjemlengsel var det fint å ha en liten europeisk tradisjon. I tillegg hadde vertsfamilien lyst til å inkludere en tradisjon fra Norge, så i år har de tent adventslys for første gang. De skjønte ikke helt greia med det, men det var koselig for det. Foreldrene mine sendte også en adventskalender til meg, vertsbror og vertsøster, som ble tatt veldig godt imot!

Snow days
Etter min første «snow day», altså at skolene er stengt pga. snø, har jeg hatt to til. Det er en veldig deilig følelse å våkne opp, sjekke nettsiden til skoledistriktet, se at skolen er stengt, og gå tilbake til sengs. Særlig når det betyr at matteprøven blir utsatt! Vi har fått opp mot 30 cm, tror jeg. Det gjør det litt vanskelig å gå ut om morgenen og mate dyrene, siden dørene og vannet fryser, men det er koselig å bli hilst god morgen av hester, geiter og griser. I tillegg er det jo ganske oppkvikkende å gå ut i -20 om morgenen.

Snøstormene de får her har jeg hørt kan bli ganske ekstreme, og det jeg har sett er visst barnemat, men det er nesten hypnotiserende. Snøen blåser vilt omkring, og det er nesten som å se på et bølgende hav. Dessverre ser det ut til at det meste av snøen kommer til å forsvinne før jul, så jeg håper det ikke legger en demper på julestemningen min. Jeg har hørt flere si at det kommer til å bli en vinter med mye snø, men de sier også at det meste av snøen kommer i januar/februar. Men til tross for at snøen kanskje forsvinner, er det en flott tid på året likevel. Folk er glade, spiser kaker, ser på julefilmer og synger julesanger. Jeg gleder meg til å feire jul her!

Snart er det jul, så nyttår, og dermed er vi i 2017. Snakkes!

Ingrid

Snø og julestemning i Canada
Jul i stua i Canada