Over og ut etter ti måneder i stjerner og striper

hjemreise emma

Jeg sitter og skriver mens den vestnorske sommeren utendørs byr på yrregn og 11 grader. Det er nå tre uker siden jeg kom hjem igjen til Norge, familie, venner og huset mitt. Dagene har gått til koselige overraskelsesgjenforeninger, nattvandringer i dagslys (så deilig at det aldri blir mørkt!), nyting av alt som er hjemmekjært, brunost, grovbrød, fersk fisk og kollektivtransport. Det er spesielt godt å se folk igjen etter 10 måneder borte. I møte med gamle bekjente kommer en klem, av og til litt tårer, og alltid spørsmålet ’hvordan har du hatt det?’. Og da stopper hjernen et sekund, før munnen former klisjeer som ’fantastisk opplevelse, kjempegøy, lærerikt’. Det er nettopp det det har vært, men også så mye mer! Det har vært et eventyr fra start til slutt, med dype bølgedaler og høye tretopper.


Da året som utvekslingsstudent nå er over
ser jeg alle tingene jeg kunne ha gjort, skulle ha gjort, burde ha gjort. Leksen man lærer er at man MÅ gripe sjansen da man har den, og da utnytte hvert eneste lille øyeblikk. På samme tid som jeg lærte at å leve i nuet er viktig, lærte jeg mange småting som etterhvert kan skrives ned på en endeløs liste. Gjennom sin trang til å dekorere det som dekoreres kan under høytider, lærte amerikanerne meg å gjøre noe stort ut av alt. Gjennom deres høylytthet og skamløshet lærte de meg å glemme janteloven, som er indoktrinert i det norske samfunnet, enten vi vil innrømme det eller ikke. Gjennom desperat leting etter en ren sokk i et ellers rotete soverom klokken halv sju på en skolemorgen, lærte jeg at under senger er hvor våpen blir oppbevart. Gjennom deres overfladiske tilnærming til ting, lærte de meg å verdsette nordmenns oppriktighet. Gjennom ”southern hospitality” lærte jeg meg å elske gode klemmer fra venners mødre. Gjennom savn lærte jeg å sette pris på personlighet fremfor noe annet. Gjennom utveksling lærte jeg at det alltid er rom for å utvide sin egen horisont.

emma hjemreise

Et eventyr er gjennomført, et som ligger som et behagelig minne i bakhodet som jeg henter frem innimellom. Jeg kan se tilbake på minner som graduation og prom, som begge, iamerikansk tro og tradisjon, ble tatt veldig alvorlig. Prom var et eneste stort, gøy, kaos av ekstravagante kjoler, sko, dates, hår og sminke. Jeg husker ennå hengivenheten fra vertsmoren min, og lurte strengt tatt på om jeg ville fått mer oppmerksomhet om jeg skulle gifte meg. Ballkjolen min ble forsiktig pakket inn, shippet hjem til Norge, og henger nå som et trofé i skapet mitt. Graduation var en annen stor event for avgangselevene. Firkantede hatter og lange kapper hadde blitt snakket om siden august, og jeg kunne formelig kjenne hvor kry alle var av prestasjonene sine. Mine kjære foreldre fra Norge hadde endelig komt til Memphis for å besøke meg, og der fikk de se alt jeg hadde holdt på med. Puslespillbitene falt på plass både for meg, dem og vertsforeldrene mine, og jeg fikk vise dem Memphis - Home of the Blues and the Birthplace of Rock n’ Roll. Memphis in May er en rekke festivaler som blir arrangert i vår- og sommermånedene. Downtown kokte med folk under VM i barbecue, og jeg var heldig nok til å få vandre rundt der med både norske og amerikanske foreldre.

gratudation

Lysten til å reise ut igjen har allerede grepet fatt i meg, selv om det er fint å være tilbake i kjente omgivelser. Jeg tror ikke jeg vil kjenne meg hel igjen etter året borte, da det kjennes ut som om jeg har delt opp hjertet mitt i flere hundre biter og latt de bli igjen i stedene jeg har besøkt, eller latt de vandre med utvekslingsstudentene jeg har møtt. Én bit er i Australia, én i Italia, én i Tyskland, Danmark, Finland, Estland, Spania. Så ligger det en stor bit hos vertsfamilien, på skolen, hos amerikanske venner. Jeg leste en gang at desto flere fotavtrykk man setter fra seg på jorden, desto mer vil man være en del av den. Jeg akter å teste ut denne teorien, men ser frem til noen deilige uker hjemme i den vante tilværelsen først. Så sender jeg gode ønsker til neste års utvekslingsstudenter, og ønsker dere lykke til. Nyt det!

Stor klem, Emma


Emma blogger fra Tennessee i løpet av sitt utvekslingsår i USA. Vil du også på utveksling til USA? Bestill et intervju i dag for å starte søknadsprosessen!

Søk i dag