Se vertslandet ditt!

Nydelig utsikt i New Zealand

Et år på utveksling er et år på skole i et nytt og fremmed land. Men utveksling handler om så mye mer enn bare å lære pensum på et annet språk i et annerledes miljø – en stor del handler blant annet om å oppdage nye steder. Du er langt mer enn kun en student dette året – bytt ut skolesekken med et kamera og dra ut på eventyr!

Realiser drømmen
Nå har jeg vært i New Zealand i litt over tre måneder, og har allerede vært så heldig å ha fått sett store deler av landet. Uansett hvilken nasjon du ender opp med å dra på utveksling til, og uavhengig av om du har vært der tidligere, er det masse spennende å utforske. Og det finnes mange ulike måter å komme seg rundt for å se både fjerne og nære steder.

I løpet av året før jeg satte meg på flyet og dro til den andre siden av planeten, brukte jeg utallige timer på å drømme meg bort og se på bilder av New Zealand. De mest fotograferte og idylliske stedene er lokalisert på Sør Øya. For å realisere drømmene mine om å få besøkt det varierte, eventyrlige landskapet på den andre øya meldte jeg meg på en 10-dagers organisert tur for internasjonale studenter. Selv om turer som denne ofte er veldig dyre, vil jeg helt klart påstå at det var vært det. Vi hadde utrolig mange og varierte aktiviteter, og hver eneste dag var stappfulle av minnerike øyeblikk. Favorittplassene mine fra denne turen (og det var mange å velge fra) må nok ha vært Milford Sound, en ubeskrivelig nydelig fjord som er kjent som «the eighth wonder of the world», og Queenstown – «the adventure capital of the world». Man møtte i tillegg masse nye mennesker og fikk gode venner fra flere nasjoner enn man kan telle på fingrene. Dette er personer man vokser utrolig nærme til i løpet av disse få dagene, og vennskap som vil vare i mange år.

Å utforske nærområdet
Jeg bor i en by ikke langt fra hovedstaden, Wellington, og dette området er preget av mange turstier som er perfekte for dagsturer. Vertsfamilien har tatt meg med til sine lokale favorittsteder og det er fint å dra rundt med venner til forskjellige steder om man har lite å finne på en dag. Dessuten kan man jo dra ut på eventyr og utforske steder selvstendig, noe som alltid er gøy. Jeg synes det er veldig greit å kunne leve såpass sentralt, men likevel ha muligheten til å komme seg litt unna. Er ikke vant med å konstant ha så mange mennesker rundt meg, etter som jeg kommer fra en ganske liten plass, og setter derfor pris på å kunne gå en rolig tur for meg selv med tankene mine og litt musikk på ørene eller omringet av fuglesang.

Så godt som alle kiwi-familier har en «bach» - en feriehytte, ofte ved stranda. Dette inkluderer også min vertsfamilie, som har en liten hytte ved landets største innsjø, Taupo, fire timer herifra med bil. Har vært der et par ganger nå, og plassen er idyllisk for blant annet kjaking og bading, selv om det fremdeles er litt kaldt for sånne bade-pingler som meg. Ser fram til flere turer opp dit til sommeren. Har også blitt med venner opp til deres «bach», og både gjort og sett masse fantastiske ting med dem– blant annet den fineste solnedgangen jeg noen gang har opplevd. Å dra på denne type turer er også en enkel måte å bli enda bedre kjent med folk på, når du bor med dem et par dager fulle med aktiviteter og minimalt med teknologi og telefondekning.

Viktigheten av å reise
Både små og store turer er viktige når man er på utveksling. New Zealand er et land det er lett å få sett store deler av, fordi det ikke er så uoverkommelig stort. Men selv i land som USA eller Australia er det utrolig lærerikt å reise rundt, selv om det er umulig å få sett alt. Turene blir ikke bare minner man vil huske om noen år når man ser tilbake på utvekslingsåret, de viser også forskjellige sider av landets kultur og levemåte. Som da vi besøkte byen Christchurch, som i 2011 ble rammet av et stort jordskjelv, fikk vi se rester av ødeleggelsene og hørt mange historier fra hendelsen. Turene har også en garantert sosial gevinst, og er noe du og de du drar med har felles og kan se tilbake på sammen.

Så, god tur!

Cheers, Ellen. 

Vakre New Zealand
Vakre New Zealand
Opplev vertslandet ditt