Kjære fremtidige utvekslingsstudentKjære deg som skal reise når sommerferien er over. Kjære deg som skal ut på eventyr. Kjære deg som skal forlate alt du kjenner til, si hade til livet ditt, bli dratt opp og bli forflyttet, uten røttene dine. Kjære deg som skal oppleve noe eksepsjonelt.

Jeg har lest om tidligere utvekslingsstudenter som skriver hvordan det er umulig å beskrive året nå da det nærmer seg slutten. Jeg skal prøve så godt jeg kan.

Alt er nytt og annerledes

emma hjemreise1

Det sier jo seg selv at du kun har deg selv og kofferten din når du ankommer vertsfamilien, men det er vanskelig å forstå hva dette faktisk innebærer.

Du glemmer så lett alle tingene du har lagt igjen hjemme. Plutselig er alt det som er en så stor del av deg, borte. Plutselig har du bare deg selv igjen. Ingen vennegjeng, ingen bekjente, ingen rutiner. Du har blitt dratt opp uten røttene dine og blitt sluppet ned et sted hvor alt er nytt og fremmed. 

Alt er forandret. Ingen vet hva du heter. Ingen vet om du egentlig er introvert. Ingen vet om du vanligvis snakker høyt eller lavt. «Du kan være hvem du vil».

Fortsatt klamrer du deg fast til den du er, fordi det er det eneste du har igjen. Spesielt dette er det nesten umulig å sette ord på, dette hvor man bare har seg selv igjen.

Året blir ikke slik du tror

Det blir bedre, og det blir verre.

Det vil være dager hvor du holder foreldrene dine våkne til langt på natt over FaceTime, da tankene og frustrasjonen tar over, da tårene ikke vil slutte å renne, da du ikke kan fatte hva det var du tenkte på da du gav deg ut på dette. Noen dager vil alle de fremmede ansiktene i gangen være skremmende, og du vil være lei av å ikke høre til, lei av å ikke ha et trygt, nært nettverk knyttet rundt deg som tråd.

Men jeg lover deg at det er verdt det. For det vil også være dager da du spretter opp av sengen fordi du ikke vet hva dagen vil bringe, hvilke folk du vil møte, hvilke steder du vil se. 

Husk å leve i nuet

New York

Du vil møte mennesker du skulle ønske du hadde møtt 17 år tidligere, men som du vet vil kjenne deg i de 17 neste. Du vil oppleve de rare normene på det nye stedet, du vil være glad for at du ser dem, men du vil være takknemlig for at du egentlig er en del av noen andre.

Du vil synge i bilen, du vil rulle i gresset, du vil løpe inn og ut av fast food-restauranter i regnet, du vil kjenne vissheten om at alt er midlertidig, at du kun kan leve akkurat nå, nå, nå.

Du lærer mye om det selv

Et av de viktigste aspektene ved utveksling handler om hvordan man håndterer alle utfordringene man får kastet på seg, og følelsene som kommer som følge av det.

I pakketilbudet som heter utveksling finner man en ny familie, nye inntrykk, nye venner, men også nedturer, tårer, telefonsamtaler og håpløshet. Det er greit å være lei seg, frustrert og irritert. Å undergrave disse følelsene er det samme som å lyve for seg selv. For ja, det kommer til å gjøre vondt. Men om du ikke lar deg kjenne på disse følelsene, vil du heller ikke fullt og helt kunne kjenne de gode. De lærer deg så mye om deg selv, de lærer deg at du kan være sterk. 

En ny lyst og selvtillit

Dette året har ikke bare gjort deg mer erfaren i andre kulturer, det har gitt deg lysten og selvtilliten til å se mer.

Jeg har lyst til å sette foten min i flere land, være vitne til flere måter å te seg på, høre nye måter å snakke på. Samtidig vet jeg hvor deilig det blir å komme hjem igjen etter det, fordi jeg har lært å verdsette menneskene mine på et annet vis. Akkurat nå prøver jeg å gripe fast i minuttene for å få de til å vare lengre, men jeg kan formelig kjenne at de glipper unna, ett og ett.

Klem,
Emma

Emma blogget fra Tennessee i løpet av sitt utvekslingsår i USA. Vil du også på utveksling til USA? Bestill et intervju i dag for å starte søknadsprosessen!

Søk i dag