Livet på amerikansk high school

homecoming i USA

Nå har jeg vært i Texas i to og en halv måned, og tanken på at 1/5 av utvekslingsåret er over allerede, er veldig rar. Tida går helt ekstremt fort, og nå som jeg har kommet ordentlig inn i rutinene, har livet her blitt noe jeg er vant til og liker veldig godt! Mye har skjedd den siste måneden, skolen min hadde Homecoming week, med utkledning på skolen, football game og dans i helga. Det var utrolig gøy, og virkelig ikke noe jeg kommer til å glemme! Jeg har vært i amerikansk kirke, og det var en veldig spesiell og morsom opplevelse, veldig forskjellig fra det jeg er vant til! Det var en kristen rapper som kom og hadde konsert der, og folk var veldig med og både sang og klappet. I tillegg så har vertsforeldrene mine fått en baby, og det er utrolig koselig! Situasjonen blir nok litt spesiell, men jeg syns alt i alt at det er en fantastisk opplevelse og at jeg er utrolig heldig.

Vertsfamilien min hadde en babyshower helga før min nye vertslillebror ble født, og da dekorerte vi innendørs med masse lyseblått, og hadde mye god mat. Gjestene hadde kjøpt inn babyklær, babyleker, og andre gaver til vertsforeldrene mine, og det var veldig koselig. Det er gøy å få med seg sånne amerikanske ting som det også, og se hvordan det er forskjellig fra hjemme. Det var også nettopp Halloween, og da skar jeg ut mitt første gresskar, og nå er huset fullt av godteri vi sikkert kommer til å bruke mange uker på å få spist opp.  

I dette innlegget tenkte jeg at jeg skulle skrive litt om hvordan det er å gå på amerikansk high school. Mange tenker nok at skole, det er bare skole uansett hvor du er i verden. Men jeg opplever at skolen her på mange måter er gøy. Jeg hadde egentlig trodd at etter et par måneder ville ikke skole være noe jeg gledet meg til lenger, men her er det det. Det kan hende jeg bare har vært utrolig heldig med lærerne og fagene mine, men jeg har lite å klage på når det kommer til det. Det er veldig mange ting som er forskjellig med skolen her og skolen i Norge, og alt i alt liker jeg skolen her veldig godt. Jeg har mange kule lærere, og samtidig som de lærer bort ting til oss, blir de kjent med elevene, og gir oss morsomme oppgaver. Generelt er timene varierte, og vi sitter sjeldent og kun tar notater. En av lærerne mine gir oss ganske ofte gratis mat i timen, og når han hørte at jeg ikke hadde smakt donuts fra en av de lokale donut-butikkene, kjøpte han inn til hele klassen. Her om dagen hadde han med kyllingnuggets, og en gang iblant arrangerer han «movie night» som vil si at alle fra klassen kommer og ser en film, og igjen får gratis mat og brus.   

high school i Texas

Man har generelt strengere regler på skolen her. Kommer man to sekunder etter skoleklokka har ringt, så får man 30 minutters gjensitting etter at skoledagen er over. Hvis man skal på toalettet, må man enten gå i det korte friminuttet mellom timene, eller få «bathroom pass» av læreren. Det er også mer formelt mellom læreren og elevene, og man må både kalle dem med etternavn, og si «yes, Sir» og «yes, Ma’am» når man snakker til dem. Det som er veldig spesielt i USA, er at hver lærer har sitt eget klasserom, så man må bytte klasserom, og dermed også klassekamerater, mellom hver time. Selv om man da ikke blir veldig godt knyttet til alle elevene, så får man samtidig muligheten til å møte utrolig mange nye folk, og det liker jeg veldig godt. Lærerne gjør klasserommene sine veldig personlige, og det er en liten detalj jeg også liker veldig godt.

En annen ting som er annerledes fra hjemme, er leksene. Jeg har lekser i alle fag omtrent hver dag, men mengden med lekser i hvert fag er mye mindre enn det jeg er vant med, noe som er ganske deilig. Derimot teller det vi gjør av lekser på karakteren mye mer enn hjemme, så det er ikke vits i å slurve med arbeidet. Prøvene her er også lette i nesten alle fag. Det er flervalgsprøver, så selv om man kanskje ikke har øvd så mye som man burde, så har man fortsatt en sjanse til å få inn et par poeng. Det er også mye lettere å få en A/A+ her enn det er å få en sekser i Norge, etter min erfaring. I tillegg har vi noe som heter «extra credit» her, som vil si at vi kan gjøre ekstra oppgaver, eller en kort innlevering etc, og for eksempel få 10 ekstra poeng på en prøve. En gang fikk jeg egentlig 77/100 på en prøve, men endte opp med 93/100 kun pga extra credit.

Skoledagen kan bli lang til tider, jeg starter 07.25, og slutter 14.55. Mellom hver time har vi syv minutter på å komme oss til neste time, og en lunsjpause på 25 minutter, og det er egentlig alt vi har av «friminutt». Jeg har heldigvis ikke en eneste bok å bære på, så jeg slipper å få en veldig tung ryggsekk! Det eneste vi bruker av læremidler i skolen, er ark og powerpoints, og selv om vi bruker bøker i et par fag, er de ikke våre egne, og vi bruker de kun i timene.

Jeg føler nå at jeg har tilpasset meg livet her ganske godt, og selv om jeg en gang iblant kan kjenne litt på hjemlengsel, så er det sjeldnere og sjeldnere. Nå begynner det å bli kaldere, spesielt om morgenen, og jeg får nesten dårlig samvittighet av å synes 15 grader er kaldt når venner hjemme har snø på veiene. En annen ting jeg merker, er at norsken min blir dårligere for hver dag som går, og jeg måtte dessverre søke opp litt for mange ord da jeg skrev dette innlegget. Men det betyr jo også at jeg føler jeg har litt mer kontroll på engelsken, og det er ikke lenger like slitsomt å gjøre omtrent alt på et annet språk lenger. Nå drømmer jeg hele tiden på engelsk, og halvparten av det jeg tenker går også på engelsk. Selv om jeg til tider fortsatt føler jeg ikke får uttrykt meg akkurat som jeg vil, eller at jeg fremstår som en dummere versjon av meg selv, så regner jeg med at det blir lettere etter hvert som månedene går også.

gresskar utveksling

Selv om tida har gått fort har jeg fortsatt mye tid igjen her, og jeg er veldig spent på det som blir å skje fremover. Om ikke så lenge er det Thanksgiving, og så er plutselig jul og nyttår her. Alt i alt så går det egentlig veldig bra her i USA, og jeg er så utrolig glad for at jeg dro. Jeg har allerede opplevd så utrolig mye, og mer blir det!

Hilsen Ingvild

 

Ingvild blogger fra Texas i løpet av sitt utvekslingsår i USA. Vil du også på utveksling til USA? Bestill et intervju i dag for å starte søknadsprosessen!

Søk i dag