12 druer. 12 sekunder.

Herlig sol i Spania

Jeg har tilbragt julen på fremmed jord, jeg har fylt 17 år, vi er i 2016 og jeg har vært i Spania i fem måneder! 

Julestemning
Jeg befinner meg ikke så langt borte fra Norges trygge grenser, og likevel viste det seg at julen i Sør-Europa ikke ble helt lik som den hjemme. Selv om det å tilbringe desember i et annet land skremte meg litt, var jeg også veldig spent på å feire en spansk jul. Jeg hadde derfor bestemt meg, bare dager før juleaften, at jeg skulle legge bort de norske juletradisjonene for i år, inkludert både ‘Tre nøtter til Askepott’ og risengrynsgrøten som jeg ble tilsendt.

Mitt lille julehjerte ble likevel litt bekymret da vi startet Juleaften, den 24. desember, i olabukser på en bar hvor vi spiste baconbagetter…  Men julefølelsen kom heldigvis senere, da vi møtte hele familien for en julemiddag på kvelden. Sannheten er at jeg ikke har hatt tid til å være trist i disse sene desemberdagene, som er tiden jeg lenge har fryktet ville bli ensom og savne hjemme. Og selv om juleaften i år verken inneholdt karamellpudding eller grantre, så var jeg omringet av familie (riktignok en spansk en), og det er jo det julen handler om!

Feliz año
På nyttårsaften i Spania er det en tradisjon å spise 12 druer når klokka slår 00.00 i det nye året. Dette kan kanskje høres lett ut, det trodde da hvert fall jeg da jeg hørte om det for første gang. Da vi ropte ”ELVE”, sto jeg derimot fortsatt med fem druer i hånda, så da vi skulle kysse hverandre på kinnene for å ønske hverandre godt nyttår, lignet jeg nærmest et ekorn der jeg, litt stresset, prøvde å svelge alle sammen. Men startet på året ble bra, og jeg ble fast bestemt på å gjøre dette året minst like bra som det forrige.

‘Hvorfor ligger det en banan under juletreet?’…
… spurte jeg vertsfamilien den 5. Januar. Vi var nemlig ikke helt ferdig med julefeiringen, og det 90 cm høye plast-treet i stua hadde fortsatt lysshow med sine blinkende julelys i grønt og rosa. Familien forberedte seg nemlig til vi skulle få besøk av ‘Los reyes magos’, de hellige tre konger; som er de ‘Spanske julenissene’ - og kommer med gaver til barna. Vertssøster kom løpende inn i stua, slang et par epler under treet og forklarte meg det var litt snacks til de stakkars kamelene som kongene kom ridende på. Deretter var jeg så heldig å få se kongenes parade i sentrum, hvor jeg til og med fikk hilse på Baltazar (en av kongene). Dagen etter, den 6. Januar ble jeg vekket kl. 8 av vertssøsknene som fulgte en sti av gullmynter (sjokolade) inn til julepresangene, og et halvspist eple, som ventet på oss under juletreet.

Et godt nytt år ønskes fra meg!
xx Maria

Blandt appelsiner i Spania
Julekake i Spania
Maria på utveksling i Spania