Merci beaucoup!

Fargerike Frankrike!

Privilegert mindretall
Dette året former meg, i dette øyeblikket, som person. Det er ikke den helt samme Dorthe som sitter på flyet hjem i juni. Ti måneder er da passert, og det bør forsåvidt nevnes at det er ti måneder når man ellers er ung og i stadig forandring. Dermed blir å bo nesten et år i et nytt land, bare en ekstra bonus med nye impulser og tanker. Det i en tid der man, sagt på riktig klisjé-språk, skal prøve å finne ut hvem man egentlig er, og ikke minst hvem man vil være. Jeg tilhører en svært privilegert kategori av heldige, unge mennesker som har muligheten til å ta steget ut i verden og ta deler av utdannelse der. Jeg skal ikke påstå at jeg alltid sitter smilende og superpositiv i siste time, når klokken tikker mot sekstallet, og motivasjonen tikker mot null. Det er likevel enkelte ting det er viktig å minne seg selv på. 

Utdanning: En ressurs og en menneskerettighet
Jeg har fått en ny hverdag her i Frankrike, en hverdag som på mange måter har endret seg ganske drastisk. Både på små, spøkefulle plan så vel som på de mer dypgående forskjellene det tar hakket lenger tid før man får øye på. Jeg har opplevd store sosiale klasseforskjeller her i Frankrike, og har til tider vært flau over den overflod vi lever i Norge. På samme tid er det mye av det samme, bare bundet inn i nye rammer. Hverdagen for mange andre står derimot i enda større kontrast. Det er vanskelig å fatte, merkelig å skulle begripe, hvordan realiteten er en helt annen bare noen breddegrader lenger sør. Enkel statistikk kan dog hjelpe: I Tanzania lever over 40% av befolkningen i det vi kan definere som ekstrem fattigdom. Dette er et absurd høyt tall for en befolkning som runder vel 10 ganger befolkningstallet i Norge. Det finnes ingen magisk vaksine mot fattigdom, men en mulig kur er nettopp utdanning. Utdanning er en ufattelig viktig ressurs for å bygge samfunn, og for å gi både muligheter og en framtid til dem som trenger det mest. Våre selvfølgeligheter og selvsagtheter eksisterer ikke for millioner av mennesker verden over.

Kunnskap er makt
Vi er så ufattelig heldige, og det er så ufattelig lett å leve i en liten boble av uvitenhet. Jeg kan dra ut og oppleve verden, smake på kulturer og språk. Samtidig som jeg kan gi medisin til en kunnskapstørst som nok aldri slukkes. Jeg går på skole her i Frankrike, og lærer om både gravitasjonsteoriens lover så vel som tekstanalyser av teaterstykker fra 1700-tallet. Det er en skjønn berikelse akkompagnert med alle de lærdommene jeg innheter fra å bare være til, og få snudd livet litt på snei. Å lære et helt nytt språk i tillegg åpner så mange dører. Utdanning er en av de fineste gavene man kan få, og noe som er ditt til odel og eie. Ingen kan ta fra deg den makten og den selvstendigheten som fører med seg med kunnskap. 

Nå er det sol, og jeg skal fortsette å nyte de første vårdagene med fine folk rundt meg, stadig (altfor) god mat og huske på at livet er så fantastisk deilig!

Hilsen Dorthe Alice

Typisk fransk frokost.
Fransk mat!
Vakker arkitektur i Frankrike.