Baskerland og juletiden i Spania

Desember har så langt vært den måneden der tida har gått raskt, i og med at det har vært juleferie. Måneden startet med camp med Get Ready en liten uke i starten av måneden, med de andre utvekslingsstudentene i San Sebastian i Baskerland. De ville vise oss andre deler av Spania som ikke bare er sol og palmer, noe som man først kanskje tenker på når man tenker på Spania. Jeg fikk en følelse av å være i et annet land i Nord-Europa.

Baskerland ser veldig annerledes ut i forhold til resten av Spania, men ligner en del på hjemme. Vi fikk en smakebit av kulturen og historien ved å få se en liten konsert av ”txalaparta”, som er et bask instrument bestående av treplater som man slår på, der de ulike lengdene på platene gir de forskjellige notene.

Vi hadde et lite kurs og innføring i bask språket, noe som er veldig annerledes fra spansk. Det er ikke som katalansk som er mer en annen dialekt i forhold til castellano, men et helt annet språk. Det høres mer ut som et slavisk språk, men ser ut så noe vertfall jeg ikke har sett før. Vi så ”pelota”, som er en bask sport som består av to lag med to spillere på hvert lag som slår en ball i en vegg. Spennende til tider men også litt langdratt, men veldig morsomt å få oppleve det. I tillegg lagde vi pintxo (bask versjon av tapas) noe som både var enkelt og veldig godt.

Til slutt surfet vi i og med at San Sebastian er kjent for å være et veldig bra surfested. Det var kanskje det jeg synes var mest gøy, selv om det regnet en del. Hele bask-opplevelsen og det å få treffe alle sammen igjen var kjempegøy. Å få høre hvordan de andre har hatt det så langt og på en måte ha noe å måle sin egen utvikling og opplevelse opp mot.

venner

Etter San Sebastian hadde jeg fortsatt 2 uker igjen av skole selv om vi fikk karakterene en uke før juleferien. Den siste uka besto nesten bare av film, så det var en nokså avslappende skoleuke i forhold til hvor travelt har vært resten av året. 22. desember fikk vi juleferie noe som var sykt digg. 

Juletiden her er nokså annerledes enn hjemme. Først og fremst så åpner de pakker 6. januar i stedet for 24. desember som gjør at vi har en ekstra uke med ferie, noe jeg ikke klaget over. Men det gjør også at julaften ikke er helt det samme. Dagen i seg selv er ganske normal, vi har bare et måltid klokka ti om kvelden sammen med familien. Vi spiste ikke akkurat pinnekjøtt eller ribbe, men heller typisk spansk tapasmat som spekeskinke, fenalår, oliven, potetgull, reker og krabbe, potetsalat og diverse. Men på en annen side er dette mye lettere mat å fordøye.

spansk mat

I tillegg feiret vi de hellige tre kongers fest her i Spania den sjette januar, som er dagen barna får gavene. I tillegg er det en parade med mange vogner og barn i kostymer som kaster karameller på folkemengden. 4. januar var det en mindre parade i der jeg bor, Tomares, mens 5. januar var den store i Sevilla. Paradene er veldig stilige og godt gjennomførte, og hver vogn har sitt tema. Alle står langs sidene med poser og prøver å få tak i mest mulig. Det er en veldig morsom tradisjon, og man blir truffet av karameller både her og der.

julefeiring Spania

Ellers blir det relativt travelt fremover på skolefronten. Teknisk sett så er det bare det siste trimesteret, fra påsken til sommeren, jeg må bestå men dette trimesteret påvirker lærerne i hva de velger å gi da, så nå må jeg faktisk bestå i alt. Det er litt nervepirrende på et vis. Språkbarrieren er jo mindre nå, men likevel er fagene i seg selv vanskelige, men jeg får bare gjøre så godt jeg kan og satse på at det holder. Jeg er i den andre fasen av oppholdet mitt, hvis det går an å dele det slik i tre deler, og jeg nærmer meg det stadiet der jeg virkelig kan snakke spansk godt. Litt surrealistisk at jeg har kommet så langt og allerede vært her i 4 måneder og har bare 6 måneder igjen. Det har vært en utrolig opplevelse så langt, og jeg har enda så mye mer i vente. 

Godt Nyttår!

 

Hilsen Vilde