Har utvekslingsåret svart til mine forventninger?

Hei, jeg heter Nathalie og jeg er på utveksling i Michigan, USA

Før jeg begynte mitt år som utvekslingsstudent i Michigan var jeg veldig forsiktig med å danne meg forventninger om hvordan mitt amerikanske liv skulle bli. Det er likevel veldig vanskelig å sette seg på flyet uten en eneste forventning. Basert på det jeg hadde lest og hørt fra tidligere utvekslingsstudenter fikk jeg et inntrykk av hvordan det er å være på utveksling.

Når det gjelder det å få seg venner der borte, trodde jeg egentlig at det ikke skulle bli et veldig stort problem. Jeg kommer vanligvis veldig lett overens med folk, så jeg hadde ingen grunn til å tro at det skulle bli annerledes der. Etter omtrent fire måneder innså jeg at det å komme ordentlig innpå folk var vanskeligere enn jeg hadde trodd. De jeg møtte på skolen og på aktiviteter var alle veldig hyggelige, men det var ikke det samme som å ha ordentlige venner. Å bli ordentlig kjent med vertsfamilien min tok ikke veldig lang tid. Det var også ganske enkelt å komme innpå de andre utvekslingsstudentene på skolen min og i området mitt. Å bli kjent med andre utvekslingsstudenter var definitivt mindre utfordrende enn å bli kjent med amerikanere fordi vi alle befant oss i samme situasjon.

Å bli kjent med de lokale her har vært litt vanskeligere enn jeg så for meg. Alle jeg har møtt så langt har vært veldig hyggelige og imøtekommende. Det er likevel ikke før nå nylig at jeg har blitt bedre kjent med folk på skolen. Det vil selvfølgelig alltid være de utvekslingsstudentene som finner én eller noen få amerikanere som de klaffer med automatisk, men jeg tror at situasjonen som jeg er i, er den mest normale. 

Jeg tror grunnen til at det kan være vanskelig å komme ordentlig inn de amerikanske elevene er fordi de er vant til at det kommer en gruppe utvekslingsstudenter til skolen deres for et skoleår. “The Foreigners”, som utvekslingsstudenter står i fare for å bli kalt, er nok for flere her borte en gruppe som plutselig blir en del av deres skolehverdag og som ønsker å absorbere så mye av kulturen deres som mulig. De skolene som ar imot utvekslingsstudenter tar imot en gruppe hvert år, så de amerikanske elevene er vandt til vi kommer til skolestart og drar igjen når skoleåret er ferdig. Jeg har full forståelse for at de ikke nødvendigvis ønsker å bli den nye bestevennen til en person som kun kommer til å oppholde seg i landet i ti måneder.

Når det er sagt, har jeg møtt veldig mange hyggelige mennesker, både i idrettssammenheng og i løpet av skolehverdagen. Etterhvert som jeg begynte å bli ordentlig engasjert i de ulike aktivitetene på skolen og satte meg med noen av de amerikanerne jeg ble kjent med gjennom idrett i lunsjen, løsnet det veldig på vennefronten. Det var først etter jeg hadde funnet min vennegjeng med både amerikanere og utvekslingsstudenter, at jeg virkelig storkoste meg. Vi dro rundt omkring i Michigan og gjorde mye gøy sammen. Dette er venner som jeg kommer til å holde kontakten med for resten av livet.

Før jeg flyttet fra Norge var det å utvikle mine språklige ferdigheter et av de største målene jeg hadde. Jeg gledet meg stort til å kun skulle snakke engelsk et helt år. Det tok ikke lang tid før alt automatisk gikk på engelsk og norskferdighetene mine sakte men sikkert begynte å forsvinne. Hvis jeg møtte andre norske utvekslingsstudenter, og vi prøvde å ha en samtale på norsk, tok det svært kort tid før vi begge ble enige om å gå tilbake til å snakke på engelsk. Jeg har også flere ganger blitt gjort oppmerksom på at jeg enkelte ganger bruker engelsk setningsoppbygging når jeg skriver på norsk.

Jeg har også blandet norske og engelske ord, og hva som er bokmål og hva som er dialekt. Det vil derfor bli interessant å se hvor lang tid det tar før jeg snakker og skriver ordentlig norsk igjen. Et av de beste komplimentene jeg fikk i løpet av året mitt som utvekslingsstudent var de gangene folk sa at de ikke lenger kunne høre en norsk aksent når jeg snakket engelsk eller når en fremmed lurte på hvor i USA jeg var fra.

Selv om året ikke ble helt som jeg så for meg, har det definitivt levd opp til forventningene mine!

Hilsen Nathalie

 

Nathalie blogger fra Michigan i løpet av sitt utvekslingsår i USA. Vil du også på utveksling til USA? Bestill et intervju i dag for å starte søknadsprosessen!

Søk i dag