Om våre vertsfamilier

1. Ulike vertsfamilier
2. Hvordan våre vertsfamilier velges
3. Vertsfamilien velger deg
4. Kompensasjon
5. Ofte stilte spørsmål

Vertsfamilien er en stor og viktig del av ditt utvekslingsår. Dette er en familie som åpner hjemmet sitt for deg og gir deg et ekte innblikk i hverdagslivet og kulturen i sitt hjemland.

Mange av våre tidligere utvekslingsstudenter har fortsatt nær kontakt med sine vertsfamilier – selv flere år etter utvekslingsåret! Kanskje får du en ekstra familie, som du kan besøke og invitere hjem til Norge i fremtiden. 

Vi forsøker alltid å finne de beste vertsfamiliene til våre studenter. Vertsfamiliene er engasjerte, vennlige og omtenksomme. Av erfaring vet vi at det ofte ikke er landet du reiser til, men heller hjemmet du bor i, som avgjør om utvekslingsåret blir vellykket.  

Derfor er det viktig for oss å finne de beste familiene til våre utvekslingsstudenter.


Ulike vertsfamilie

Jul med vertsfamilien min i USA

Alle våre vertsfamilier er ulike, og det er ingen typisk Explorius-familie. Noen vertsforeldre er unge, mens andre er eldre. Noen familier har barn*, og andre har dyr. Vi har familier som bor i storbyer, men også familier som bor på landet. Familier som liker fotball og andre som... Vi tror du skjønner tegningen! 

Familiene kommer i alle fasonger og størrelser, men det alle familier har til felles er en genuin interesse for ungdom og at de ser frem til å ønske utvekslingsstudentene velkommen. Familiene er interesserte i kulturell utveksling og ønsker også å høre mer om hvor du kommer fra. 

*Du vil ikke bli plassert hos en enslig vertsforelder av motsatt kjønn, med mindre de har egne barn som også bor hjemme.

Søk om å reise på utveksling


Hvordan våre vertsfamilier velges

Utvekslingsstudent på tur med vertsfamilien

Familien må søke om å bli vertsfamilie, og går igjennom en lignende søknadsprosess som deg. Våre kollegaer i vertslandet besøker familien i deres eget hjem og intervjuer alle familiemedlemmene for å lære mer om hvem de er, hvorfor de ønsker å bli vertsfamilie og hvilke forventninger de har studenten. 

Våre kollegaer får også en omvisning i familiens hjem og sørger for at huset møter vår standard og at familien har et rom og en seng tilgjengelig.*

Deretter tar vi en prat med familiens referanser og sørger for at alle familiemedlemmer over 18 år har plettfri vandel. Vertsfamiliens søknad gjennomgås, og dersom de har riktige intensjoner, og vi mener de passer som vertsfamilie, godkjennes de i programmet og er klare til å ta imot en utvekslingsstudent. 

Før utvekslingsstudenten ankommer får vertsfamilien en orientering, lignende Get Ready-møtene du får mulighet til å delta på før ditt utvekslingsår starter.

*Noen utvekslingsstudenter deler rom med en jevnaldrende vertssøsken av samme kjønn. Du vil alltid få din egen seng.

Søk om å reise på utveksling

Vertsfamilien velger deg

Utvekslingsstudent med vertsfamilien

Våre kollegaer gjør sitt beste for å matche våre utvekslingsstudenter og vertsfamilier basert på deres profiler og søknader, men det er til syvende og sist opp til vertsfamilien å velge utvekslingseleven.

Familien velger deg ut ifra dine interesser og inntrykket de får av deg gjennom søknaden. Det er derfor viktig at du er ærlig og gir en nøye beskrivelse av deg selv og dine forventninger til utvekslingsåret.

Noen vertsfamilier har allerede et klart bilde av hvem de ønsker å være vertsfamilie for. Hvis de for eksempel bor på en gård med hester vil de sannsynligvis ønske en student som er hesteinteressert. Noen har kanskje barn som utøver en bestemt sport og ønsker en utvekslingsstudent som deler den samme interessen.

Andre kan bare være interessert i en bestemt kultur eller land og ønsker å være vertsfamilie for en utvekslingsstudent fra den delen av verden.

Vær åpen og nysgjerrig

Vi er sikre på at vi finner en vertsfamilie som matcher din profil, men det er også viktig å være åpen. Hvis vertsfamilien din liker å tilbringe tid ute i naturen, og du ikke er vant til dette, har du nå muligheten til å gi det en sjanse. Elsker vertsfamilien din baseball, mens du aldri har sett en kamp? Kos deg med en ny opplevelse!

Et utvekslingsår handler om å prøve nye ting og å bli kjent med en ny kultur. Hvis vertsfamilien din er helt like deg og familien din hjemme, vil du gå glipp av mye. Vår åpen og ha en positiv holdning, så er vi sikre på at du kommer godt overens med din nye vertsfamilie.

Søk om å reise på utveksling

Kompensasjon

 Nye venner på utveksling

Et viktig spørsmål vi ofte får er om våre vertsfamilier får betalt for å ha en utvekslingsstudent boende hjemme hos seg. I de fleste tilfeller er svaret at de ikke får det. Vi vil at våre vertsfamilier tar imot utvekslingsstudenter av de rette grunner, ikke fordi de får betalt. Det finnes noen unntak, og det er viktig å nevne.

Classic High School

Classic High School er vårt mest populære program. Vertsfamiliene på dette programmet får ikke betalt, med unntak av familiene i Storbritannia, Irland, Spania og ved noen tilfeller i Japan

Storbritannia

Storbritannia har en lang tradisjon for språkreiser. Elever kommer til Storbritannia i løpet av sommerferien for å bo hos en vertsfamilie og lære engelsk. Siden disse familiene får betalt for å ta imot elevene er det vanskelig å finne familier som ønsker å være vertsfamilie i et helt skoleår uten å dekke utgifter som mat og strøm. Derfor er standarden i Storbritannia at vertsfamilier får betalt for å dekke utgiftene ved å ta imot en utvekslingselev.

Irland

Utvekslingsprogrammet i Irland ligner programmet i Storbritannia. Som sine naboer i øst, mottar også vertsfamiliene i Irland en sum for å dekke utgifter som mat og strøm for utvekslingselevene.

Spania

Spanjoler har ofte stort hjerterom, men på grunn av den økonomiske situasjonen i Spania er det vanskelig å finne familier som har råd til å ta imot en utvekslingselev og de ekstra kostnadene som medfølger. Derfor mottar de en liten sum slik at de kan ta vare på deg i løpet av ditt opphold i Spania.

Japan

Vi samarbeider med flere ulike organisasjoner i Japan, hvor noen av de har som standard å betale sine vertsfamilier. Derfor kan din familie få betalt, men i de fleste tilfeller gjør de ikke det.

Select High School

Vertsfamiliene på vårt Select High School-program mottar en godtgjørelse for å ta imot en utvekslingselev, og det er enkel grunn til det.  

På dette programmet velger du selv hvilken skole du skal gå på. I motsetning til Classic High School-programmet, hvor vi søker etter vertsfamilie i hele landet, har vi nå kun et lite område hvor vi søker en passende familie for deg. Mange av disse skolene er også populære blant internasjonale elever fra hele verden. For å sikre oss en god vertsfamilie i nærheten av skolen du velger, tilbyr vi derfor familiene på Select High School-programmet en godtgjørelse.

Vertsfamiliene på disse programmene må imidlertid gjennom nøyaktig den samme søknadsprosessen.

Summer High School

Vertsfamiliene på vårt Summer High School-program i Canada og Cairns, Australia får en godtgjørelse for å være vertsfamilie.

Søk om å reise på utveksling

Ofte stilte spørsmål – våre vertsfamilier

Minner for livet på utvekslins

Under finner du noen av de mest stilte spørsmål om våre vertsfamilier. Kontakt oss gjerne dersom du har flere spørsmål. 

Kommer jeg til å være den eneste utvekslingsstudenten i hjemmet?

Mest sannsynlig ja, men noen familier velger å ta imot to utvekslingsstudenter som betyr at du får en vertssøsken som også er utvekslingsstudent.

En vertsfamilie kan ikke ta imot mer enn to utvekslingsstudenter samtidig, og studentene kan ikke komme fra samme land.

Hvis du får en internasjonal søster eller bror bør du absolutt se på det som en positiv ting. Utvekslingsstudentene som bor sammen blir ofte veldig gode venner, og det er alltid fint å ha noen i samme situasjon å snakke med og oppleve ting sammen med.

Kan jeg finne min egen vertsfamilie?

Ja, det kan du. 

Vertsfamilien din må imidlertid gjennomgå samme søknadsprosess som alle våre andre vertsfamilier.

Noen kriterier må også oppfylles; vertsfamilien kan ikke snakke norsk, og du kan ikke være i slekt med familien*

Vertsfamilien må bo i et område hvor du kan få skoleplass, og vi har en lokal kontaktperson tilgjengelig for deg.

Hvis du finner din egen vertsfamilie får du kr 5000,- i rabatt på programprisen.

*Med unntak av Select High School-programmet.

Vil familien dekke kostnadene mine?

Vertsfamilien din betaler for maten* du spiser hjemme hos dem og for losji. Toalettsaker og eventuell shopping betaler du for selv.

Familien inviterer deg kanskje ut på kafé eller restaurant, og da kan du forvente å måtte betale for deg selv. Hvis familien tilbyr seg å betale kan du se på det som en bonus.

*Vanligvis, med unntak av spesielle dietter

Hva forventes det at jeg gjør hjemme?

Hvor mye du må hjelpe til hjemme kommer an på familien, men pass alltid på å rydde opp etter deg selv og tilby å hjelpe til. Det er viktig at du og vertsfamilien diskuterer hvilke oppgaver du har hjemme med en gang du ankommer slik at dere unngår noen misforståelser eller konflikter.

Det er vanlig å måtte holde soverommet ryddig, vaske egne klær og hjelpe til i resten av huset på samme måte som de andre familiemedlemmene.

Vertsfamilien er ansvarlig for å handle og lage mat, men de vil helt sikkert sette pris på å prøve noen retter fra Norge, så ta gjerne initiativ på kjøkkenet en gang iblant.

Hva skjer hvis familien reiser mens jeg er der?

Våre studenter blir ofte med vertsfamiliene på tur i løpet av utvekslingsåret. Dette må avtales med vertsfamilien, din familie hjemme og organisasjonen.

Hvis du ikke har mulighet til å være med, bor du hos en av våre velkomstfamilier frem til vertsfamilien er tilbake. Du har ikke lov til å være alene hjemme en natt.

Hva er en velkomstfamilie?

En velkomstfamilie er en familie som tar imot en utvekslingsstudent i en kortere periode, for eksempel når en vertsfamilie er på reise. 

Kan jeg reise på utveksling uten å bo hos vertsfamilie?

Ja, det kan du. Hvis du reiser på Boarding School-programmet bor du ikke hos en vertsfamilie, men på skolens campus. 

Kan jeg bytte vertsfamilie?

Du kan ikke bytte vertsfamilie før du ankommer. Hvis det oppstår noen problemer i løpet av utvekslingen er det viktig at du kommuniserer med vertsfamilien og forteller dem hva du føler. Mange problemer kan enkelt løses ved hjelp av kommunikasjon. Din lokale kontaktperson vil også være der for deg, så ta kontakt med han eller henne om du trenger noen å snakke med.

Vi vil alltid gjøre vårt beste for å løse konflikter mellom deg og din familie, men om problemene blir uutholdelige og påvirker ditt utvekslingsår på en negativ måte, så vil vi selvsagt hjelpe deg med å bytte vertsfamilie.

Så lenge du er ærlig og kommuniserer med oss, så er vi sikre på at alt vil gå bra. Som vi har nevnt tidligere, så gjør vi vårt beste for at du skal få et fint opphold i ditt vertsland.

Har familiene vært vertsfamilier tidligere?

Mange av våre vertsfamilier har hatt utvekslingsstudenter boende hjemme hos seg før, mens andre er vertsfamilie for første gang. Det er positive sider ved begge.

En fordel med en erfaren vertsfamilie er at de vet nøyaktig hva som skal til for å være en god vertsfamilie, samt hvilke forventninger utvekslingsstudenter ofte har. Du kan ofte komme i kontakt med deres tidligere studenter om kan fortelle som sine utvekslingsår med familien, og gi deg nyttige tips og råd.

En fordel med å bo hos en vertsfamilie som aldri har hatt en utvekslingsstudent tidligere, er at opplevelsen blir mer unik for dere begge. Ingen av dere har tidligere erfaring med utveksling som dere kan sammenligne med, og det kan noen ganger være positivt.

Som nevnt er det fordeler ved både nye og rutinerte vertsfamilier, og vi er sikre på at du får en god erfaring uansett om familien er erfaren eller ikke.

Søk om å reise på utveksling