God jul! Lahkoe Jåvie! Merry Christmas!

Aina har fått besøk av julenissen

Tiden frem til nå har gått så utrolig fort. Desember har vært fylt med så mange gleder og herlige stunder, både med familie og venner. Fra og med 12.desember har Young Women's (gjennom kirka) lederne våre drevet med en 12 days of Christmas for oss. De har hengt forskjellige lapper på døra vår hver dag med ulike historier, julehilsener, taler fra smarte folk, og den siste dagen fikk vi et lite brev fra våre ledere (klassen vår sine spesifikke ledere). Det var utrolig koselig!

Nervøs for jula
Jeg var egentlig ganske nervøs uka før «juleuka» og på starten av forrige uke over hvordan jula kom til å bli, det her er jo første jula jeg ikke feirer med familien hjemme i Norge. Kom jeg til å ha hjemlengsel? Kom det til å være veldig annerledes enn jula hjemme i Norge? Hvem, hva, hvor? Det med hjemlengsel var nok det som satt sterkest i kroppen. Kom jula til å bli preget av tanker og ønsker om at jeg heller skulle ønske jeg var i Norge? Jeg har venner her som dro med meg med på ting og spurte meg om hvordan det gikk med meg, så førjulstiden gikk også veldig bra faktisk.

Familien sendte julegaven 1.desember men den kom ikke frem før på julaften, det var litt nervebanene å vente på den. Det å åpne gaver hjemmefra var ganske bitter-sweet, men siden resten av jula var så annerledes enn det jeg er vant til, hadde jeg ikke hjemlengsel for utenom akkurat når jeg åpnet gavene fra familien.

Spillkveld
På tirsdag delte jeg ut norske julekaker som jeg lagde tidligere i uka, til noen av de nærmeste vennene mine og familiene her. Det er en veldig koselig og spesiell måte å dele av kultur samtidig som du gir en liten ting. Her er de veldig flinke til å gi nabogaver som for det meste består av mat.
Senere på dagen var jeg over hos familien Hansen og spiste mat og snacks og spilte spill. Veldig veldig morsomt! Vi spilte et spill kalt Life, som går ut på å gå igjennom alle fasene i livet og sitte igjen med mest penger. Jeg var langt i fra å vinne men det var veldig gøy! Spesielt når vi begynte å gi ektemennene og barna våre navn.

Julaften
Vi våknet ganske tidlig fordi Danielle (v.søster) med familie skulle ned til Cedar City igjen, etter å ha tilbragt natta her. Etter at de dro satte jeg meg til å se på Tre nøtter til Askepott, tekknemlig for youtube altså, mens Cindy (v.mor) gjorde seg klar for dagen og drev på med noen småting. Det var ikke det samme å se den alene kontra sammen med mor, men koselig var det å se en julefavoritt like vel. Deretter var det klart for julevasken, sminke og å krølle håret. Her pynter de seg ikke så veldig mye til jul, men jeg fant ut at jeg ville være fin, og så ville jeg ta vare på noen vante tradisjoner. Jeg og CJ (søskenbarn) dro ut for å handle diverse ting. Hun: julegaver, jeg: strømpebukse og hårspray.

Når vi kom hjem igjen hadde Cindy begynt på middagen, og mens CJ pakket inn gaver, feiet jeg gulvet og lagde en saus, alt mens vi sang og danset til cdene til Cindy. Det var utrolig god stemning.

Resten av familien begynte å komme rundt seks, og når klokka begynte å nærme seg sju begynte vi å spise. Vi spiste skinke med poteter, frog eye salad, jello salad (ligner veldig på ostekake), gresskarbrød som Cindy lagde tidligere på dagen, og chips. Jeg fikk æren av å velsigne maten, vi ber vanligvis, men jeg synger oftest O du som metter liten fugl (Cindy har blitt veldig fan av den) når Cindy ber meg velsigne maten. Det var uvant å spise julemiddagen på papptallerkener og med plastikkgafler, men nu vell. De tar Thanksgiving middagen mer høytidelig virker det som.

Gjett hvem som stakk hodet inn døra senere på kvelden?? Julenissen! Julenissen har aldri kommet hjem til meg før, så jeg må ha vært veldig snill i år! Dessverre kunne han ikke kidnappe en kjekk gutt å putte han under juletreet vårt for meg, men jeg fikk pyjamas der buksene har pingviner på seg!! Så jeg sier meg fornøyd. Kan også ha noe med at jeg har lært meg å blunke, så jeg kan sjarmere guttene selv ;) Haha! Jeg har fått god trening for her er det kjekke gutter overalt. Når alle hadde sittet på fanget til julenissen og snakket med han litt, skiftet vi (+/+ alle vi som ikke er gift) til pysjene vi fikk, for bilder. Utrolig festlig!

Når alle omsider hadde dratt, skiftet Cindy også til pysj før vi satte oss ned med kakao og leste juleevangeliet og en historie i Mormons bok. Deretter snakket vi litt før vi krøp til sengs. Jeg leste en god stund og bare nøt at det er ferie.

1. juledag...
...betyr gaver! Vi stod opp rundt sju for å gjøre oss klare for omsider å dra over til Lizzy og Aaron for pakker og frokost. Vanligvis sover jeg litt lengere 1.juledag men er det Amerikans jul, så er det Amerikansk jul. Vi gjorde oss klare før vi åpnet hverandres gaver. Jeg fikk en engelsk bibel (med de andre bøkene denne kirka her har) av Cindy. Den er utrolig fin!. Jeg ga henne en ugly christmas sweather som er alt annet en stygg. Når jeg kjøpte den viste jeg henne min, sa hun "Jeg vil heller dø enn å bli sett levende i den genseren!".... Jeg fikk mildt sagt litt hetta når hun sa det. Jeg svarte med "den er søt! og varm og komfortabel! Du kan bruke den hjemme..?" Hun svarte igjen med at hun bare tullet med meg, men på dette tidspunktet var jeg jammen meg ikke sikker lenger. Men jeg tenkte det at hun vil, om ikke i år, stolt bruke den til neste år når jeg er i Norge igjen. Jeg ga henne også tøfler og en liten engel figur. Og så "åpnet" vi julestrømpene våre. Jeg fikk utrolig mye bra! Alt fra en film til sminkekoster, til Bibel-markører til godteri. Utrolig mye bra. Hjemme i Norge er jeg eldst i en søskenflokk på fire, der jeg har tre yngre brødre så Cindy bestemte seg tidlig for å skjemme meg bort. Noe som også førte til to julestrømper.

Hva er norsk igjen?

Siden jeg ikke hadde hatt noe særlig hjemlengsel bestemte jeg meg for å skype med familien 1.juledag. Jeg hadde egentlig planer om å vente en dag til, men siden jeg ikke hadde sett så mye til hjemlengselen tenkte jeg det kom til å gå greit. Det var vel kanskje høydepunktet med 1.juledag. Betefar syntes jeg snakket veldig fint og rent norsk i forhold til det jeg pleier (jeg legger om til trøndersk når jeg snakker med han til vanlig), men det er det som skjer når du kun snakker engelsk men leser og skriver bokmål (innimellom). Da blir språket veldig rent. Haha, det endrer seg vel fort når jeg kommer hjem igjen. Tonefallet er visstnok endra seg det å, så vi får se, haha. I løpet av dagen har hele familien vært innom. Vi har spist rester, snakket og ledd. Generelt hatt en veldig koselig dag sammen.

Positivt overrasket
Jeg trodde jula kom til å bli vanskelig men det har gått veldig bra. Litt bitter-sweet på julaften når jeg fikk gave hjemmefra, men ellers har jeg hatt det veldig bra. Det er andre tradisjoner med mennesker som jeg ser på som min Amerikanske familie. På grunn av dette blir ikke jula som du er vant med hjemme, men akkurat det er også med på å minske hjemlengselen, i hvert fall for min del. Det var en lettelse. Jeg tror også det er utrolig viktig å vise familie og venner at du er takknemlig. Jeg var åpen og fortalte familie og venner at jeg var nervøs for jula pga. hjemmlengsel og jeg har hatt folk som har dratt meg med på konserter, spillkveld og en dag hadde jeg Cinderella-maraton i 10+ timer sammen med noen venninner. Jul er en tid for takknemlighet, vis det til de rundt deg.

Med det sier jeg også godt nytt år til alle hjemme i Norge!

Hilsen den norsk-amerikanske samen.

Aina og vertssøskenbarna
Aina og vertsmor
Julekos i Utah