USA, gi meg alt du har å by påMer enn bare burgere?

Statene, Uniten, Nord-Amerika, USA, Trump-land. Kjært barn har mange navn. De fleste har tanker om hva USAs kultur består av, om det så er cheeseburgere, High School Musical, supermakt, donuts, amerikansk fotball, TV-serier eller fast food. Tidligere har jeg sett på begrepet kultur som et forvirrende og uhåndgripelig konsept en samfunnsfaglærer har mast opp og ned i mente om, men som jeg aldri egentlig helt har forstått. De siste ti månedene har jeg vært på en heseblesende reise av et kultursjokk, og har fått et overraskende innblikk i hva kultur faktisk er. I USA finnes det nemlig så mye mer enn hva man ser ved første øyenkast.

 

Kommunikasjonsproblemer

Da jeg fikk vite at jeg skulle bo i Memphis i året mitt på utveksling, googlet jeg som en gal. Jeg fant ut at samtidig som byen var kjent for musikk og Elvis, var den også preget av fattigdom og kriminalitet, og scoret topp 3 på listen over de farligste stedene å bo i USA. Uansett visste jeg at jeg skulle oppleve amerikansk kultur, men egentlig hadde jeg ikke peiling på hva det ville innebære. I og med at skolens elevmasse bestod av 90% afroamerikanere, fikk jeg i løpet av året se mer og mer av den svarte amerikanske kulturen. Det har vært en opplevelse i seg selv som det er vanskelig å sette ord på, da å snakke om kulturforskjeller i forbindelse med farge er tabu. Hvordan forteller jeg min haitisk-amerikanske vertsmor at jeg ikke forstår hva medelevene mine sier? I forkant av oppholdet var jeg selvsikker i mine engelskkunnskaper, og trodde aldri språk ville bli en utfordring. Men i møte med en dyp, sørlig, afroamerikansk aksent ble frasene ’sorry’, ’pardon’ og ’can you please repeat’ et fast repertoar i ordforrådet mitt. Mange misforståelser senere er det er nesten slik at jeg kan påstå å ha lært et nytt språk.

 

Rap og lipgloss

I tillegg til forskjellene innad i språket, har jeg også fått se og kjenne på den ville, entusiastiske, ikke-reserverte væremåten til klassekameratene mine. I dette eksentriske, bråkete og utadvendte miljøet ble jeg gradvis mer og mer komfortabel, og innså tilslutt at folk bare er folk, selv om vi alle har vokst opp på forskjellige måter. Etter ti måneder har jeg blitt vandt med de varierte frisyrene, og har nå full oversikt over cornrows, hawaiian twists, weaves, afroer, dreads og boxbraids. Jeg har blitt forelsket i de endeløse variantene av hudtoner, og fått en forkjærlighet for høylytte mennesker, svart rap og lipgloss. Når jeg nå beskriver hva jeg har opplevd, er det viktig å ikke generalisere, og være klar over at det selvsagt finnes unntak. Selv om jeg har førstehåndsbevis på forskjellene, er det også viktig å påpeke det kommersielle konseptet som blir dyttet videre av media og popkultur.


bbq i usa

 

Beherskede meninger

I historietimene på skolen har jeg lært hvordan USA som land har blitt bygget opp, og i elevmassen har jeg sett hvordan historien har satt dype spor, i demografiske klasseskiller og i den sosioøkonomiske situasjonen. Demografi er et svært spennende område innenfor politikk som dette året i Memphis har gjort meg uendelig interessert i. Det var utfordrende for meg å måtte innse at alle de offentlige skolene i byen var proppfulle av svarte, meksikanske og asiatiske amerikanere, mens privatskolenes studenter dominerende er hvite amerikanere. Å vite at det hele er styrt av penger skjærer litt i mitt sosialdemokratiske hjerte. Det politiske bildet i USA i 2016/2017 har vært ellevilt, spesielt i november og januar. Det er hardt for europeere og nordmenn å fatte at halvparten av amerikanerne brukte stemmeretten sin til å gå til hva vi vil kalle selvdestruksjon. Jeg har alltid fått høre at råd nummer én til alle som skal ha med amerikanere gjøre, er å ikke under noen omstendigheter diskutere politikk og religion. Jeg er for nysgjerrig til å holde meg unna, og jeg har gjort begge deler. Begge vertsforeldrene mine er oppegående folk, og selv om vi har hatt fullstendig forskjellige syn har vi fint klart å diskutere og lære av hverandres meninger. Det skal dog sies at det ofte ble opphetede debatter under presidentvalget. Til begeistring fra min liberale vertsmor og fortvilelse fra min konservative vertsfar deltok jeg i kvinnemarsjen i januar, og fikk slik se at mange amerikanere slett ikke tier om ting de ikke er fornøyde med.


human rights

 

Gambling

Så det er noe av fortryllelsen med utveksling da, at du kaster deg ut i noe du ikke har peiling på hva er, og må satse på at det bare går bra. Det vil til tider være tungt og forvirrende, men det vil også være så ufattelig gøy! Som jeg har måttet tenke gjennom hele året; hvor spennende ville det vært om alle var like?

 

Klem, Emma

 

 

Emma blogger fra Tennessee i løpet av sitt utvekslingsår i USA. Vil du også på utveksling til USA? Bestill et intervju i dag for å starte søknadsprosessen!

Søk i dag