9:00 18th februar 2015

Vilde svarer deg på det du lurer om utveksling i USA

Vilde har svart fremtidige utvekslingselever på det de måtte lure på, her kan du få svar på mye du kanskje lurer på!

Spørsmål om fag

Hvilke fag har du i USA og hva tilsvarer de i Norge? Valgfagene jeg har er R-matte (pre-calculus), fysikk (physics1), kjemi (chemistry1), og biologi (menneske anatomi). Jeg har også engelsk (english3) som alle utvekslingsstudenter må ha, og historie (US. Government og economics). Menneske anatomi er ikke som biologi1 i Norge, men jeg fikk det godkjent uansett, det likner litt på biologi2. US. Government er heller ikke som historie i det hele tatt! De fleste utvekslingsstudentene har flere fag enn hva jeg har (som regel 2). Jeg fikk dette droppet fordi jeg har noe som heter work release, så jeg slutter på skolen 12.55 istedenfor 15.00.

Vet du om fagene dine blir godkjent på den norske skolen din? Ja, fagene mine blir godkjent så lenge jeg klarer å få minimum C i alle fag. Jeg sendte inn en liste av alle læremålene her i USA til rådgiveren hjemme i Norge i starten av året. Han sa at så lenge jeg får karakteren jeg trenger, så godkjenner de fagene.

Er det vanskelig på skolen? Jeg ble veldig sjokkert over hvor vanskelig det faktisk var i starten. Alle snakket om at skole i USA er så sykt lett, men det var ikke slik jeg opplevde det de første ukene. Det har kanskje noe med at jeg tok realfag også, som de fleste utvekslingsstudentene ikke gjør. Jeg strøk på masse prøver de første ukene, men det hadde mye med et nytt system å gjøre. Alt er annerledes, og det tar et par måneder å vende seg veldig til det. Mitt råd er å ikke stresse for mye med det, slik som jeg gjorde. Fokuser på å få deg venner i starten, så kommer du inn i systemet etter hvert. Matte var veldig lett hele tiden, så om du får blokk system (hvor første semester ender til jul), så velger du matte før jul, for da får du mindre å jobbe med og språket blir ikke et problem her.

Er realfag veldig vanskelig? Kommer an på hva du legger i vanskelig. Jeg mener at alle kan komme seg gjennom de fagene jeg har hatt, men det krever en del jobbing. Spesielt i fysikk, så burde man gjøre alle leksene sine, som for min del var ganske mye. Kjemi var veldig overkommelig, det er noe jeg mener alle kan ha. Matten var ekstremt lett, spesielt hvis du har hatt T-matte før. Jeg hadde T-matte i første klasse og fikk 6 i det, og jeg hadde A gjennom hele pre-calculus uten å øve til en eneste prøve. Jeg tror noe av det mest avgjørende med realfag er at du følger med i timen. Når det kommer til menneske anatomi er det veldig mye definisjoner og pugging. Engelsken er også veldig avansert her, så jeg er glad for at jeg har dette i mitt andre semester nå som engelsken ikke er et problem lenger. Når det er sagt så har jeg hatt A i alle realfagene, og som utvekslingsstudent kreves kun en C, og det er overkommelig.

Hvilke programfag tilbyr skolen din? De har utrolig mye forskjellig. Alt fra drug-education til vanlige realfag. På skolen jeg går på er det et stort utvalg. Hvis du vil ha realfag slik som meg, kan du det, eller så kan du ha lettere fag som ceramics og art osv.

Har du R-matte? Ja, jeg har Pre-Calculus som blir godkjent som R-matte. Jeg skal jobbe masse med matte i sommer uansett, siden jeg føler at Pre-Calculs er litt for lett. Det var litt mer som T-matte egentlig.

Hvilke programfag tar du når du kommer hjem? Planen var å ta biologi2, R2 matte og litterær engelsk. Siden biologi2 bygger ikke på biologi1, og litterær engelsk har samme pensum som 2. klasse norsk, bortsett fra norrøn og folkediktning. Det hadde blitt litt mindre lesing på egenhånd for min del. Jeg kunne ikke ha litterær engelsk siden det var i samme blokk som R2 matte, så valget falt til slutt på biologi2, R2-matte og markedsføring & Ledelse.

Spørsmål om stedet / vertsfamilie

Når fikk du vite vertsfamilien din? Jeg fikk vite vertsfamilien min 12 dager før jeg dro.

Fikk du godt inntrykk av vertsfamilien din, stedet og skolen? Jeg fikk veldig godt inntrykk av familien før jeg dro. Vi fikk en del utfordringer senere som førte til at jeg byttet vertsfamilie. Stedet synes jeg hørtes greit ut. Jeg var glad for at det var er varmere sted, men var litt skeptisk til at det lå midt i bibelbeltet, noe som jeg ikke tenker over nå og synes er veldig greit. Skolen fikk jeg veldig godt inntrykk av før jeg begynte, jeg var glad for at det var en stor skole med mange fag. Dette forandret seg også litt etter at jeg begynte og fikk litt problemer med noen av jentene på skolen. Men nå går det veldig greit, jeg har byttet klasser og har mange venner.

Hvor mange innbyggere er det der du bor? I 2010 var det 14.000, men er ganske sikker på at det er flere nå. Bor også veldig tett på Southaven og Memphis som er større byer.

Hvor mange er det på skolen?  1.500 elever.

Kaller du verstforeldre og vertssøsken for navnene deres eller sånn mom, dad? Alle har kallenavn i sørstater. Jeg kaller vertsforeldrene mine for det samme som barna og barnebarna deres kaller dem, som er mama og papa. Men det er egentlig ikke mange som går etter sine vanlige navn, det går mye i TJ, TB, V, osv.

Er det vanskelig for venner å uttale navnet ditt? Ja, ingen klarer det, så alle bare kaller meg V, altså «Vi».

Andre spørsmål

Hva vil du anbefale å gjøre som utvekslingsstudent? Jeg vil anbefale å få så mange venner fra vertslandet som mulig. Det er så klart hyggelig å henge med andre utvekslingsstudenter, men det er en helt annen opplevelse å få være med amerikanerne. De vil ta deg med på ting som du ikke ville gjort eller og vise deg kulturen uten at de selv tenker over det. Jeg er jo venner med flere andre utvekslingsstudenter her, og vi er sammen i blant, men ikke ofte. Det kan også bli litt lett å snakke om hjemme om du bare er med andre utvekslingsstudenter, og da får man litt mer hjemlengsel. Ellers vil jeg anbefale å bli med på mest mulig. Ikke si nei om noen spør deg om å bli med ut på noe, selv om det ikke er det du vil der og da. Du aner ikke hvem som plutselig ender opp som dine gode venner, det kan være veldig annerledes enn hva du forestilte deg.

Er det noe jeg burde tenke ekstra på når jeg drar over til høsten? Skolen kan virke veldig vanskelig i starten, men så fort du kommer inn i det så blir det bedre. Ha det i bakhodet, og ikke stress for mye over det i starten. Prøv å være åpen og snakke mye med folk rundt deg.

Hvor fort gikk det før engelsken kom naturlig? Det er en veldig gradvis prosess. Du blir jo vant til det og det er null problemer å snakke engelsk etter to uker, men det tar en stund før den er veldig bra, og de første månedene er det en del utfordringer i språket på skolen. Selv om du er flink i engelsk hjemme og når du reiser, kommer det opp en del temaer hvor ordforrådet ikke alltid strekker til. Nå har jeg bodd her i 6,5 mnd., og mange sier at jeg ikke har noen aksent lenger og jeg snakker engelsk i søvne, men jeg lærer jo fortsatt nye ord og bedre engelsk. Men engelsken kommer veldig naturlig nå. Det er oftere jeg må oversette ord for å huske hva de er på norsk, enn at jeg må finne ord på engelsk.

Er det noen prioriteringer man burde tenke ekstra på, f. eks skole, sport etc.? Finn noe du liker å gjøre. Jeg prioriterer å henge med venner. Jeg drev med cheerleading de første månedene av oppholdet. Vi hadde ekstremt mye trening, mellom 2 og 4 timer 5 dager i uken + fotballkamper, så jeg synes det ble litt mye. Jeg pleide å sette av mandager og torsdager til lekser før jul, men nå har jeg ikke veldig mye lekser lenger og gjør det litt som det passer meg. Jeg prioriterer jo også norsk skole, og har med macen på skolen for å gjøre 2.klasse historie notater.

Hvor ser du deg selv om 10 år? Forhåpentligvis ferdig med studier. Ellers har jeg ingen store planer. Håper jeg bor for meg selv og er fornøyd med det jeg driver med.

Hva er ditt favoritt yrke? Jeg føler ikke jeg vet nok om ulike ting til å si hva som er mitt favoritt yrke. Jeg har lest en del om ulike realfagsstudier som interesserer meg, men jeg har ikke et konkret favoritt yrke.

Hva inspirerer deg? Mennesker som er trygge på seg selv og fornøyde med den de er. De som ikke trenger å forklare seg, fordi de er så trygge på sine egne meninger. Og mennesker som jobber hardt. Positive tenkere er også en stor motivasjon. Mennesker som alltid er blide og optimistiske. Jeg tror man kommer langt ved å ha troen på seg selv.

Takk Vilde for at du ville dele dette med oss!

Vilde i Mississippi

USA

En opplevelse for livet

Utveksling er en opplevelse for livet, som vil forme fremtiden din. Sjekk ut denne korte guiden for å planlegge ditt utvekslingsår. Book deretter et gratis møte med oss, for å gjøre om drømmen til virkelighet.