Omvendt kultursjokk

utvekslingsår

Nå er det fire uker siden jeg kom hjem igjen til Norge. Det er helt utrolig å tenke på at det snart er en måned siden jeg avsluttet mitt amerikanske liv. Jeg har brukt denne tiden til å prøve og prosessere alle opplevelser, inntrykk og det å i det hele tatt å ha vært på utveksling.

Siden jeg kun hadde fortalt min nærmeste familie og min beste venn at jeg kom hjem igjen litt tidligere enn forventet, brukte jeg dagene rett etter jeg kom hjem til å overraske vennene mine. Det var utrolig godt å se dem igjen etter nesten ett helt år borte fra hverandre. Jeg brukte også en del tid sammen med familien min. Vi dro litt rundt til steder som jeg hadde savnet og spiste mye norsk mat som hadde vært et stort savn. Siden de første dagene var såpass hektiske var det lite tid til å fordøye det faktum at jeg nettopp hadde avsluttet livet mitt i Michigan.

avreise   venner i USA

Når jeg returnerte til Norge møtte jeg på et par problemer. Først og fremst kjente jeg på et enormt savn etter vennene mine og vertsfamilien min. De menneskene som jeg hadde omringet meg med i nesten et år var nå på andre siden av jorden. Det var veldig rart og vanskelig å akseptere. Jeg slet også med jetlag i et par dager. Det tok meg nesten en uke før jeg klarte å sovne før klokken fire om natten og stå opp klokken halv ett om dagen. Jeg levde altså i tidssonen Michigan tilhører i i flere dager selv om jeg var i Norge.

Til tross for at jeg savnet Michigan veldig mye, var det flere ting jeg hadde sett veldig frem til med Norge. Det å endelig ha tilgang til offentlig transport som buss og tog var en utrolig frihetsfølelse. Dermed var jeg ikke lenger avhengig av å måtte fri en av vertsforeldrene mine eller vennene mine til å kjøre meg frem og tilbake. Jeg hadde også savnet norsk mat som kjøttkaker i brun saus, komler og laks. Det går selvfølgelig an å lage kjøttkaker i USA, men det smaker ikke det samme. Slik vil det alltid være når en skal lage en matrett i et annet land enn der du fikk det servert. Selv om de hadde laks i Michigan, er det ingenting som slår norsk laks. Siden jeg bodde i en veldig liten by, var tilgangen til internasjonal mat begrenset. Derfor var dette også et stort savn.

Det å skulle fordøye alle opplevelser og inntrykk tror jeg vil bli en lang prosess. Når jeg tenker tilbake til alt jeg fikk oppleve på under et år, blir jeg veldig overveldet. Jeg kan helt ærlig ikke helt tro at det faktisk var jeg som levde som en amerikansk High School student i Michigan. Jeg bruker hvert eneste minutt på å prøve og sortere alle følelser og opplevelser, men jeg ender alltid opp med den samme konklusjonen; at det skjedde altfor mye til at jeg allerede nå skal ha hatt tid til å fordøye det hele.

Spørsmålet som går igjen, gang etter gang når jeg møter venner, familie og bekjente er ganske enkelt; "Hvordan har du hatt det?" Og svart fra min side er også ganske enkelt; "Veldig bra!" Selv om dette er det første jeg svarer, ønsker jeg som regel også å fortelle litt om det som ikke var fullt så bra. Det som ikke var fullt så positivt er noe av det jeg lærte mest av. Alle jeg har møtt etter hjemkomsten har vært veldig interesserte i opplevelsen min. Selv om mange har fulgt med på sosiale medier, ønsker de fremdeles å høre mer om hvordan jeg har hatt det. Det er selvfølgelig veldig kjekt å fortelle om opplevelsene mine, samtidig som det ofte er veldig overveldende å gjenoppleve alle følelsene og inntrykkene.

Hilsen Nathalie

Nathalie blogger fra Michigan i løpet av sitt utvekslingsår i USA. Vil du også på utveksling til USA? Bestill et intervju i dag for å starte søknadsprosessen!

Søk i dag