Sunniva på utveksling i USA

Hvorfor ville du reise på utveksling? Allerede når jeg gikk i 6. klasse hadde vi fire ungdommer som reiste på CISV leir fra Filipinene boende hjemme hos oss. Det vekket noe i meg og jeg ble veldig interessert i andre kulturer og fikk lyst til å reise og oppleve verden. Etter dette begynte jeg å lese meg opp om utveksling og var fast bestemt på at jeg skulle reise og bo i et annet land under andre året på videregående. 

Hvorfor ville du reise til USA? I begynnelsen vurderte jeg bland annet England, Spania og USA. Jeg skrev opp lapper med fordeler og ulemper med de ulike landene. Til slutt kom jeg frem til at når jeg først skulle reise så ville jeg reise litt langt. Noen av fordelene med USA var at det er et storslått land og jeg kunne ende i ørkenen, på stranden eller i fjellene. Det at jeg ikke kunne forvente et spesielt klima var noe jeg syntes var ekstra spennende. Eller hadde jeg lyst til å få fin amerikansk aksent på engelsken og forbedre språket.

Hva fikk deg til å velge Explorius? Sommeren før jeg begynte på videregående satt jeg opp an sammenlikning mellom fire ulike utvekslingsorganisasjoner som jeg hadde hørt mye om. Explorius var ett av de som kom mest positivt ut av det og noe av det jeg likte var at Explorius var en av de rimeligste og inkludert i prisen var bland annet en Soft Landing Camp i New York og Year End Camp i Washington D.C. I tillegg var det mange møter for å forberede utvekslingselevene på det kommende året og veldig god oppfølging. Noe av det jeg er mest fornøyd med Explorius nå er at de på kontoret har fulgt så godt opp og jeg føler jeg kjenner mange av de på kontoret!

Følte du at du fikk all den informasjonen du trengte før avreise? Ja, og vel så det! Explorius var veldig gode med å gi informasjon i god tid, både om avreise og om søknaden. Det var flere møter gjennom året og det gjorde til at informasjonen ble husket og jeg fikk også møte andre spente utvekslingsstudenter som skulle ut i den store verden. Ellers var det lett å ringe eller sende epost og spørre Explorius om alt mulig.

Kan du forklare første møtet med vertsfamilien? Jeg husker da jeg satt meg på flyet i Chicago for å reise opp til Michigan og møte vertsfamilien min. Det var både sommerfugler i magen og nerver som svirret rundt i kroppen. Da flyet landet skalv hendene og adrenalinet pumpet i blodet av spenning. Da jeg så at de stod og ventet med fine plakater fikk jeg nesten lyst til å løpe bort og gi alle sammen en stor klem! Endelig fikk jeg møte de og jeg fortalte om reisen og hvor mye jeg gledet meg til dette året. Det var en fantastisk følelse og endelig møte dem og det var i grunn ikke noe å være nervøs over. Allikevel liker jeg veldig godt den tiden når man kan glede seg til noe! Familien bodde i Manistee rett ved Lake Michigan, og dette ble mitt nye hjem for et år!

Hvordan var første skoledag? Før første skoledag var jeg ganske spent og jeg visste ikke hva jeg hadde i vente. På min skole var det ca. 150 elever på High School, men siden det var en skole med alle trinn fra barnehage til og med High School er på samme sted, var vi totalt 350. En veldig liten skole, men alle var veldig inkluderende så størrelsen på skolen gjorde meg egentlig ikke så mye. Jeg hadde vært på skolen for å velge hvilke fag jeg skulle ta noen dager i forveien så jeg hadde litt peiling på hvor jeg skulle gå. Vertssøsteren min gikk i trinnet under så jeg hadde en god guide til å vise meg skolen. Allikevel var det mitt ansvar å bli kjent med de amerikanske ungdommene og få mine egne venner. Jeg bare hoppet i det og introduserte meg selv til amerikanerne og etter det gikk det av seg selv. Det som overrasket meg mest var at fagene begynte fra dag en. I Norge er jeg vant med at vi har en dag eller to med sosialt før fagene begynner for fullt, men i USA begynte de fra første stund. Jeg kjente at det var mye på en gang og jeg ble litt overveldet. Da bare snakket jeg med vertsfamilien min, tok meg en joggetur og så fant jeg fort ut at det ikke var så veldig voldsomt allikevel!

Var du med på noen aktiviteter etter skoletid? På min skole, var det veldig lett å komme med på de ulike aktivitetene så på høsten var jeg med på cheerleading. Dette var noe jeg så på som typisk amerikansk og jeg syntes at det var gøy å være med. Om vinteren var jeg med på basketball og cheerleading for guttelaget i basketball. På våren var jeg med på friidrett og løp langdistanse. Friidrett var favorittsporten min og det var veldig gøy å få litt medaljer også! 

Hvordan fikk du venner? At jeg var med på mange aktiviteter etter skoletid gjorde til at jeg fikk mange venner både fra skolen jeg gikk på og naboskolene. Det var en god måte å bli bedre kjent med de amerikanske ungdommene på. Det jeg passet på var å lage avtaler og å foreslå ting å gjøre sammen med dem. Da gikk det veldig lett og generelt sett er amerikanske ungdommer veldig imøtekommende.

Hvem snakket du med da du hadde hjemlengsel? Jeg fikk ikke noe særlig hjemlengsel og grunnen til det tror jeg er at jeg var så travelt opptatt med aktiviteter og venner. Det var noen ganger jeg kjente litt på det og det var bland annet på nyttårsaften. Jeg var syk og familien min hjemme i Norge sendte bilder av nyttårsmiddagen. Da kjente jeg litt ekstra på at jeg skulle ha vært der, men så snakket jeg om det med vertsmor. Hun var veldig forståelsesfull og vi fant fort på noe gøy. Ellers hadde jeg gode venner jeg kunne snakke ut med om alt, og det var veldig godt å vite at jeg hadde så gode venner i USA.

Hvordan tror du din erfaring som utvekslingselev i USA har påvirket dine nåværende studier/arbeid? Jeg fikk godkjent andre året på videregående i USA og slipper å ta året om igjen. Det eneste jeg må er å lese kjemi og matte på sommeren før jeg starter på tredje og siste året på videregående. At jeg leser dette er mer av egen interesse for å komme meg videre på de studiene jeg vil. Jeg fant ut at jeg ville studere medisin når jeg var på utveksling! Gjennom utvekslingsåret har jeg vokst mye som person og lært utrolig mye. Jeg har bland annet fått mer selvtillit, noe som vil hjelpe meg både i fremtidige jobber og på skolebenken. Engelsken har forbedret seg betraktelig og dette er jeg helt sikker på at vil komme til nytte! Å reise på utveksling er veldig positiv, lærerik og ikke minst innholdsrik opplevelse som jeg ikke ville ha byttet bort mot noe! 

Hilsen Sunniva