Kjærlighet og bestemødre er universelle

Marché de Noël

Ja takk, begge deler
Min store frykt var at fraværet av snø og norske, trygge tradisjoner skulle føre til et totalt savn og uteblivelse av julestemning. Hjemme i Norge er jeg relativt kjent for å elske denne høytiden av hele mitt hjerte, noe som ble viden kjent i mitt nye land også. Resultatet ble at samtlige av mine nye venner drasset meg med på Marché de Noël - de mange julemarkeder man finner i nær sagt alle større byer-, lærte meg franske julesanger og proppet i meg bretonske smørkaker. Jeg har også blitt forberedt på tradisjonene og forskjellene i den franske julefeiring. Eksempelvis er pinnekjøttet byttet ut med østers og foie gras, og det er vanlig å sette fra seg skoene sine rundt juletreet for å markere hvor julenissen, som heter Papa Noël, skal ligge fra seg gavehaugen din. Til gjengjeld har jeg introdusert dem for den bisarre idéen om å konstruere hus av pepperkaker, samt laget lussekatter mens jeg har forsvart at gule s-formede boller med rosiner er svært normalt oppe i nord. Videre at syngende, hvitkledde barn som deler dem ut med lys i håret er like normalt. Da jeg først framviste bilder av Sankta Lucia, brukte jeg nemlig endeløs tid på å prøve å overbevise mine nye landsmenn om at det var en søt førjulstradisjon, og ikke en form for skummel barnesekt med offergaver.

Hjem, kjære borte
Jeg fryktet ikke bare at julestemningen skulle bli frastjålet fra meg, men var ekstra nervøs for å bli rammet av en hjemlengsel-knockout da vi sto på trappene til en høytid forbeholdt familie og tradisjoner. Heldigvis er det jul i Frankrike også. På de mange julemarkedene kan man nyte deilig vin chaud, som minner om gløgg og som lukter like himmelsk. Det skal heller ikke stå på lysdekorasjoner, som pryder gatene både i min lille hjembygd og i de store byene jeg stadig returnerer til. Mine supre foreldre har også sendt hjemmelagde adventskalendre slik at jeg kunne nyte desember mørket sammen med yoghurtnøtter, bergensk fiskesuppe, godis merket Freia og brev fra venner og familie. Alle hjemme er heldigvis bare et ring unna, og fra tid til annen er en samtale på norsk også sårt nødvendig.

Pakker og brev til jul med både norske og franske avsendere, brakte ikke fram en følelse av akutt og vondt savn. Det ga heller denne varme og gode følelsen av at man får en nyvunnet sjanse til å sette pris på det man allerede har, og alt det nye man har fått.

Julemirakler i flertallsform
I forkant av julen var det litt trøblete på flere måter, og sluttresultatet ble at jeg feiret julaften sammen med en familie jeg knapt hadde møtt før. For å være ærlig, var dette noe som jeg synes var ekstra vanskelig å skulle takle ettersom jeg helst kunne tenkt meg å ha feiret sammen med vertsfamilien min. Jeg hadde derimot ingen grunn til å grue meg. Husker enda følelsen da jeg entret den lune og pyntete stuen til Mamie et Papy, som besteforeldre kalles på fransk. Fyr i peisen, julemusikk og overøst med kyss og klemmer fra mennesker jeg nettopp hadde møtt. Jeg følte meg så hjemme og mottatt, så trygg og god, og hadde alt i alt en fantastisk jul. Latter og lange samtaler, masse god mat og enda en mulighet til å like hjelpeløst som før, å prøve å oversette det særnorske ordet «koselig» for å beskrive kvelden. Da Mamie nok en gang spurte om hvem som ville ha mer rullekake, og som tvert nektet et nei for et svar, innså jeg at mennesker er ikke så forskjellige likevel. At på tross av at kulturer og land kan være ulike, er både bestemødres tvangsforing og denne fantastiske følelsen av hva julen sånn helt egentlig handler om, ganske likt. Og det gjorde meg veldig rørt, og veldig takknemlig.

Jeg håper alle der hjemme hadde en formidabel jul og feiring. Godt nyttår, og takk for det gamle!

Hilsen Dorthe Alice

LussekatterMarché de Noël - julemarked!
Julekalender fra Norge!
Marché de Noël - julemarked!