Derfor valgte jeg New Zealand som min vertsnasjon.

Outdoor Educaton, New Zealand

Når noen forteller at de skal på utveksling, oppfatter mange det automatisk som at man skal studere et år i USA. For det er nemlig hit de aller fleste studentene drar, og det man ofte hører mest om. Jeg tok det mer utradisjonelle valget og dro heller til et fremmed land så langt borte fra Norge som det er fysisk mulig å komme – til New Zealand.

Et ønske om å se noe nytt
New Zealand har alltid fascinert meg. Den lille naboen til Australia, Ringenes Herre-verden og øya hvor det bor nesten ti ganger flere sauer enn folk. Det var et av de første landene som virkelig skilte seg ut da jeg skulle bestemme destinasjonen for utvekslingsåret mitt. Naturen, kulturen og kiwienes vennskapelige rykte fanget min interesse med en gang.

Grunnen til at jeg ganske tidlig bestemte meg for å prøve noe annet enn USA er at jeg føler jeg har allerede sett mye av den amerikanske kulturen fordi den er så global. Det ville vært skikkelig kult å oppleve en typisk amerikansk skole, som man ser i filmene, men jeg ville heller prioritere å se noe helt nytt og ukjent. Dette er noe av det som er så fantastisk med å ha friheten til å velge hvor man skal dra. Hver enkelt kan bestemme hva man selv ønsker å se og oppleve, og mulighetene er mange og varierte.

Kultur- og naturopplevelser
Nå som jeg har bodd her i to måneder (allerede), er jeg overbevist om at jeg valgte riktig land for min del. Jeg har ikke kjedet meg et sekund siden jeg kom, og det er alltid både små og store eventyr å begi seg ut på. New Zealand og landets innbyggere er stort sett glade i å være utendørs, noe jeg setter veldig stor pris på. På skolen har de hver eneste tenkelige sport man kan melde seg på, og til og med et fag som dreier seg om å oppleve naturen og livet utendørs – Outdoor Education. For noen uker siden dro vi, gjennom dette faget, på en to-dagers sykkeltur i området. Vi sov i telt og syklet gjennom et helt eventyrlig landskap. Dette var også en tur hvor man ble godt kjent med medelevene, ettersom det var mye samarbeid involvert.

Utveksling i New Zealand

Øya er også utrolig rik på kultur
Maoriene, et folkeslag fra andre stillehavsøyer, utgjør en god del av New Zealands populasjon, og kulturen deres vises overalt. Første skoledag fikk vi en stor velkomst av maori-elevene på skolen. Tradisjonelle sanger, danser og ritualer ble framført. For en som bare har lest om denne folkegruppen, var det utrolig lærerikt og spennende å se noe som dette med egne øyne. Selv om New Zealand på mange måter likner Norge, er dette noe av det som former en helt ny kultur jeg aldri har sett maken til. I tillegg bor det mennesker fra overalt i verden her. Ulike kulturer støter man på bare ved å gå en tur langs gata.

Herlige mennesker
Kiwiene, menneskene som kommer herifra, er også en stor del av grunnen for hvorfor jeg mener New Zealand er så fantastisk. De aller fleste er utrolig imøtekommende og ivrige på å bli kjent med nye mennesker. Dessuten tviler jeg på at «å kjede seg» finnes i deres vokabular, for de finner alltid på nye og artige ting å gjøre.

Den største forskjellen fra Norge og New Zealand er helt klart årstidene: her går det mot sommer. Selv om «sommerferie» og «julefeiring» ikke nødvendigvis er ord jeg kobler sammen, gleder jeg meg helt vilt til sommeren er her på ekte. Ettersom en jul uten snø er krise hjemme i Norge, så vil nok dette være så annerledes som det er mulig å få det.

De første to månedene har passert på et blunk, og jeg sitter igjen med en haug av opplevelser og gode minner. Så når noen spør «men hvorfor New Zealand?», svarer jeg alltid «fordi det er virkelig er en levende dagdrøm.»

Cheers, Ellen

Ellen i New ZZealand
Nydelige New Zealand