Mangfold i vennskapHvis det er en ting som er helt sikkert når man reiser på utveksling, så er det at man kommer til å møte utrolig mange nye mennesker og personligheter. Folk fra alle tenkelige verdenshjørner med historier og tanker man måtte ha lett lenge etter for å finne hjemme i Norge. Dette var en av mine hovedgrunner til å dra på utveksling; nye folk, og inntrykkene de etterlater seg. Og New Zealand er jo definisjonen på en miks av kulturer.

Dette slo meg først da jeg satt på skolen i en biologitime og så utover klasserommet mitt. Jeg la merke til et utrolig mangfold av utseender og kulturer. Tror jeg med sikkerhet kan si at vi hadde mennesker fra alle planetens kontinenter samlet i det klasserommet. Og dette gjelder ikke bare biologitimen, men hele skolen. Hele byen jeg bor i er en sammensetning av mennesker med ulike bakgrunner.

Man får høre historier fra overalt i verden. Historier jeg aldri hadde kommet til å få hørt om jeg hadde blitt igjen i Norge. Og mange av disse historiene etterlater seg inntrykk. For eksempel har jeg ei venninne som kommer fra Maldivene. Familien hennes dro til New Zealand fire dager før jordskjelvet og tsunamien rammet Indiahavet i 2004. Å få høre historien fortalt fra ei jente som selv kunne vært der og har bekjente som ble hardt rammet eller mistet livet i katastrofen er sterkt.

New Zealand i seg selv er definisjonen av en samling av kulturer og ulike folkeslag. Menneskene som bor her er i all hovedsak etterkommere av innvandrere fra forskjellige land i Europa eller fra stillehavsøyene. Måten landet jobber for å ivareta urfolkets – maori folkets – tradisjoner, kultur og rettigheter er noe av det første man støter på når man setter sine føtter i dette landet. Første skoledag ble vi møtt med en maori velkomst, tradisjonelle danser og sanger. Det var ubeskrivelig gøy å få et innblikk i denne nye kulturen allerede så tidlig i oppholdet. Maoriene og deres tradisjoner var noe jeg tidligere kun hadde lest om. New Zealands verdenskjente rugby team innleder hver stor kamp med maoriens krigsdans, og på skolen lærer de oss de grunnleggende ferdighetene i språket deres. 

På skolen jeg går på er vi alt i alt rundt 50 elever som er her på utveksling – noen er her i en måned mens andre er her i mange år. De fleste er fra asiatiske land og mange er tyskere. Selv hadde jeg en tysk vertsbror det første halvåret av utvekslingsåret mitt. Nå kan jeg en god del unyttige, men morsomme setninger på tysk, i tillegg til at jeg vet hvordan man tilbereder pølser til perfeksjon. Vil påstå at jeg nå har nok tyske venner til å kunne ta en roadtrip rundt hele Tyskland og alltid ha et sted å bo i nærheten.

I tillegg har jeg fått nære venner fra blant annet Danmark, Papua New Guinea, Sveits, Italia, Japan, Brasil og Finland. Man lærer så utrolig mye om et land og landets kultur ved å snakke med folk som bor der – verdens-synet i forskjellige deler av verden er også ulikt og man får ofte en liten tankevekker. Opplevelsene deres så langt i livet er ofte veldig ulik mine, noe som gjør at man begynner å sett ting i et litt annet perspektiv og reflektere rundt tanker man ikke har tenkt før. Jeg er i alle fall utrolig takknemlig for å ha fått muligheten til å bli kjent med så mange bra, men ulike, mennesker.

Kiwiene selv er heller ikke et unntak. De inspirerer meg. Selvsagt er det mange forskjellige personligheter blant dem, men vanlige personlighetstrekk er et åpent sinn, gjestfrihet og en positiv og tilbakelent holdning. Fremmede slår av en prat når som helst, og bussjåføren forteller deg gjerne lange historier fra gamledager om du viser interesse. Hvis du har en dårlig dag – slå av en prat med en kiwi. Kan nesten garantere at det kommer til å få deg til å føle deg bedre.

Da jeg først satte meg på flyet på vei til New Zealand forventet jeg å møte nye mennesker. Men jeg hadde aldri trodd at jeg kom til å få bekjentskaper fra så mange deler av verden. Så nå sitter jeg igjen med mange nye tanker, livslange vennskap og ikke minst reiseplaner for fremtiden.

Kia Ora, Ellen