Min jul i Irland

Halvparten av utvekslingsåret er nå over, noe som er helt sjukt. Året har vært svært preget av pandemien, men desember er nok den mest normale måneden vi har hatt til nå. Rett før jul var alt åpent og vi kunne endelig komme ut av huset, og ut av fylket. Nå er vi tilbake til lockdown, men jeg tenkte å skrive litt om hvordan det var å feire jul her i dette innlegget, før jeg glemmer det:)

Julegaveshopping

Selv om jeg ikke er hjemme, ville jeg jo selvfølgelig gi noe til familie og venner hjemme. Gavene ble kjøpt både i byen Cavan, som er kun en halvtime unna der jeg bor, men også i Dublin. Det var utrolig gøy å se hovedstaten. Vi måtte opp grytidlig, og sammen med verts-søsknene mine dro vi alle sammen til busstasjonen. Det var kun 1,5 times kjøretur og vi startet på et stort shoppingsenter i Blancherstown. Deretter utforsket vi byen Dublin. Gatene var full av mennesker og lys, men på grunn av corona var det nok mye som ikke var som før.

En utvekslingsstudent spiser is i en bakgate og holder en Disney totebag

Kulturforskjeller

Det var flere forskjeller enn forventet da julekvelden nærmet seg. Hele desember, helt i fra 1. var alt fra gelender til dosetet fylt av dekorasjoner. Det var små feiringer som Santa Lucia de ikke engang hadde hørt om, men i gjengjeld hadde de andre tradisjoner som Saint Stephens day, som jeg ikke skjønte hva var.

Da julaften, 24., endelig kom, var det som en helt vanlig dag. Vi spiste normal mat, og det var ingenting interessant som skjedde. Det var derimot 25. Desember hele julefeiringen deres startet. Vertssøster på 15, løp opp på rommet i åtte, ni tiden og var veldig gira på å åpne pakkene. Vi røsket dem opp så kjapt at jeg ikke helt forsto da vi allerede var ferdig etter under 10 min. Dagen fortsatte med med masse mat, og det ble servert skinke, kalkun, poteter og grønnsaker. Etter middag var alle utrolig slitne, så det ble en tidlig kveld.

En gruppe venner sitter på gulvet foran et juletre som er dekorert med blå lys

Nyttårsaften ble også ganske forskjellig og helt ærlig litt kjedelig. Siden vi gikk inn i en ny Lockdown, kunne vi ikke møte noen venner, så det ble en stille kveld i pysj med vertsfamilien. Det var ingenting som skjedde, og ingen tradisjonell mat som ble spist. Tror vi spiste pasta… Vi gjorde derimot det beste ut av situasjonen og satt på en film og litt musikk, så det nye året startet på en ganske grei måte.

Hvordan håndtere hjemlengsel

Høytider, spesielt jul, er litt vanskelig når du er borte fra familie og det er ingen god måte å bli kvitt det. Det jeg gjorde var å ikke være for mye på telefonen, sånn at du kobler deg mer bort fra alt det de andre hjemme gjør. Jeg gikk også en tur, for å klarne tankene litt, og det gikk veldig fint. Jul blir det uansett neste år, og de følgende årene etter det. Dette kan være din eneste sjanse til å få en skikkelig annerledes jul, og det må du bare nyte når du er her.

Tre jenter smiler og poserer med en Corn Flakes-eske

Det var definitivt en annerledes og bra jul, men jeg kan med sikkerhet si at jeg foretrekker jula hjemme.

Mange klemmer
Oline

Ønsker du også å reise på utveksling til Irland? Bestill et gratis og uforpliktende intervju med oss i dag, så hjelper vi deg med planleggingen.

Avtal intervju