Reis på utveksling til Irland

Utsikt over en strand i Irland

Opplev livet som utvekslingsstudent i det sjarmerende Irland. “The Green Island”, som Irland kalles, tiltrekker elever som ønsker undervisning av høy kvalitet og et godt innblikk i den irske kulturen.

Som utvekslingsstudent i Irland får du oppleve et fascinerende land kjent for tradisjonell musikk, et interessant språk og vakkert landskap. Irland er kanskje et lite land, men det finnes mye å utforske på øya. Alt fra den spesielle feiringen av St. Patrick’s Day, til lange grønne sletter med massevis av hester og sauer og tradisjonelle irske festivaler og arrangementer om sommeren. Nyt utvekslingsåret i et land som blomstrer.

Søk om å reise på utveksling


Våre utvekslingsprogram

I Irland tilbyr fire ulike utvekslingsprogram. Les mer om våre utvekslingsprogram i Irland.


Velg hvor i Irland du ønsker å studere

Ønsker du å studere i Dublin eller Cork? Eller har ønsker du kanskje å utøve en spesiell sport? Det er ditt utvekslingsår – ditt valg!

Med oss har du muligheten til å velge hvor i Irland du ønsker å tilbringe utvekslingsåret ditt. Dersom du ønsker å utøve en spesiell sport, så velger du vår sportsvalg. Sjekk ut våre område valg og sikre deg din plass i programmet i dag. 

Se våre områdevalg


Om skolen i Irland

Vakker skolebyggling i Irland

Som utvekslingsstudent i Irland får du oppleve den irske skolehverdagen. Du kommer til å plasseres i samme trinn som du villa ha gått i Norge, og vil følge undervisningen sammen med dine irske klassekamerater. Utdanningen og undervisningen har et godt rykte og mange internasjonale elever utveksler til Irland hvert år. 

Fag og skoleaktiviteter

Irske skoler har erfarne lærere og klassene er ofte små, med omtrent 17 elever per lærer. Engelsk og matte er obligatoriske fag, men du vil også få muligheten til å velge blant en rekke andre fag. Vanlige fag er IT, språk og økonomi, men dette varierer noe fra skole til skole.

Skoleuniformer er obligatoriske på mange av skolene i Irland, både private og offentlige. Å bruke uniform er noe våre utvekslingsstudenter ofte verdsetter, ettersom det gir en ekte kulturell opplevelse.

Den irske skoledagen begynner vanligvis rundt kl. 09.00 og varer til 16.00. På onsdager slutter skoledagen ofte kl. 13.00, og elevene har fritid hele ettermiddagen. Ettermiddagene er gjerne dedikert til sport. 

Semestre og ferier

Det irske skoleåret deles inn i tre terminer: fra august/september til desember, fra januar til påske og fra påske til mai/juni. Det er vanlig med en uke høstferie, to uker juleferie og to uker påskeferie. Feriene er en perfekt tid for deg å utforske mer av Irland sammen med vertsfamilien og venner. 

Søk om å reise på utveksling


Soft Landing Camp i Dublin


Vår populære Soft Landing Camp i Irlands vakre hovedstad Dublin er inkludert i prisen. Vi bor i Dublin i tre netter. Sammen med Explorius-studenter fra Norge og andre land vil du få den beste mulige forberedelsen på utvekslingsåret.

Under finner du et eksempel på hvordan dine første dager i Irland kan se ut.

Dine dager i Dublin

En stor gruppe utvekslingsstudenter foran en gammel steinbygning i Irland

Dag 1: Ankomst og introduksjons etterfulgt av gruppeaktiviteter. Vi finner oss til rette, blir kjent med hverandre og spiser middag på campus. 

Dag 2: “Det irske skolesystemet” workshop om morgenen og fritid i Dublin på ettermiddagen. Vi får muligheten til å se Trinity College, St. Patrick’s Cathedral, St. Stephen’s Green og The Temple Bar.

Dag 3: Aktiviteter i klasserommet om morgningen etterfulgt av en utflukt til Causey Farm. Opplev ekte irsk dans!  

Dag 3: Avreise. La utvekslingsåret starte!

Når du ankommer Dublin blir du møtt på flyplassen av våre camp-ledere som følger deg til Dublin City University Campus. Dette er et vakkert campus i hjertet av Dublin og det er her vi bor i løpet av campen. Du deler rom med en eller flere andre Explorius-studenter. Frokost, lunsj og middag er inkludert hver dag.

*Vær oppmerksom på at Soft Landing Camp ikke er inkludert dersom du starter utvekslingsåret i januar.

Søk om å reise på utveksling


Fritiden i Irland

Fire utvekslingsstudenter poserer på ryggen til hverandre

Hvordan fritiden i Irland vil se ut, avhenger selvfølgelig av dine interesser og hvor i landet du skal bo. Du kommer kanskje til å få oppleve Irlands nasjonalsport, hurling, i den livlige byen Limerick, besøke de vakre innsjøene i Killarney eller feriedestinasjonen Mullaghmore. En ting som er sikkert er at du vil ha mye å utforske som utvekslingsstudent i Irland.

Sports og musikk

Utvekslingsstudenter poserer i sportstøy

Skolene i Irland arrangerer vanligvis ikke sport eller andre fritidsaktiviteter. Dersom du driver med idrett anbefaler vi at du kontakter det lokale idrettslaget før du ankommer vertsfamilien. Gaelic Athletic Association (GAA) er stor i Irland, hvor Gaelic fotball og hurling er de to dominerende sportene. Hvorfor ikke kontakte din lokale GAA klubb for å gi det er forsøk? Dette er en fantastisk mulighet til å lære om kulturen og bli kjent med nye venner.

Det er vanlig å ha fag som kunst og musikk på skolen, og mange irske ungdommer spiller et instrument. Om du også spiler et instrument har du muligheten til å fortsette med dette i Irland. Har du ikke spilt instrument tidligere, kan du gripe sjansen og lære å spille piano, fiolin eller bodhrán (en tradisjonell irsk tromme) mens du er på utveksling i Irland.

Søk om å reise på utveksling


Å bo med en irsk vertsfamilie

En utvekslingsstuent sammen med vertsforeldrene

Familien er en viktig del av den irske kulturen. Familien din kommer til å behandle deg som et familiemedlem, og du vil raskt føle deg som en del av familien. Ved å bo hos en irsk familie vil du oppleve den irske kulturen og familielivet på nært hold. Familiene er ofte store og elsker å tilbringe tid sammen. Sørg for å delta på familieaktivitetene, spesielt ved starten av utvekslingen. Familien setter stor pris på at du viser interesse i deres hverdag. 

Dere vil bli kjent med hverandre over irske måltider, som potetpannekakene kalt boxties. Du kommer til å oppleve irske høytider som St. Patrick’s Day eller “La Fhéile Pádraig" som det heter på irsk. Dette er en unik høytid som du kommer til å huske i lang tid fremover.

Howya! Tá Gaeilge agat?

Vertsfamilien snakker engelsk, men store deler av befolkningen snakker også irsk. Noen nyttige irske ord å kunne er “howya” (hallo), "tá Gaeilge agat?" (snakker du irsk?), "sláinte (skål), "the jacks" (toalett) og “gas” (morsomt). Hovedfokuset i løpet av utvekslingsåret vil være å forbedre engelskferdighetene dine, men det kan være morsomt å lære litt irsk også.

Om våre vertsfamilier


Fakta: utvekslingsprogram i Irland

Alder: 14–17 år
Avreise: august eller januar
Språkkrav: grunnleggende engelskkunnskaper
Engelsktest: nei
Visum: nei
• Støtte fra Lånekassen: ja, i Vg2
Områdevalg: ja
Soft Landing Camp: ja, i Dublin
Skoledagen: vanligvis fra 8.45 til 15.45
Fag: både obligatoriske fag og valgfag
Reisemuligheter: utflukter kan arrangeres av skoler eller den lokale kontaktpersonen mot en tilleggsavgift
• Studieretning: studiespesialisering
• Program: flere valg

 

Søk om å reise på utveksling