9:00 09th desember 2020

Q&A om utveksling i Tyskland

Hei allesammen!

Da var jeg tilbake med nytt blogginnlegg og i dette blogginnlegget tenkte jeg å ha en Q&A. Håper dette gir deg svar på spørsmål du kanskje lurer på og et lite innblikk i hvordan det er på utveksling i Tyskland, og kanskje gir akkurat deg lyst å reise hit.

Skolen i Tyskland

Hvordan var den første uken på skolen din?
Jeg startet på skolen på en torsdag, slik at første «uken» min var bare 2 dager, og jeg føler ikke egentlig at noe spesielt skjedde. Da jeg først kom ble jeg plassert i 9.klasse, men jeg byttet allerede første dag, og dette var nok det eneste «interessante» som hendte. Ellers var det ganske vanlig med at vi lånte bøker og fikk en del praktisk informasjon første dagen og så dro vi hjem. Dagen etter startet vi rett opp med fag, men det gikk selvfølgelig mye om hva vi skal lære om i løpet av skoleåret og slikt, ikke for mye arbeid. Siden vi bare har fagene en gang i uka, var det egentlig ikke så mye annerledes første hele skoleuke heller.

Hvilke fag har du på skolen i vertslandet og hva tilsvarer de i Norge?
På skolen min her i Tyskland har jeg faktisk veldig mange fag, hele 14 ulike. Jeg har fagene Deutsch (Tysk), Englisch (Engelsk), Mathe (Matematikk), Französisch (Fransk), Biologie (Biologi), Chemie (Kjemi), Physik (Fysikk), Politik (Politikk), Religion (Religion), Sport(Gym/Kroppsøving), Informatik, Musik, Kunst, Geschichte(Historie).
De fleste fagene tilsvarer egentlig det samme her som i Norge. Her har jeg selvfølgelig Musikk og Kunst som jeg ikke har hjemme i Norge, men som egentlig bare er musikk og kunstundervisning hvor du for eksempel tegner, og gjør bildeanalyse i kunst og spiller piano og har notelære i musikk. Jeg har også Informatik, dette er det ikke noe fag som er tilsvarende noe i Norge (i alle fall ikke på vanlig Studiespesialisering) Vi arbeider i alle fall mye på PCen og har jobbet mye med et program hvor vi modellerer ulike ting som hus, lanterner etc.

Vet du om fagene dine blir godkjent på skolen din i Norge?
I Norge går jeg vanlig studiespesialisering med Språk, Samfunnsfag og Økonomi (SSØ), slik at for å få året godkjent trenger jeg 2 fag innenfor mitt fagområde som jeg kan ta fordypning i på VG3. Jeg tenker å ta fordypning i tysk, altså Tysk3, og engelsk som da blir samfunnsfaglig engelsk i Norge.

Er det vanskelig på skolen?
Dette er et litt vanskelig spørsmål for det er egentlig både ja og nei. Fag-/innholdsmessig vil jeg egentlig si at det ikke er vanskelig. Mye av det vi lærer har jeg allerede lært hjemme i Norge, slik at det blir litt som repetisjon for meg. Jeg kan samtidig ikke si at det er veldig enkelt, for det er det ikke. Selv om jeg allerede kan det vi har om gjør det at det er på tysk det vanskelig for meg. Det er veldig mange nye fagbegreper som jeg ikke kjenner til på tysk slik at jeg fortsatt må jobbe ekstra for å «lære» det vi har om.

Hvilke programfag tilbyr skolen din?
Skolen min her tilbyr ikke noe særlig til programfag som da har vært litt av grunnen til at jeg er usikker på hvordan det blir med godkjenning og slikt. Som jeg nevnte tenker jeg å ta Tysk3 og Samfunnsfaglig Engelsk på VG3 nettopp for at jeg ikke får valgt noe særlig her som tilsvarer programfag hjemme i Norge.

Du kan selvfølgekig velge fag her som Informatik, Darstellendes Spiel (likt teater), ekstra Musikk og Kunst tror jeg. Mulig det er flere, men det som er, er at disse ikke tilsvarer noe jeg kan ta når jeg kommer tilbake til Norge igjen slik at de hjelper ikke meg veldig mye heller akkurat. I tillegg var det ikke slik at jeg fikk velge hvilket fag jeg ønsket å ta, jeg ble bare plassert på et, muligens for at det ikke var plasser på de andre.

Hvordan var det å få venner på skolen?
Da jeg kom inn i klassen ble jeg tatt veldig godt imot av alle og jeg hadde noen å snakke og være med fra første stund egentlig. Jeg har noen jeg er med hele tiden, og er aldri alene egentlig, men det er på skolen da. På fritiden er jeg ikke egentlig med noen av de fra skolen, og noe av det skyldes nok Coronaviruset som stopper ganske mye. I begynnelsen av november ble restriksjonene her strengere og mye stengte ned. Da hadde jeg bare vært 6 uker på skolen ca, og hadde ikke blitt ordentlig kjent med de i klassen, og det at man ikke kan treffes noe særlig på fritiden gjør det litt vanskelig. Men jeg begynner å få mer kontakt med dem.

Hvor mange elever er det på skolen din?
Hvis jeg ikke tar helt feil mener jeg at vi er ca 1700 elever på skolen (eller 1500 elever og 200 lærere/kjøkkenteam etc) slik at det er en relativt stor skole og det er elever fra 5-13 klasse.

Vertsfamilie

Når fikk du vite om din vertsfamilie?
Jeg fikk vite om min vertsfamilie 24.mai!!

Hvordan var det å møte vertsfamilien din for første gang?
Jeg må si at jeg var veldig spent og nervøs, og overtenkte nok veldig om hvordan alt kom til å være. Jeg tenkte nok mest på hva man skulle si, spesielt i bilturen på vei hjem da det var cirka en time å kjøre fra flyplassen. Alt gikk veldig bra da, men det morsomme var at de var litt forsinket (hvis ikke jeg var for tidlig haha), men så jeg fant dem ikke inne på flyplassen slik at jeg gikk ut for å se om de var der, men det var de ikke. Jeg skulle akkurat til å sende en melding da det kom en bil som parkerte, også kom de ut av bilen. Først var de litt sånn usikker og sa sånn «Bist du Edna?» (Er du Edna?). Jeg sa bare ja, også ga vi hverandre en klem og sa ordentlig hallo.

Hadde du med gave til vertsfamilien din? Hva var det?
Ja, jeg hadde med gave, og jeg hadde en god del greier. Jeg kjøpte 2 bøker som blant annet stod på tysk, en om Nord-Norge og en om Harstad (min hjemby). Jeg tenkte at vertssøsteren min ikke var så veldig interessert i de bøkene slik at jeg kjøpte en termoflaske med Nordlys-design på og en penn med likt design til henne. I tillegg kjøpte jeg en kortstokk med bilder fra rundt om i Nord-Norge og selvfølgelig Freia melkesjokolade til hele familien.

Generelle spørsmål

Reiser du på Classic- eller Select-programmet? Hvorfor?
Jeg reiser med Classic-programmet først og fremst for at jeg skulle reise til Tyskland hvor man ikke kan velge Select-programmet. Jeg tror kanskje ikke jeg hadde valgt Select-programmet uansett fordi jeg tenker at uansett hvor man havner i landet man reiser til kommer man til å få en fin opplevelse. For meg var det viktigste at familien jeg kom til ble en så god match som mulig, noe den absolutt var, jeg kunne ikke bedt om noen andre. Jeg tenker også slik at det er enklere å venne seg til en plass som kanskje ikke matcher deg som person, enn å venne seg til en familie som ikke matcher deg og dine interesser.

Hva vil du anbefale andre utvekslingsstudenter å gjøre i løpet av deres utvekslingsår?
Et utvekslingsår er en opplevelse som varer et år (10 måneder), men minner og opplevelser man virkelig kan ha med seg ut livet, slik at jeg vil anbefale alle utvekslingsstudenter å oppleve så mye dere har muligheten til. Om noen venner spør deg om å bli med ut, eller vertsfamilien spør om for eksempel å se på en film sammen, ikke si nei, og i alle fall ikke for at du skal ligge på rommet og bruke mobilen. Du har bare 10 måneder, og de månedene kommer til å gå fort, slik at du burde utnytte tiden du har, hvis ikke kommer du nok til å angre på at du ikke gjorde det.

Hvor fort gikk det før Tysk kom naturlig?
Nå har det faktisk blitt 4 måneder(!) siden jeg kom til Tyskland, og jeg vil egentlig si at språket kommer ganske naturlig, og det begynte vel å komme ganske naturlig etter et par måneder tror jeg. Jeg må si at jeg enda ikke kan flytende tysk, men jeg kan relativt mye, og jeg gjør meg alltid forstått, til slutt i alle fall. Vi har egentlig bare snakket tysk helt siden dag 1, noe i alle fall jeg føler har hjulpet veldig med at jeg har lært språket raskere og blitt mer trygg på å snakke.

Hvordan pakket du for ditt utvekslingsår? Noe du angrer på at du tok/ikke tok med?
Da jeg skulle pakke kofferten, prøvde jeg å pakke for rundt 2 uker som er det som anbefales, men jeg skulle jo også 2 uker til Kreta slik at det ble jo noe ekstra, da spesielt «sommerlige» klær. I tillegg er det jo slik at er det ting man absolutt ønsker å ta med, burde man jo gjøre det, men det er også viktig å huske på å ikke ta med for mye med tanke på at man kommer til å handle en del i løpet av året. Ting som Shampo, fuktighetskrem, skrivebøker etc. tok jeg ikke med da jeg tenkte plassen var bedre å bruke på andre ting i og med at man får tak i såpe og slikt i vanlige butikker. Jeg føler egentlig ikke at det er noe jeg angrer på at jeg ikke tok med, da jeg egentlig har det jeg trenger.

Hva er de største kulturforskjellene du har lagt merke til?
Tyskland og Norge har mange likheter, men også så ekstremt mange forskjeller, slik at jeg kan jo nevne et par av dem. En ting i alle fall jeg føler er at tyskere er generelt mye hyggeligere enn nordmenn. Jeg kan for eksempel bare gå en tur langs gata (ikke midt inne i en by akk), og selv om jeg ikke har noen anelse om hvem jeg går forbi hilser man på hverandre. En annen ting jeg har merket (som jeg visste litt om før jeg dro) er at her er det veldig vanlig å drikke øl, vin etc. De drikker det vel hver gang man er samlet med venner og/eller familie, men jeg føler også at man drikker litt mer med måte her enn folk hjemme i Norge.

Hvorfor vil du anbefale utveksling for andre?
Jeg vil anbefale utveksling for andre fordi det er virkelig en opplevelse for livet. Du får oppleve utrolig mye, møte mange nye mennesker, og du vokser som person. Utveksling er bare noe helt ekstraordinært, og noe jeg mener alle burde få oppleve. Det er klart; man kan ha tunge dager hvor man savner de hjemme, men mesteparten av tiden er bare fantastisk. Om man ikke reiser, kommer man nok sannsynligvis til å angre. Husk at det er bare 10 måneder av livet ditt, og man kan oppleve mer enn mange opplever gjennom hele livet.

Edna blogger fra Mariensee i løpet av sitt utvekslingsår i Tyskland. Vil du også på utveksling? Avtal et gratis og uforpliktende intervju med oss i dag for å starte søknadsprosessen!

Edna i Mariensee

Tyskland

En opplevelse for livet

Utveksling er en opplevelse for livet, som vil forme fremtiden din. Sjekk ut denne korte guiden for å planlegge ditt utvekslingsår. Book deretter et gratis møte med oss, for å gjøre om drømmen til virkelighet.