Perspektiver

Dorthe med Franske venner

Vi er så heldige
Nå er allerede tre måneder her nede kommet og gått. Hverdagen er full av glede, og dagligdagse ting blir plutselig enda bedre og gøyere. Vi snakker skikkelig kulturutveksling! Jeg har blant annet introdusert vertsfamilien for norsk fredagstaco, noe som ble en umåtelig stor hit. De elsker også for øvrig norsk melkesjokolade, som blir sendt hit med jevne mellomrom for å dempe eventuell hjemlengsel. Jeg har også presentert franske venner for kanelbullar og smågodt på IKEA, for en smak av Skandinavia!

Julen er snart i innmarsj og jeg gleder meg vilt
Dette er ikke lenger bare hjemmeadressen min på papiret, men det er her jeg bor og her jeg lever, noe som er både merkelig og godt. Mye har forandret seg siden de første dagene og ukene, inkludert meg selv og mine egne tanker. Å se ting fra litt avstand har gitt nye perspektiver, og forhåpentligvis også bedre sikt i en til tider hektisk og tåkete verden. Hva som egentlig er viktig for meg, og hva jeg egentlig vil bruke tiden min og krefter på har endret svar. Vi er også så utrolig og ufattelig heldige alle sammen, og jeg håper jeg kan forstå dette faktum slik at jeg virkelig kan sette oppriktig og ordentlig pris på det.

Det er ditt år, og ditt ansvar
Det at jeg har mulighet og tilgang til å oppleve dette året, lære et nytt språk, bli kjent med en ny kultur og skape så mange nye erfaringer, er i grunnen utrolig. Det er helt utenfor min fatteevne, at jeg i til så stor kontrast til så mange andre, kan oppleve dette.

Man sier disse orden igjen og igjen i ulike versjoner, for å beskrive året slik at det nesten blir et oppbrukt og slitt heiarop. Det er virkelig sant, og det er virkelig ubeskrivelig, og det er virkelig noe som bare kan oppleves selv. Jeg vil dog understreke at et utvekslingsår blir aldri som du på forhånd har forestilt deg, og det er på mange måter opp til deg hvordan det blir. Du må selv gi innsats, og det nytter ikke å være negativ og skylde på andre.

På mange måter handler dette året om å bli hakket mer voksen, hakket mer selvstendig og å selv ta ansvar for hvordan du og andre har det. Resultatet er at du ender opp med venner over hele verden, samt et år du aldri vil glemme.  

En menneskerettighet
Det er mange i denne verden som ikke er heldige. Utdanning er en menneskerettighet, som vi i Norge lett tar for gitt, men for altfor mange er dette på langt nær et selvfølge. Det er lett å glemme at de mange store tall med så mage nuller at man blir svimmel, er faktisk mennesker og barn. Barn som fortjener en framtid, og som fortjener muligheter og håp. Explorius støtter gjennom AiDucatius en elev i Tanzania eller Gambia for hver utvekslingselev de sender ut. Et fantastisk bidrag, og en super ordning.

Symbol
                 

Stillhet kan si mer enn tusen ord
Det er ikke til å komme utenom å nevne de tragiske hendelser i Paris, da de har preget de siste ukene her nede betraktelig. Kvelden 13. november ble brått snudd på hodet og vi satt alle sammen i sjokk. Lenket til TV-skjermen, uten å kunne begripe de uforståelige bildene og opplysningene som rullet over nyhetssendingene. Å være her når hele landet har vært i dyp sorg, har vært spesielt. Jeg synes dog ofrene og de etterlatte har blitt hedret så fint på så mange måter. Mandagen etter terroren var det nasjonal et minutts stillhet, og hele skolen i sorte klær. Jeg har prøvd å sette ord på hendelsene, men jeg makter ei, i sånne situasjoner er i grunnen stillhet den sterkeste røst. Igjen; vi er så ufattelig heldige. 

 

Dorthe Alice

kannelbullar!
Norsk sjokolade