Å dra på utveksling når man driver med idrett

Utveksling og idrett

Som satsende idrettsutøver var min største skepsis for å dra på utveksling om jeg ville ha muligheten til å satse videre på idretten. Det er nok flere enn bare meg som har grublet på dette i forkant av et utvekslingsår, men heldigvis finnes det også alternativer og løsninger for sånne som oss.

Helt klart gjennomførbart
Jeg har drevet med friidrett, en idrett jeg virkelig brenner for, så lenge jeg kan huske. Det å dra på utveksling hadde vært en stor drøm i flere år, men jeg hadde fremdeles ikke planer om å legge piggskoene på hylla. Etter litt research fant jeg Select-programmet, som lot meg velge skole og plassering i vertslandet selv. Innså fort ut at dette var det sikreste alternativet jeg kunne ta når det gjaldt å finne et stabilt friidrettsmiljø dit jeg skulle. Nå, snart et halvt år etter at jeg dro fra Norge, er jeg utrolig glad for at jeg tok dette valget.

Uken etter at jeg ankom Lower Hutt her i New Zealand, dro jeg på min første friidrettstrening. Jeg var nokså spent da jeg sto der i halvmørket på banen og ventet på at treneren og resten av utøverne skulle ankomme. Var utrolig glad for å ha muligheten til å trene med dem, men jeg kunne ikke vite med sikkerhet hvordan alt kom til å bli, så spenningen skyltes nok usikkerheten knyttet til hvordan det følgende friidrettsåret skulle gå. Men klubben tok meg imot med åpne armer, og treningene var nokså like de vi har hjemme. Friidrettssesongen begynte igjen i oktober, så har til og med fått inn en del konkurranser allerede.

En viktig sosial verdi
Et av de største tipsene man får før man starter utvekslingsåret sitt er: bli involvert i noe! Det kommer på det samme om det er en sport, et band, sjakklubben eller gruppa for folk som samler på grønne steiner. Man kommer på den måten mye lettere i kontakt med andre mennesker med fellesinteresser, og det er nok den aller enkleste måten å skaffe seg nye bekjentskaper på. Har fått masse nære venner fra den lokale friidrettsklubben, men også fra klubber vi konkurrerer med på stevner. Så i tillegg til det fysiske, spiller idretten også en viktig sosial rolle.

Minner for livet
Man får også mange turer og opplevelser gjennom å engasjere seg i en sport. Har reist på flere stevner i byer som ligger noen timer unna, sammen med klubbkompiser og -venninner. Det største eventyret så langt har likevel uten tvil vært Nationals for secondary schools i Auckland, som ble arrangert forrige helg. Dette er en tre-dagers nasjonal konkurranse for friidrettsutøvere som arrangeres gjennom skolene. Det kom deltakere fra landet over, og det var et utrolig mangfold av utøvere. Å delta på et slikt stevne på den andre siden av kloden var litt av en opplevelse. I tillegg til å ha lært masse, ble jeg kjent med mange nye mennesker samtidig som jeg ble mye bedre kjent med de jeg allerede kjente fra tidligere. Dette har helt klart vært ett av de mange høydepunktene i utvekslingsåret mitt så langt, og en opplevelse jeg vet jeg vil huske i lang, lang tid.  

Så, jeg vil konkludere med å si at å drive med idretten din på den andre siden av kloden er fullt og helt gjennomførbart! Det kommer garantert til å bli annerledes enn det man er vant med, og man må ofte be om hjelp til alt mulig rart, men det er helt klart verdt det. Mange av vennskapene man får kommer til å vare livet ut, og erfaringen som kommer på kjøpet er uvurderlig. Så nå bretter jeg opp ermene for årets andre friidrettssesong, og sier bare: kjør på!

Kia Ora,
Ellen

Idrett og utveksling
Ellen blogger fra vakre New Zealand