Hvordan tilpasse seg en ny familie

 

Heii!

 

Noe av det mest unike med hele utveksling opplevelsen må være det faktum at man lever et helt nytt liv for ett år og med en helt ny familie. Jeg var personlig veldig spent på hvordan dette skulle bli. 

 

Hjemme i Norge har jeg en relativt stor familie, mens her i Georgia, USA, bor jeg med en dame, en utvekslingselev fra Italia og to små hunder.

 

Jeg hadde gjort meg lite tanker om hvordan vertsfamilien jeg ble tildelt skulle være i forkant, men naturligvis forestilte jeg meg nok noe lignende til familien min hjemme. Dette fikk jeg jo absolutt ikke, men jeg kunne ikke tenkt meg noen annen vertsfamilie enn de jeg bor med nå!

 

two girls in front of a fountain

 

Vær åpen 

Det er viktig å huske på at vertsfamilien helt sikkert er like spent på hvordan dette skal gå som deg. De åpner huset sitt for en totalt fremmed fra et ukjent land, og aner ikke hvem du er! Det kan fort bli litt rart til å begynne med, og derfor er det viktig at du viser at du føler deg hjemme hos familien også. Man kan ikke oppføre seg som en gjest, men må bidra og bli en del av familien.

 

Det er viktig å dele av seg selv med vertsfamilien. Selv opplever jeg at det er fint å dele historier om familien hjemme. Dette viser en form for tillit til vertsfamilien og hjelper dem å lære å kjenne deg.

 

two girls in the desert

 

Still spørsmål

Når man plutselig lever med en helt ny familie, vil det sannsynligvis vise seg at mye enkle hverdagslige ting gjøres annerledes. Dette kan fort føre til misforståelser hvis man ikke kommuniserer. Derfor mener jeg det er veldig viktig å stille spørsmål om man lurer på noe. Det er spesielt viktig å ordne opp i eventuelle misforståelser raskt, ved å snakke sammen, i stedet for at det utvikler seg til noe mer.

 

Eksempler på enkle ting som kan være annerledes er rutiner for mat og dagsrutinen. Jeg er vant til en veldig travel hverdag hjemme, med mye som foregår hver ettermiddag, men samtidig spiser vi for det meste måltidene sammen. Her føler jeg at det er forventinger om å gjøre litt mindre etter skoletid, og ikke like ofte at vi spiser alle samtidig. Dette er noe som er annerledes, men viktig å huske på at annerledes ikke nødvendigvis er noe dårligere.

 

emily family photo

 

Forventninger

Jeg vil påstå at forventningene fra de voksne kan oppleves veldig annerledes fra hva jeg er vant til. Hjemme i Norge opplever jeg en forventning om å bli mer selvstendig, ta egne avgjørelser og mer frihet under ansvar. Her i USA blir det kanskje ikke satt like stor pris på at ungdommer ordner opp selv, og det er viktigere å forholde seg til regler.

 

Generelle regler er relativt strenge på noen områder, men de er absolutt der bare for å beskytte oss. I tillegg vil det naturligvis ta tid før vertsfamilien kjenner deg godt nok til å sette passende regler, og det er naturlig at det oppleves litt strengt til å begynne med. 

 

photo booth

 

Selv om det er mindre frihet enn jeg er vant til fra Norge så merker jeg allerede at jeg utvikler meg på mange områder. Det er veldig lærerikt å forholde seg til noe helt annet enn jeg er vant til, og bo så nært nye mennesker. Jeg deler rom med en annen utvekslingsstudent, noe jeg er veldig fornøyd med, selv om jeg aldri har delt rom med noen før nå.

 

Avslutningsvis vil jeg si at det å tilpasse seg en helt ny familie kan være krevende, men det også en veldig spennende opplevelse. Jeg lærer mye om en ny kultur og hvordan mennesker på den andre siden av jorden lever. Jeg har absolutt fått en ekstra familie, som jeg alltid vil komme til å holde kontakt med. 

Om du ønsker å følge meg mer gjennom året mitt, poster jeg også en del bilder på Instagram: emiliesund_

Hilsen Emilie

Emilie blogger fra Georgia i løpet av sitt utvekslingsår i USA. Vil du også på utveksling til Georgia? Med Explorius kan du velge område i USA. Bestill et intervju i dag for å starte søknadsprosessen!

Avtal intervju