Høst og førjulstid - 'ups and downs'

Hockeykamp!

Jeg har nå sett at mange av de "lange dagene", altså høstdagene, både har kommet og gått. Jeg har vært borte hjemmefra en hel sesong, og jeg vet nå hvordan en høst i Irland ser ut! For å være helt ærlig, har høsten som utvekslingselev har vært litt tøff. Været har blitt kaldere og våtere, og skolen har bare tatt seg opp og blitt til masse jobbing. Vi har måttet forberede omfattende juleprøver i alle fag (exams). Men det finnes flere lyspunkter i en grå og mørk tid. Det jeg har gledet meg mest til, og fortsatt gjør, er jula jeg nå har i vente. 

Den lange høsten
Den tøffeste tiden som utvekslingselev må etter min mening være høsten. Du er ikke lenger ny, så det er på en måte forventet at du skal være inne i alle rutiner og ha masse nye venner og nyte livet... Og når du tenker på hjemreise, så føles det som om det er "uendelig" langt unna. Du har ikke nådd halvveis i utvekslingsoppholdet enda, selv om det føles som en "evighet" siden du dro hjemmefra. Jeg har lengtet hjem i perioder...

I denne mørke, lange høsten er det et stort lyspunkt å ha jula foran seg. Jeg gleder meg masse til den og alt det hyggelige som følger med rundt advent. Heldigvis er vertsfamilien min opptatt av å skape julestemning. Allerede den første helgen i desember var juletreet satt opp og all julepynten, både innendørs og utendørs, satt opp. Det har skapt en kjempekoselig stemning hos vertsfamilien. Jeg har bakt både pepperkaker og peppermyntedrops sammen med vertsbrødrene mine (etter norsk oppskrift). Vi skal feire selve jula i huset vårt før vi reiser rundt for å besøke familien deres resten av jula. Det blir koselig. Hver helg setter vi oss alltid ned med en ny julefilm på kvelden, og huset er fullt av sjokolade – overalt! Jeg har spist så utrolig mye sjokolade etter at jeg kom hit, tror nesten ikke at det har gått en dag uten, ha ha!

Inne i rutinene
Dagene går... jeg har vært her snart fire måneder, og hver dag og uke går mye fortere nå som jeg har kommet inn i rutinene til både vertsfamilien, skolen og fritidsaktiviteter. Vertsfamilien min er fortsatt helt fantastiske, de har virkelig tatt meg inn som en del av familien. Fritidsaktivitetene har jeg også begynt å like veldig godt nå. Jeg har faktisk spilt et par hockeykamper med hockeylaget mitt også. De er jo på universitetsnivå, og av en eller annen grunn lot de meg komme inn på laget, og det er ikke fordi jeg er så god! Det er faktisk ganske flaut å stå på banen og ikke forstå reglene, men lagsport er selvfølgelig også sosialt, og jeg føler meg fantastisk når en kamp er spilt! 

På dansingen hadde vi et stort danseshow i Cork Opera House, noe som også var kjempegøy.

Som et råd til deg som vurderer å reise ut, vil jeg si at jeg anbefaler å få seg fritidsaktiviteter som utvekslingselev. Da har man steder hvor man møter venner og arenaer hvor man må snakke vertsspråket sitt. 

Skolen har også blitt rutine nå. Jeg har lært meg hvor klasserommene mine er og hva lærerne og klassekameratene mine heter. Noen er veldig åpne og har tatt meg veldig godt imot på skolen, noe jeg selvfølgelig setter veldig stor pris på!

Livet som utvekslingselev er virkelig en berg- og dal-bane, og iblant er man bare kjempesliten av å alltid snakke et "fremmed" språk og alltid forholde seg til "nye" mennesker. For selv om du er en del av en familie blir du aldri så avslappet som i din virkelige familie. Men det blir bedre ettersom tiden går. Du blir vant til språket, og du blir til slutt kjent med folkene – men bare om du faktisk åpner deg for dem!

Hilsen Ellinor


Pepperkaker