Forskjellene mellom hjemme og Glasgow

Julemarked i Glascow

Denne siste måneden har vært hektisk. Tiden flyr avgårde når man har det travelt. Jeg tenkte jeg skulle bruke dette innlegget til å fortelle litt om forskjellene mellom hjemme og Glasgow.

Småting

 • Komfyren er en gammel gasskomfyr med alt det innebærer. Dette gjorde meg egentlig ikke så mye, i og med at vi har gasskomfyr på hytta hjemme føltes det veldig koselig, men det tok ett par uker før jeg klarte å konvertere celsius til «gasmark» suksessfullt uten å google det. Dette har dessverre gått litt utover pepperkakene jeg bakte denne uka... resultatet ble litt ulikt kan en si...
 • Stikkontakten må skrus på for å få strøm ut. Jeg kan ikke engang huske alle gangene jeg har puttet laderen til telefonen inn i stikkontakten uten å skru på strømmen.

Skole

 • I fjor gikk jeg på internatskole, og året før en relativ liten ungdomsskole, og ingen av skolene var særlig multikulturelle. Skolen jeg går på nå heter Hill Head High School og regnes som en av de mest multikulturelle skolene i Skottland. Det sier litt...
 • Jeg stortrives i miljøet. Det eneste som er litt vanskelig er å finne noen jeg kan ta med på juleaktiviteter, siden flesteparten av vennene mine her borte er muslimer å derfor ikke feirer jul.
 • I ett tidligere innlegg nevnte jeg skoleuniform, og jeg nevner det igjen. Reglene for skoleuniform er relativt strenge, og har du glemt den en dag vil en av lærerne høyest oppe i systemet snakke med deg om hvor viktig det er å kle seg «smart»/se «smart» ut og være ett godt forbilde. Dette har heldigvis ikke skjedd meg enda. 
 • Personlig synes jeg skoleuniform er en bra ting, om en ser bort fra hvor ukomfortabel den er. Jeg syntes det er fint å skille mellom skole og fritid på den måten, og også det at alle ser «like» ut. Det å bruke skoleuniform gir også en følelse av samhold.

Generelt i Glasgow

 • Det regner mye her. Noe av det første jeg fikk høre var at i Glasgow regner det 364 dager i året. Nå skal det sies at dette er en liten overdrivelse, men det er ikke langt ifra heller... og det sies at det regner mye på Vestlandet, da har en ikke vært i Glasgow! Nå er bra at jeg liker regn, for hvis ikke hadde jeg nok gått mer lei av det enn jeg er.
 • Mennesker snakker med deg på gaten. Helt random. Og de er alle veldig vennlige. Dette har skjedd flere ganger, men her er en av gangene:
  • En av de første ukene jeg var her skulle jeg og Carla gå til en nærliggende cafe. Vi passerte en flokk med mennesker som tydelig var på vei til noe viktig. De hadde alle på seg skikkelige antrekk og bar blomsterbuketter. Helt plutselig så stopper to personer i følget, og spør hvordan vi har det. Vi svarer at vi har det bra, sola skinner (en av de flotte dagene med sol) og vi er glade for det. Deretter tar disse personen ut en rød rose fra buketten sin og gir den til oss, før de ønsker oss en riktig god dag videre. Etter et par meter snur vi oss å ser at de svinger inn på den nærmeste restauranten. Både meg og Carla syntes dette var en veldig hyggelig gest, som absolutt «made our day».
  • De fleste syntes dette med utveksling når en går på High School er veldig spennende, da dette absolutt ikke er vanlig i Skottland.

Dette er noen av forskjellene jeg har merket best, men det er så klart flere. Jeg syntes det er veldig spennende å oppleve noe annet enn jeg gjør til vanlig hjemme i Norge, og disse fire månedene jeg har vært her har så langt vært supre.

Hilsen Line

Utvekslingsstudenter i Glascow
Julestemning i Glascow