Min jul i USA

Desember har gått utrolig fort og det er nesten utenkelig at det har nå gått 4 måneder. Det betyr at jeg nå er nesten halvveis i utvekslingsåret mitt og jeg går inn i det nye tiåret med flere spennende opplevelser i vente.

Så langt har jeg fått oppleve så utrolig masse og det ene er jul her i USA. Dessverre er julen over, men jeg sitter igjen med mange nye inntrykk og minner.

En smakebit avamerikansk kultur

Desember startet med å få på plass juletreet i stuen. Dette er noe jeg alltid kommer til å huske, fordi vi dro nemlig til et sted hvor du selv må hugge ned treet. I tillegg var dette stedet litt opp i høyden, så jeg fikk en liten smakebit av snø som jeg må si jeg har lengtet litt etter.

Tiden vi var der gikk derfor for det meste til snøballkrig med vertsfamilien min, dette var ufattelig morsomt.

two girls in front of a christmas tree

Som sagt gikk desember fort og dagene viste små glimt av den amerikanske kulturen. Vi hadde to dager som gikk til kakebaking sammen med venner og familie. Kakene vi bakte er langt fra kakene vi er vandt med i Norge. Selv prøvde jeg meg på å lage doble sjokolade havreflarn. Dessverre endte det ikke helt som jeg hadde håpet, men de som prøvde syntes det smakte helt fantastisk.

Det ble brukt mye peanøttsmør til de forskjellige julesnacksene, selv må jeg si at norske julekaker er mye bedre… men fortsatt artig å prøve noe nytt.

Julematen

I USA er ikke julaften den 24. desember, men den 25. Julaften (christmas eve) gikk med til vasking og rengjøring av huset før vi fikk besøk av hele familien til vertsfamilien min. Maten som ble servert her var ikke pinnekjøtt eller ribbe, men tapas. Alle hadde med litt hver og som tilsammen utgjorde middagen.

Ettersom jeg dagen før hadde introdusert vertsfamilien min for risgrøt og hovmesteren ville de at jeg skulle dele dette med resten av familien også. For risgrøt med sukker, kanel og et smørøye traff nemlig familien i smak og det ble kamp om den siste porsjonen.

På kvelden satte vi ut en porsjon med grøt til julenissen sammen med cookies og melk. Dette er nemlig den amerikanske kulturen så det var morsomt å kunne blande forskjellige tradisjoner.

milk for santa

25. desember

Morgenen etter ble jeg vekt av vertsbror klokken 7. Litt i søvne fomlet jeg meg opp av sengen og gikk ut i stuen hvor alle ventet klare med sine strømper (stockings). Denne var fylt med godteri, gavekort og andre småting. Vi fortsatte morgenen med å åpne pakker i tur. Etter noen timer var pakkeåpning ferdig.

Kursen satte deretter til mine vertssøskens besteforeldre hvor vi skulle åpne pakker fra dem. Dette er riktignok en vanlig tradisjon blant familier her i USA. Alle har kanskje en egen liten vri på denne dagen, men min vertsfamilie dro til tre forskjellige hus før vi reiste hjem igjen.

family opening gifts

For meg virker det ikke som romjul her eksisterer. Juletreet og all julepynt ble kastet ut dagen etter den 25. for da var jula helt over. Det var ganske uvant alt sammen, og dagene var fylt opp fra morgen til kveld.

Nå som alle nye inntrykk har fått satt seg vil jeg konkluderer med at det her var veldig annerledes når jeg sammenligner det med den norske julen som jeg er vandt med, men absolutt verdt å prøve.

Noe kommer jeg nok til å ta med meg hjem selvom jeg må nok ærlig si at norsk jul for meg er uslåelig. Men igjen må jeg nevne at det å være på utveksling og få se hvordan noen på den andre siden av jorden feirer julen er ganske spennende. Det er og blir nok en jul jeg ikke kommer til å glemme.

Håper du likte reisebrevet mitt!

Følg meg gjerne på instagram hvis du vil se mer bilder :) @elisabeth_lie

 

Elisabeth blogger fra Oregon i løpet av sitt utvekslingsår i USA. Vil du også på utveksling til Oregon? Med Explorius kan du velge område i USA. Søk i dag for å starte søknadsprosessen!

Avtal intervju