9:00 31st mai 2021

Nyttige tips til utvekslingsstudenter

Nå nærmer vi oss tiden for at nye elever skal reise på utveksling, og i den anledning tenkte jeg at jeg kunne komme med noen nyttige tips. I allefall jeg synes det var utrolig fint å kunne lese om tipsene til andre da jeg skulle av sted, så jeg tenker at jeg kan føre det videre:)

Sosial

Vær deg selv!
Ikke lat som du er noen andre. Dette gjelder jo ikke bare for de som skal på utveksling, men egentlig generelt i livet. Om noen ønsker å bli kjent med deg og virkelig ønsker å være venner, kommer de til å godta deg for den du er. Også er det jo slik at om du gjør noe som kanskje er litt teit så er det ikke farlig, mange av de du ser iløpet av året ditt kommer du aldri til å se igjen, så det er ikke så farlig. Ekte venner kommer til å godta deg for den du er.

Ta initiativ

Dette er nok ikke så alt for lett, for man vil jo ikke være til bry heller, men man kan ikke forvente at alle skal komme til deg å spørre, man må ta initiativ å spørre andre om å få være med eller om de ønsker å finne på noe. Ofte er det slik at de har gått i samme klasse i flere år og allerede har en vennegruppe, slik at da er det viktig at du tar initiativ å spør om å få være med.

Si ja

Om du får tilbud til å være med på noe, si ja, selv om det kan virke skummelt eller lite interessant. Hvis du sier nei hver gang noen inviterer deg med på ting, blir det vanskeligere å få venner, og det er ikke sikkert folk gidder å spørre deg flere ganger om å bli med.

Språk / Skole

Se på filmer og serier på språket du ønsker å lære.
Jeg regner med at så og si alle ser på filmer eller serier innimellom eller hører på musikk, og hvorfor ikke kombinere det med å øve på et språk. Bare det å høre noen snakker et annet språk, kan hjelpe utrolig mye. Skal du sette deg ned på fredagskvelden og se på serie, skru på et annet språk, også kan du evt. ha norsk tekst, eller på samme språk hvis du ønsker å utfordre deg selv litt. Samme er det når det gjelder musikk, istedenfor å høre på det du vanligvis hører på, kan du høre på musikk på et annet språk.

Duolingo

Flesteparten av dere kjenner nok til Duolingo, og selv har jeg brukt appen ganske mye. Den er veldig praktisk når det kommer til å skulle bli bedre i et språk, og 10-20 minutter om dagen kan hjelpe mye på veien til bli bedre i tysk, engelsk, spansk, fransk eller hva du ønsker å lære.

Skriv ned ord og søk dem opp

Uansett hvor du er, om du er på skolen, med vertsfamilien, med venner etc. kan det dukke opp ord du ikke kjenner til. Et godt tips i slike situasjoner er å skrive ned ordet/ordene og søke/slå de opp i senere tid. Dette kan hjelpe med at du ikke glemmer de ordene igjen, og du utvikler ordforrådet ditt i samme slengen.

Prøv å snakke

Selv om du er usikker, og kanskje redd for å si noe feil, er det ingenting å være redd for. Du er jo på utveksling for å lære deg språket, og du lærer ikke så mye om du ikke tør å snakke. De du er sammen med forstår det om du sier feil, og de ønsker bare å hjelpe deg med å forbedre språkkunnskapene.

Kjøp deg en lommeordbok

Jeg kan jo ikke skrive for alle landene her, men i allefall i Tyskland er de ganske strenge når det kommer til mobilbruk på skolen, og på mange skoler er det forbud mot det. I slike situasjoner er det ganske praktisk og ha en liten ordbok som man kan slå opp ord om man trenger det. Selv brukte jeg den en god del i starten, og da spesielt under prøvene (hvor man normalt ikke pleier å få bruke telefon uansett).

Ha tålmodighet

Både språket og skole kommer til å være utfordrende i starten, men det kommer seg etterhvert. Ingen forventer at du skal forstå absolutt alt etter noen dager eller uker, man må gi det litt tid. Samtidig går det veldig fort fra du kommer til at du lett kan ha samtaler, men man må ha tålmodighet og la det gå sin gang.

Pakking

Ikke pakk for mye.
Dette er nok lettere sagt enn gjort, men et godt tips er at man skal pakke som om man skal reise bort i rundt 2 uker. Man har jo bare en koffert, og man kommer definitivt til å shoppe noe i vertslandet. Altså er det bedre å pakke litt mindre slik at man kan shoppe litt mer.

Ikke pakk overfladisk med hygieneprodukter

Hygieneprodukter er noe man får tak i overalt, og er noe man ikke må reservere for mye plass til i bagasjen. Noe som kan være greit er å ha med en tannbørste og litt andre greier slik at man klarer seg de første dagene og slipper å stresse rett på butikken når man kommer frem til vertslandet.

Ikke krise å glemme noe

Hvis det er noe du glemmer er det ikke noe man trenger å stresse over, for det finnes butikker i vertslandet også. Uansett hva du har glemt, er det nok en mulighet for at du får tak i det i vertslandet. Er det noe du absolutt må ha, er det jo også en mulighet for at familien din hjemme i Norge sender det til deg.

Sjekk ut normalt vær for vertslandet

Det er også smart å sjekke ut hvordan været pleier å være på den plassen du skal reise til; er det en plass hvor det sjeldent blir kaldt er det jo ikke nødvendig å pakke med masse vinterklær og motsatt. Og hvis det blir veldig kaldt eller veldig varmt. har man jo også mulighet til å kjøpe for eksempel en varmere jakke.

Rydd i klesskapet ditt

Dette tipset høres kanskje litt rart ut, men da jeg skulle pakke ryddet jeg også i klesskapet i samme slengen. Jeg delte klærne mine i 2 dunger; det jeg ønsket å ta vare på og det jeg ikke ønsket å ta vare på. Det jeg ikke ønsket å ta vare på gikk til Fretex, og den andre dungen delte jeg i 2 om hva jeg ville ta med og hva som skulle være hjemme. Jeg syntes selv dette var ganske praktisk for da har jeg ikke mye unødvendig i klesskapet mitt når jeg kommer hjem.

Vakuumposer

Dette er veldig praktisk om man sliter med å få plass til alt i kofferten. Jeg kjøpte vakuumposer på Jysk (kan nok bruke vanlige poser også vil jeg tro), la inn klærne og brukte en støvsuger til å få ut luften av posene, enkelt og greit, og jeg hadde mer plass i kofferten, men jeg skulle gjerne ønsket at klærne ble lettere i samme slengen…

Gave til vertsfamilien

Noe veldig mange gjør er å kjøpe en liten gave til vertsfamilien, gjerne noe som er typisk for Norge, som for eksempel Freia Melkesjokolade, ostehøvel, brunost, bok om Norge etc. Dette er absolutt ikke noe krav, men en veldig fin gest å gjøre og vertsfamilien blir veldig glad for det.

Legg bort telefonen

Du er jo på utveksling for å oppleve ting og å møte nye mennesker, da hjelper det ikke at du sitter inne på rommet ditt hele dagen med mobilen. Kom deg ut og møt andre, eller ta del i det vertsfamilien gjør. Månedene på utveksling går utrolig fort, så ikke kast dem bort på telefonen, det har du nok av tid til når du kommer hjem igjen.

Edna blogger fra Mariensee i løpet av sitt utvekslingsår i Tyskland. Vil du også på utveksling? Avtal et gratis og uforpliktende intervju med oss i dag for å starte søknadsprosessen!

Edna i Mariensee

Tyskland

En opplevelse for livet

Utveksling er en opplevelse for livet, som vil forme fremtiden din. Sjekk ut denne korte guiden for å planlegge ditt utvekslingsår. Book deretter et gratis møte med oss, for å gjøre om drømmen til virkelighet.