Min første uke i Irland

naturen i irland


Det er nå over en uke siden jeg ankom Irland, og bare på disse ni dagene har jeg opplevd utrolig mye. Jeg har møtt folk fra mange forskjellige land og kulturer, sett ting jeg aldri har sett før og gjort ting jeg ikke trodde jeg skulle gjøre. 

Utveksling var egentlig ikke noe jeg tenkte på før i starten av VG1, men da jeg først bestemte meg, var det ikke noe annet jeg heller ville.

Tanken på å gå på skole i et annet land og klare seg nærmest på egenhånd i en annen kultur virket veldig forlokkende. Jeg vurderte både Tyskland, England og Canada, men valget falt til slutt på Irland siden det var et land jeg hadde hørt masse positivt om, og fordi jeg aldri hadde vært der.

solnedgang i irland

Førsteinntrykket var veldig bra. Irland er et veldig pent land med masse natur og fine byer, og irene er både imøtekommende, hyggelige og sosiale mennesker.

Jeg dro til vertsfamilien min dagen etter at jeg hadde reist fra Norge, og ble godt mottatt av vertsmoren min. Vertsfamilien min kunne jeg omtrent ikke vært mer fornøyd med, og jeg liker området rundt huset.

Vi bor et stykke utenfor byen, så omgivelsene er fredelige og landlige. Det bor en annen utvekslingselev her, fra Italia, noe som er veldig kjekt siden vi kommer godt overens. To av nabohusene har også utvekslingsstudenter hos seg, og det har skapt et miljø her.

Monaghan generelt er hjem til folk fra mange ulike nasjoner, både utvekslingsstudenter og andre tilflyttende. Det er ikke en spesielt stor by, men den er koselig og ligger sentralt til, med Belfast i nord og Dublin i sør. I tillegg har den det meste man trenger, som skoler, butikker, museum, fritidsklubber, samt puber og andre møtesteder. 


utvekslingsstudent i Irland


Fredag 1. september var første skoledag for alle utvekslingselevene på skolen. Det var ganske mange, sannsynligvis rundt femti. De fleste var fra Spania eller Italia, men det var også folk fra Tyskland, Frankrike, Australia og Danmark, for å nevne noe.

Vi fikk informasjon om klassetrinnene, fag, regler, og til slutt var det omvisning. De yngste elevene skal gå Year 4, som også kalles Transition Year. Det er et valgfritt år etter Junior Cycle (som varer fra man er 12-15 år), og er ganske avslappet. De eldste elevene går Year 5. De som skal gå Year 5, måtte velge seg fire fag, i tillegg til de obligatoriske fagene gym, matte, engelsk og religion. 

Skoleuniform er obligatorisk for alle, i motsetning til i Norge der vi jo ikke har hverken uniform eller kleskode. Uniformene fås kjøpt i egen butikk. Fra skolen kan man også bestille ytterjakke med skolens logo. 

Denne helgen ble den årlige bluesfestivalen her i byen avholdt. Det er et populært arrangement, spesielt blant utvekslingsstudentene. Folk fra andre byer i nærheten kom for å høre på, og det var veldig god stemning. Artistene som spilte var svært dyktige, og en del av dem også internasjonalt anerkjente. Det ble en vellykket kveld.
 

Hilsen Borghild