Skolehverdagen i Irland

skole i irland

Den første måneden her i Irland har bare flydd av gårde. Mye har skjedd, og jeg har ikke angret et eneste sekund på at jeg dro hit. Hjemlengsel og hvordan jeg eventuelt skulle takle det var absolutt noe av det jeg tenkte mest på før jeg dro, men det har heldigvis ikke vært noen problemer så langt. Vaner og rutiner begynner å komme på plass, og ting som virket litt rart i begynnelsen føles mer og mer som en selvfølge. Skolen er intet unntak. Når man drar på utveksling, er skolen naturlig nok en sentral del av opplevelsen, og jeg tenkte derfor å dele litt informasjon og erfaringer fra skolen herfra. Det irske skolesystemet er nemlig ganske forskjellig fra det norske.                        

I Irland blir det som tilsvarer ungdomsskolen i Norge kalt ‘the Junior Cycle’, som varer i tre år, etterfulgt av ‘the Senior Cycle’, som varer i to år og tilsvarer VGS. Mellom Junior Cycle og Senior Cycle kan man gå Transition Year, som er et veldig avslappet år fylt med diverse prosjekter. Det er helt valgfritt, og mange velger å gjøre det. Elevene går på samme skole fra de begynner på Junior Cycle til de er ferdige med Senior Cycle, noe som betyr at folk i aldersgruppen ca. 12-18 går på samme skole. Personlig foretrekker jeg det norske systemet der man går på én skole fra man er 13-16, og deretter bytter når man begynner på VGS, men det går selvfølgelig stort sett greit. Det er mange religiøse privatskoler i tillegg til de offentlige, og de er ofte rene gutte- eller jenteskoler.

bo ett år i irland

Skoledagen her begynner kl. 08:54 og slutter 15:54. Det går skolebusser fra de forskjellige områdene utenfor byen. Det var litt forvirrende de første dagene siden det ikke står på alle bussene hvor de skal, så man må kjenne igjen bussjåføren. Skolebussen går to ganger om dagen; om morgenen og om ettermiddagen. Før vi går til første time må vi inn på et bestemt rom for registrering, og en gang i uken samles hele trinnet på biblioteket for å få underskrift av læreren i den obligatoriske skoledagboken. Det er for å sjekke at folk skriver ned leksene sine. Vi har seks timer om dagen (bortsett fra på onsdager, da har vi bare fire), og hver av dem varer i 58 minutter. Det er bare to pauser om dagen på til sammen ca. 60 min, inkludert lunsjen. Da kan man enten sitte i kantinen, eller gå ned i byen hvis man går Leaving Certificate.

Siden det er såpass mange utvekslingselever på skolen, er det noen klasser med bare utvekslingselever, noe som gjør det litt vanskelig å bli kjent med irske elever. Det positive er at man blir kjent med andre elever fra hele verden som er i samme situasjon som deg selv, og for min del har det gjort oppholdet enda mer interessant og givende. I tillegg kan det være ganske praktisk i fag som for eksempel irsk språk og kultur, der ingen av oss har noe grunnlag fra før av, og dermed stiller alle likt.  

utveksling i irland

Lærerne er generelt strengere her enn hjemme, og man må bruke etternavnet deres når man snakker til dem. Vi får også mer lekser, og alt skjer på papir; det er ingen digitale innleveringer, prøver eller skoleplattformer tilsvarende It’s Learning o.l. Bøkene må man kjøpe selv, og biblioteket bare åpent på visse tidspunkter.

Det var litt grunnleggende informasjon om skolehverdagen her i Monaghan. Det er høstferie om to uker, og da skal jeg reise litt rundt og oppleve andre deler av landet. På grunn av stormen Ophelia har vi hatt fri i to dager nå, men vi har naturligvis ikke hatt lov til å gå ut, så det blir deilig å komme tilbake på skolen og treffe de andre igjen.

Hilsen Borghild