Et nytt liv

Fotballkamp

Det å reise på utveksling er jo i seg selv et stort valg, og man vet virkelig ikke hva man har i vente før man en dag har forlatt alt og startet et nytt liv. Noe de aller fleste av oss har ønsket flere ganger er muligheten til en ny start, en ny begynnelse. Det eneste man kan være sikker på, er at ved å reise på utveksling er du garantert en ny start.

Jeg har nå vært i USA i overkant av to måneder, og føler jeg begynner å bli godt kjent med den amerikanske kulturen. I mitt tilfelle blir det nesten mer rett å si den mexicanske kulturen. Det er en ting man må være forberedt på med å reise til USA, man kan bli plassert rundt om i hele landet. Alt fra små til store byer, fra nord til sør. Selv ble jeg plassert i en by helt på grensen til Mexico, så langt sør du kommer i staten Texas. Dette fører til at jeg får se en god blanding av flere ulike kulturer, og en stor del av innbyggerne her ser på seg selv som mexicanere fremfor amerikanere. Det er lærerikt, og jeg lærer enda nye ting hver dag. Spansk er snakket som førstespråk til en stor andel av folket her, noe som kan være interessant til tider for en nordmann som har like stort vokabular i spansk som de har i norsk.  

En ny start, kanskje ikke like lett som man alltid har trodd. Herlig på så mange måter, men merkelig på andre måter. Ting du ser på som normale hjemme i Norge er ikke like vanlig her. Skolesystemet her nede er et godt eksempel på dette. Hjemme i Norge var jeg elev på en relativt liten skole, og det å møte opp første skoledag her som en av i overkant av 3000 elever, gav meg den samme følelsen som å krysse gaten i New York når trafikklyset lyste grønt.

Skolesystemet her er noe helt annet enn det jeg er vant med hjemme i Norge. Man må være forberedt på å jobbe mere enn det man er vant med, men så lenge du gjør det du skal, når du skal så er det ikke så alt for vanskelig å få gode resultater. Noe mange blir fortalt før de reiser på utveksling er at skolen er lettere. Jeg var forberedt på dette, at jeg bare kunne skli gjennom skoleåret her uten problemer. Nå, når jeg har blitt vant til at alt er på engelsk er det ikke så alt for verst, men mitt inntrykk at at skoler i USA generelt har mer prøver og vurderinger enn det de fleste nordmenn har. Noe annet som også er veldig ulikt det jeg er vant med er at man har ulike elver og klasserom til alle fag, og ikke minst at du har de samme fagene hver dag. Så hele første semester har man de samme fagene hver dag, også bytter man etter det første semesteret er over. Noen fag varer hele året, men noen er kun ett semester. Dette gjør at du møter flere folk, og jeg liker det overraskende godt. Folk her er generelt mere åpne og de får deg til å føle deg velkommen fra dag en. Mange er nysgjerrige på hvem du er og hvor du er fra. I mitt tilfelle er jeg for eksempel en av få med blondt hår på skolen min, noe som gjør at folk legger ekstra godt merke til meg, og at jeg skiller meg ut på en måte.

Et nytt liv, så mange muligheter, så mange opplevelser og inntrykk.

Hilsen Vilde

Vilde i USA
Skolebussene

Vilde blogger fra Texas i løpet av sitt utvekslingsår i USA. Vil du også på utveksling til USA? Bestill et intervju i dag for å starte søknadsprosessen!

Søk i dag