Reis på utveksling til Tyskland

Utvekslingsstudenter med tysk flagg

Få en genuin opplevelse av Tyskland som utvekslingsstudent på videregående skole. Ved å bo hos en vertsfamilie og gå på en lokal skole vil du få et unikt innblikk i den karakteristiske tyske kulturen, samtidig som du vil lære å snakke språket flytende. 

Som tysktalende vil du kunne kommunisere med mange millioner mennesker, og språkferdighetene vil åpne flere dører i fremtiden. Tyskland er verdens fjerde største økonomi, og som utvekslingsstudent vil du oppleve et land med vennlige mennesker, utmerket utdanning og høy levestandard.

Willkommen in Deutschland!

Søk om å reise på utveksling


Våre utvekslingsprogram

Vi tilbyr to utvekslingsprogram i Tyskland. Les mer om våre programmer i Tyskland. 


Velg hvor i Tyskland du skal gå på skole

Vil du bo i nord, sør, øst eller vest? Med Explorius kan du velge hvor i Tyskland du vil tilbringe utvekslingsåret. Sjekk ut våre områdevalg og sikre din plass i dag. 

Se våre områdevalg

Om skolen i Tyskland

Nye opplevelser på utveksling i Tyskland

Som utvekslingsstudent i Tyskland kommer du til å leve som en tysk ungdom. Undervisningen i Tyskland er vanligvis uformell og du vil bli oppfordret til å delta aktivt i timene. Du vil ha all undervisning på tysk. Dette kan kanskje være utfordrende i starten, men lærerne vil selvsagt være villige til å hjelpe deg. Du vil forstå mer og mer for hver dag som går, og snart vil du kunne delta i diskusjoner på lik linje som andre tyske elever.

Fag og skoleaktiviteter 

Hvilke fag som tilbys på skolen varierer noe ut ifra hvilken region skolen tilhører. Alle skoler tilbyr tradisjonelle fag som matematikk, tysk, språk, naturfag, historie og gym. De fleste skolene tilbyr også et stort utvalg valgfag, som IT, musikk, foto, dans og ulike sporter. 

Noen tyske skoler tilbyr et lite utvalg aktiviteter og studiegrupper etter skoletid. Ved å delta i aktiviteter vil du raskt møte nye venner og bli en del av miljøet på skolen. Så lenge du er nysgjerrig og åpen til å prøve nye ting, kommer du til å trives på skolen i Tyskland.

Semestre og ferier

Det tyske skoleåret starter vanligvis mellom juli – september etter en seks uker lang sommerferie. Det første semesteret varer frem til slutten av januar. De fleste skoler har 1-2 uker høstferie og 2-3 uker vinterferie, en uke fri i februar og 2-3 uker i påsken. Disse ukene er perfekte for å reise på turer og utflukter sammen med venner og vertsfamilien. Feriene varierer noe fra region til region.

Søk om å reise på utveksling


Soft Landing Camp i Mannheim

 

Når du reiser på utveksling til Tyskland, startet året på Soft Landing Camp i byen Mannheim, sørvest i landet. I løpet av tre dager blir du kjent med andre Explorius-studenter som også skal tilbringe utvekslingsåret i Tyskland. Sammen vil dere forberede dere på utvekslingsåret gjennom ulike workshops. Dere drar også på sightseeing og utforsker denne vakre byen. 

Under finner du et eksempel på hvordan dagene i Mannheim kan se ut.

Dagene i Mannheim

Opplev Tyskland på utvekslings

Dag 1: Du ankommer flyplassen i Frankfurt og reiser videre til Mannheim sammen med andre utvekslingsstudenter. En avslappende dag hvor vi finner oss til rette og blir kjent med hverandre venter. 

Dag 2: Workshop om den tyske kulturen, skikker og tradisjoner om morgenen. Sightseeing på ettermiddagen. Vi utforsker Mannheim og griller i Luisenpark.

Dag 3: Workshop om den tyske skolehverdagen, kommunikasjon og aktiviteter. Sightseeing etter møtet. Vi besøker Heidelberg slottet og drar på båttur i elven Neckar.

Dag 4: Avreise. La utvekslingsåret starte!

Når du ankommer Frankfurt blir du møtt på flyplassen av våre camp-ledere. Sammen drar dere til hostellet eller hotellet hvor du deler rom med andre Explorius-studenter. Frokost, lunsj og middag er inkludert.


Språkkurs i Mannheim

For at du skal få den beste forberedelsen på utvekslingsåret tilbyr vi et tysk språkkurs i Mannheim. Språkkurset er like før Soft Landing Camp. Les mer om språkkurset.

Søk om å reise på utveksling


Fritiden i Tyskland

Nydelig natur i Tyskland

Moderne storbyer, idylliske landsbygder, grønne daler og vakre elver. Tyskland har alle slags landskap å tilby. Hvordan din fritid vil se ut er selvfølgelig avhengig av dine personlige interesser, men også hvor i dette vakre landet du bor.

For å bli en del av lokalsamfunnet er det lurt å være åpen og delta på alle aktivitetene som vertsfamilien og venner inviterer deg med på. Dette gjelder spesielt ved starten av utvekslingsåret når du finner deg til rette og blir kjent med både vertsfamilien og klassekameratene dine. Hvis du er heldig får du kanskje også muligheten til å delta på en skoletur for å utforske mer av dette vakre landet.

Sport og aktiviteter

Som i mange andre land, så er fotball den mest populære sporten i Tyskland. Uansett om du foretrekker fotball eller en annen sport, så vil det å engasjere seg i en sport være den perfekte måten å møte nye venner på. Hvis du ikke spiller fotball så anbefaler vi at du heier på et av Bundesliga lagene i løpet av ditt utvekslingsår uansett. Atmosfæren i byene som arrangerer kampene er fantastisk og ved å engasjere deg i fotball kommer du enkelt i kontakt med tyskere.

Tyskland har også en lang tradisjon for å spille instrumenter, og dersom du spiller et instrument eller liker å syne, så anbefaler vi at du blir med i et kor, korps eller band mens du er i Tyskland. Dersom du ikke spiller noen instrumenter, hvorfor ikke melde deg på noen gitar, piano eller fiolintimer? Et utvekslingsår handler tross alt om å prøve nye ting.

Søk om å reise på utveksling


Å bo med en tysk vertsfamilie

På skitur med vertsfamilien i Tyskland

Ved å bo hos en tysk vertsfamilie vil du erfare hvordan det er å bo som en ekte tysker. Du kommer til å spise typisk tysk mat, som wursts og sauerbraten og lære mye om tyske skikker og tradisjoner. Dette er den ultimate måten å oppleve et land fra innsiden.

Siden du vil bli omringet av det tyske språket, kommer du til å snakke tysk flytende raskere enn du kan se for deg. Sørg for å alltid engasjere deg i samtaler med vertsfamilie, selv om du kanskje er usikker i starten. Fortell som dagen din og spør om deres. På denne måten vil du forstå mer og mer for hver dag som går.

Nøye utvalgte vertsfamilier

Våre vertsfamilier bor i hele Tyskland og er alle ulike. Noen har barn og dyr, noen bor i store hus på landet og andre i leiligheter i byen. Det alle har til felles er at de er genuint interessert i kulturell utveksling og ser frem til å lære mer om hvor du kommer fra. Introduser dem til noen norske filmer og musikk eller inviter dem på en typisk norsk middag. Vertsfamilien kommer til å sette pris på at du gjør det lille ekstra for å vise at du setter pris på dem. 

Om våre vertsfamilier


Fakta: utveksling i Tyskland

Opplev Tyskland som utvekslingsstudent 

• Alder: 1517 år
• Avreiseaugust
• Språkkravingen, men vi anbefaler grunnleggende tyskkunnskaper
• Visum: nei
• Støtte fra Lånekassen: ja, i Vg2
• Områdevalg: ja
• Soft Landing Camp: ja, i Mannheim 
• Skoledagen: vanligvis fra 7.30 til 16.00 
• Fag: både obligatoriske fag og valgfag
• Programmer: flere valg

Søk om å reise på utveksling