Sukkerslang på Réunion

Hei fra Réunion, 

Vertsfamilien min bor i et boligområde som heter Ligne des Bambous, som er plassert mellom byen Le Tampon (”tampongen”, vet det er et rart navn… ) og byen Saint Pierre. For meg er det egentlig en ganske bra plassering, det er et rolig område, og ikke altfor trangt i forhold til andre hus. Også vokser det sukkerrør her. Det er ikke altfor varmt heller, vi ligger nesten på 400 moh. Le Tampon er enda høyere.

Sukkerrør er en plante som jeg har lengtet etter helt siden jeg bodde på Madagaskar. Det er den som sukker lages av. Planten ligner på bambus, bare at den ikke er hul på innsiden. Sukkerrør er fylt med brede fiber og en veldig søt saft som gir deg diabetes hvis du spiser mye. En stor plante har ofte 6-10 ledd og en diameter på 2-4 cm. Smaken er veldig, veldig søt. Jeg elsker smaken, men mange synes det blir for søtt.

    sukkerslang

Dagen etter jeg kom til øya fant jeg ut at naboen har sukkerrør. Han er bonde og har et enormt areal. For et par uker siden gikk jeg og Lennard (den tyske utvekslingsstudenten som er blitt en god venn) ut på åkeren og der møtte vi bonden. Vi slo av en prat og han var veldig hyggelig. Folk her er ofte veldig åpne og snakker gjerne med ukjente. Det er mye mer positivt enn i Norge. Han viste oss rundt på åkeren som da var i ferd med å høstes og spurte oss om vi ville ta med litt sukkerrør hjem. Det takket vi ja til, og gikk hjem og hentet machetene og en sekk. Dette er visst også Afrika:)

Å smake sukkerrør er en god ting, men å sanke det er faktisk en enda bedre opplevelse. Et hugg med macheten så faller planten. Vi tok med to hjem, en til meg og en til Lennard. Vi delte rørene i biter på to til tre ledd og tok de med i sekken. Etter det jeg husket fra Madagaskar skulle vi skrelle et ledd først, det ytterste laget må kappes av med kniv. Deretter deler man leddet på langs i fire lange deler (veldig likt det man gjør med agurker) for så å dele de i tre deler (ni deler per ledd). Hver bit er på størrelsen med en tenn-brikett, de tygges og spyttes ut etterpå. Det anbefales ! (Sikkert ikke av kostholdseksperter, da…)


Hilsen Kaspar